U pauzi od pripreme svoje kuharice koja objedinjuje nebrojeno mnogo recepata za palačinke, naša kolumnistica Mirjana s bloga Od slatkoga slađe, stigne još i pripremati ovu svima omiljenu poslasticu.
U tijesto za palačinke dodala je pire od bundeve, cimet i đumbir za bogatije arome, a kremu pak je pripremila od mascarpone sira, ruma i grožđica. Postoji li slađi oproštaj od jeseni? Pitate li nas, bolje od ovog ne može...
Želite li uživati u Mirjaninim slatkim i slanim receptima, požurite na blog Od slatkoga slađe, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.
Sastojci za palačinke:
- 150 g pirea od bundeve
 - 150 g glatkog brašna
 - prstohvat soli
 - ½ žličice cimeta
 - ½ žličice đumbira u prahu
 - 1 žlica šećera
 - 2 jaja
 - oko 2 dl mlijeka
 - 1 dl mineralne vode
 
Sastojci za kremu:
- 80 g grožđica
 - 3 žlice ruma
 - 250 g mascarpone sira
 - 1,5 dl vrhnja za šlag
 
Sastojci za pečenje:
- ulje
 
Postupak pripreme:
- Za pire od bundeve bundevu (turkinju) ili muškatnu tikvu oguliti i narezati na kockice. Skuhati, ocijediti te napraviti pire. Ohladiti.
 - Za pripremu palačinki najprije je potrebno sjediniti suhe sastojke. Pire od bundeve i ostale sastojke umiješati pjenjačom te dodati suhe sastojke. Miješati da nema grudica. Ostaviti pokriveno 20 minuta.
 - Kremu pripremite tako da najprije grožđice natopite rumom i ostavite ih da stoje 10 minuta.
 - Sir i vrhnje sjediniti i umutiti mikserom, umiješati natopljene grožđice.
 - Palačinke peći na tavi premazanoj uljem s obje strane na laganoj vatri.
 - Palačinke nadjenuti kremom i preliti karamelom. Poslužiti ukrašene voćem.
 
Savjet!
Palačinke od voća ili povrća raditi malo deblje i peći na laganoj vatri. Smjesa stajanjem postaje gušća, po potrebi razrijediti mlijekom.
Dobar tek!