Kolumne 19. siječnja 2018.

Salata od povrća i tune - podsjetnik na toplije dane

foto: Željka Gulan
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša kolumnistica Željka Gulan ovog nam tjedna donosi priču o prijateljstvu i jednoj stvarno finoj salati od tune...

U svojoj sam karijeri putovala dosta, možda sam mogla i više. No, ruku na srce, ne mogu se požaliti: doista me put nanio u gotovo sve europske gradove. Onaj u kojemu sam bila najviše do sada (ako ne računamo shopping u Grazu) je svakako Strasbourg.

Ipak ovo nije priča o tom gradu jer bi to već bilo čudno na prvi pogled fotografija koje prate ovaj tekst. Jer grad u kojemu se miješa njemačka i francuska gastronomija, u kojemu je normalno da u istom restoranu jedete buncek sa zeljem i coq au vin zasigurno nije prepoznatljiv po salati od tune.

 

Možda vas zanima... Pašteta od tune i grisini kao poklon Kolumne

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Dakle, ovo nije priča o gastronomiji tog grada, jer tu ćemo priču ispričati neki drugi put, nego podsjetnik na to kako su se na jednom mjestu našle poznanice i provele ugodno ljetno poslijepodne na terasi pitoresknog grada i smijale se do noći.

 

Možda vas zanima... Petkom: Losos s povrćem i Hollandaise umakom Kolumne

 

Nevjerojatno je koliko ti ljudi prođe kroz život. S nekima ostaneš prijatelj od početka do kraja, s drugima se putem raziđeš, treće upoznaš tim istim putem i počnu te pratiti kao i ti njih. Četvrti su oni koje povremeno sretneš, a drago ti je da ih vidiš i voliš provesti vrijeme s njima. Žao ti je što se ne vidite češće, a s druge strane možda bi se baš tako izgubila ta čar.

Čar poput tog ljetnog poslijepodneva na terasi u Strasbourgu. Kad je pet poznanica sjedilo uz salatu od tune i smijalo se do noći.

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Salata od tune i povrća za dvoje:

  • 400 g svježe rikole
  • 400 g cherry rajčica
  • 2 konzerve tune (112 g)
  • 4 jaja
  • 1 konzerva mahuna (mogu naravno i svježe)
  • 1 konzerva kukuruza
  • Inćuni
  • Sol, papar, maslinovo ulje

Postupak pripreme:

  1. Tunu pripremiti u jednoj zdjeli – ocijediti je od vode u konzervi, posoliti, popapriti i staviti maslinovo ulje, sve lagano izmiješati (proizvoljno sa začinima)
  2. Oprati rikolu i posložiti je na dno zdjele
  3. Ocijediti mahune i kukuruz iz konzerve i početi slagati po rikoli. U tom trenu sve začiniti maslinovim uljem. Ne soliti jer će vam biti previše kad stavite sve.
  4. Dodati cherry rajčice koje ste prije toga izrezali na polovice i posolili.
  5. Na kraju dodati tunu i za ukras nekoliko inćuna po sredini te jaja koja ste prethodno skuhali, oljuštili i posolili staviti uz rubove zdjele.
  6. Još jednom po želji staviti na kraju maslinovog ulja.

Napomena: Dressing je proizvoljan no budući da je salata bogata nije potrebno ništa drugo nego maslinovo ulje. 

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Tart od badema - stvoren za posebne trenutke Kolumne

 

Dobar tek!

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.