U svojoj sam karijeri putovala dosta, možda sam mogla i više. No, ruku na srce, ne mogu se požaliti: doista me put nanio u gotovo sve europske gradove. Onaj u kojemu sam bila najviše do sada (ako ne računamo shopping u Grazu) je svakako Strasbourg.
Ipak ovo nije priča o tom gradu jer bi to već bilo čudno na prvi pogled fotografija koje prate ovaj tekst. Jer grad u kojemu se miješa njemačka i francuska gastronomija, u kojemu je normalno da u istom restoranu jedete buncek sa zeljem i coq au vin zasigurno nije prepoznatljiv po salati od tune.
Dakle, ovo nije priča o gastronomiji tog grada, jer tu ćemo priču ispričati neki drugi put, nego podsjetnik na to kako su se na jednom mjestu našle poznanice i provele ugodno ljetno poslijepodne na terasi pitoresknog grada i smijale se do noći.
Nevjerojatno je koliko ti ljudi prođe kroz život. S nekima ostaneš prijatelj od početka do kraja, s drugima se putem raziđeš, treće upoznaš tim istim putem i počnu te pratiti kao i ti njih. Četvrti su oni koje povremeno sretneš, a drago ti je da ih vidiš i voliš provesti vrijeme s njima. Žao ti je što se ne vidite češće, a s druge strane možda bi se baš tako izgubila ta čar.
Čar poput tog ljetnog poslijepodneva na terasi u Strasbourgu. Kad je pet poznanica sjedilo uz salatu od tune i smijalo se do noći.
Salata od tune i povrća za dvoje:
- 400 g svježe rikole
- 400 g cherry rajčica
- 2 konzerve tune (112 g)
- 4 jaja
- 1 konzerva mahuna (mogu naravno i svježe)
- 1 konzerva kukuruza
- Inćuni
- Sol, papar, maslinovo ulje
Postupak pripreme:
- Tunu pripremiti u jednoj zdjeli – ocijediti je od vode u konzervi, posoliti, popapriti i staviti maslinovo ulje, sve lagano izmiješati (proizvoljno sa začinima)
- Oprati rikolu i posložiti je na dno zdjele
- Ocijediti mahune i kukuruz iz konzerve i početi slagati po rikoli. U tom trenu sve začiniti maslinovim uljem. Ne soliti jer će vam biti previše kad stavite sve.
- Dodati cherry rajčice koje ste prije toga izrezali na polovice i posolili.
- Na kraju dodati tunu i za ukras nekoliko inćuna po sredini te jaja koja ste prethodno skuhali, oljuštili i posolili staviti uz rubove zdjele.
- Još jednom po želji staviti na kraju maslinovog ulja.
Napomena: Dressing je proizvoljan no budući da je salata bogata nije potrebno ništa drugo nego maslinovo ulje.
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.
Dobar tek!