Špajza 4369 prikaza 20. ožujka 2019.

Medvjeđi luk - proljetno čudo i ljubav na prvi zalogaj

Medvjeđi luk
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Osjetite li tijekom proljetne šetnje šumom jak miris češnjaka, riječ je o medvjeđem luku...

Poznat pod imenima srijemuš, divlji i šumski luk, medvjeđi luk mirisom podsjeća na nešto intenzivniji češnjak. Raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke do 1900 metara nadmorske visine. U Dalmaciji, Primorju te obalnom području Istre i otocima ga nema.

 

pesto naslovna 470.jpg Možda vas zanima... Kako napraviti pesto od medvjeđeg luka? None

 

 | Author: Getty Images Getty Images

 

Od njega možete pripremati salate, juhe, umake, pesto ili ga koristiti kao začin za sir i namaze. Najbolje ga je jesti svježeg i nije ga preporučljivo sušiti jer gubi ljekovita svojstva. Možete ga zamrzavati, ali ga je najbolje, ako ga čuvate dulje, staviti u ulje. Nakon mjesec dana procijedite sjeckane listove srijemuša, a aromatično ulje koristite u salatama, uz šparoge i druga jela.

 

Možda vas zanima... Juha od medvjeđeg luka - najfinije od sezone Kolumne

 

Medvjeđi luk ima otrovne dvojnike; mrazac, čemeriku i đurđicu. Izgledaju slično, ali su različitog mirisa, mrazovac raste tek u jesen po livadama, kao i đurđica koja ima kožnatije listove.

 

 | Author: Getty Images Getty Images

 

Listove i lukovicu medveđeg luka možete sjeckati i dodavati varivima. Obogatit će aromom pečeno meso i povrtne priloge. Aromatični sjeckani medvjeđi luk pomiješajte sa svježim sirom i koristite kao nadjev za pite, tart i quiche. 

 

Možda vas zanima... Savršena tjestenina s domaćim pestom Recepti

 

 | Author: Getty Images Getty Images

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.