Kolumne 27. travnja 2022.

Mekani sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom

Sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom foto: Ena Kokanović Nagy
gastro postao gastro.24sata.hr
Medvjeđi luk poznat je po ljekovitosti i odličnom okusu, a kako ga najbolje iskoristiti zna Ena Kokanović Nagy, autorica bloga "Slavonka"

Sad smo u sezoni medvjeđeg luka i treba iskoristiti to proljetno blago! Sconesi su odličan recept za imati u pričuvi za one dane kad ti se jede nešto fino, a ne da ti se puno vremena provesti u kuhinji. Umjesto medvjeđeg luka možeš dodati drugo zelenje, mogu biti samo sa sirom ili bez. Poigraj se s receptom i uživaj. 

Medvjeđi luk i ljekovitost

Medvjeđi luk možemo koristiti za pripremu peciva, salata, ali i od njega zamutiti pesto. Kako god ga odlučili poslužiti, njegova ljekovitost doći će do izražaja. Svi dijelovi medvjeđeg luka su jestivi, a sadrže znatnu količinu antioksidansa te imaju antibakterijska i protuupalna svojstva. Okusom je sličan češnjaku ili vlascu, a sadrži i iste sumporne spojeve koji mu daju ljekovitost. Najbolje je medvjeđi luk što manje termički obrađivati kako bi zadržao što više ljekovitih svojstava. 

 | Author: Shutterstock Medvjeđi luk foto: Shutterstock

Gdje raste medvjeđi luk?

Medvjeđi luk je u sezoni od ožujka do kraja travnja, no brati se može i kasnije, nakon cvjetanja. Raste najviše u šumama i na vlažnom tlu, a ako lukovice posadimo u jesen, možemo ga brati i u vlastitom vrtu. Ako medvjeđi luk beremo u prirodi, važno je znati prepoznati ga. Mladi medvjeđi luk često nalikuje na đurđice i mrazovac koji su iznimno toksični za konzumaciju. Razlika je u mirisu koji se širi branjem medvjeđeg luka koji podsjeća na miris češnjaka, dok ostale slične biljke takav miris ne ispuštaju. Najsigurnije je ipak branje prepustiti stručnjacima i medvjeđi luk kupiti na tržnici. 

Sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom recept by Slavonka

Sastojci: 

  • 230 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 80 g omekšalog maslaca
  • 100 g naribanog cheddar sira + 20 g za posip
  • 50 g medvjeđeg luka
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 50 ml mlijeka
  • Papar
  • Sol

 | Author: Ena Kokanović Nagy Sconesi od medvjeđeg luka foto: Ena Kokanović Nagy

Priprema:

  1. Prvo u posudu stavi sve suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sol i papar. Promiješaj.
  2. Dodaj maslac, jaje i mlijeko pa promiješaj. 
  3. Dodaj sir i medvjeđi luk nasjeckan na sitne komade.
  4. Promiješaj pa oblikuj palačinku promjera 17 cm, a debljine 2 cm.
  5. Nareži palačinku na osam jednakih trokutića.
  6. Trokutiće slaži u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
  7. Posipaj ih s još ribanog cheddar sira pa peci na 220 Celzijevih stupnjeva, 10 - 12 minuta, do zlatnožute boje.

Dobar tek!

 | Author: Ena Kokanović Nagy Sconesi od medvjeđeg luka foto: Ena Kokanović Nagy

Još slasnih proljetnih recepata pronađi na Eninom blogu "Slavonka" te fotogeničnom Instagram profilu

Možda vas zanima... Rolice od medvjeđeg luka - započni sezonu na najbolji mogući način Recepti Medvjeđi luk Možda vas zanima... Medvjeđi luk - proljetno čudo i ljubav na prvi zalogaj Špajza
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:47 29. Travanj 2022.

    Kako je ovo lijepo mmm