Kolumne 22. travnja 2018.

Proljetni hit: Torta od badema i limuna

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
"Sočna i osvježavajuća, ova je torta pravi odabir za pozdravljanje proljeća i sunca", rekla nam je naša nova kolumnistica Ana Zelić u čije smo se slastice zaljubili čim smo ih prvi put vidjeli...

Kad su deserti u pitanju, u mojoj obitelji uvijek pobjeđuju kiseli voćni okusi. Cheesecake je dugo bio go-to torta, ali nekako s vremenom njegova jednostavnost… dosadi. Htjela sam spremiti nešto izazovnije i pokazati svima da biskviti mogu biti sočni i ukusni, a ne gumeni i suhi kako su bili uvjereni.

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Ovu sam tortu napravila upravo za njih i nisam pogriješila! Mekani, sočni biskvit s bademima i cimetom u paru s osvježavajućom kremom od limuna i krem sira bili su pun pogodak koji je srušio cheesecake s trona!

Ako ste ljubitelj limuna i voćnih okusa, svakako probajte ovu tortu jer nećete ostati ravnodušni!

Dok stpljivo čekamo da otvori blog, Anine genijalne slastice možete pratiti na profilu zelicana.

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Za biskvit će vam trebati: 

  • 2 jaja (L)
  • 125 g maslaca
  • 235 g šećera
  • 120 g kiselog vrhnja
  • 50 g punomasnog mlijeka
  • 190 g brašna
  • 100 g mljevenih badema
  • 1 žličica cimeta
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice ekstrakta badema
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Unutarnja krema:

  • 300 g krem sira
  • 100 g mascarponea
  • 230 g bijele čokolade
  • sok i korica jednog limuna

Vanjska krema:

  • 30 g brašna
  • 130 g šećera
  • 250 g mlijeka
  • malo soli
  • 225 g maslaca
  • 1/4 žličice bademovog ekstrakta
  • 1 žlica (15 ml) limunovog soka
  • 1/2 žličice vanilije

Postupak:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje 3 okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno, bademe, cimet, sol i prašak za pecivo te promiješajte pjenjačom. 
  3. U drugoj zdjeli miksajte maslac dok ne omekša pa mu dodajte šećer i miksajte par minuta dok ne posvijetli i ne bude malo pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje, iza svakog miksajte dok se skroz ne sjedini s ostatkom smjese.
  4. Kiselo vrhnje i mlijeko pomiješajte zajedno, zatim naizmjenično dodajte brašno i tekućinu, tako da zadnji dodatak bude brašno. Na kraju dodajte ekstrakt badema i vanilije te miksajte još 30-40 sec. Nemojte previše miksati smjesu da biskvit ne bude
  5. žilav.
  6. Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa i pecite 20-23 min, ovisno o pećnici. Najbolje je provjeriti poslije 15 min kakvo je stanje i onda produžiti vrijeme pečenja koliko treba da čačkalica izađe suha kad je ubodete u sredinu. Kad je gotovo, ostavite ih da se
  7. hlade u kalupu 10-tak minuta pa prebacite na rešetku da se ohlade do kraja.
  8. Za kremu - otopite bijelu čokoladu na pari i pustite da se malo ohladi, ali da je i dalje tekuća. Izmiksajte krem sir, mascarpone, sok i koricu limuna pa dodajte otopljenu čokoladu i sve zajedno pomiješajte.
  9. Za vanjsku kremu - od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.  
  10. Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodavajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte  limunov sok, ekstrakt vanilije i badema te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u frižideru i neće biti maziva. 
  11. Ukoliko ne želite posebno praviti kremu za ukrašavanje, povećajte unutarnju kremu za 30% i njome premažite i ukrasite tortu izvana, krema je stabilna. Ja samo volim kod bojanja krema i ukrašavanja koristiti glatki buttercream. 
  12. Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled, a i ne morate. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Premažite kremom. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u frižider na 15-20 min. Nakon hlađenja nanesite konačan sloj kreme i ukrasite po želji. Tortu možete čuvati u frižideru, neće se isušiti jer je jako sočna, a 20-tak min prije serviranja izvadite je na sobnu temperaturu.

Dobar tek!

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.