Koliko ti se puta u (rano) proljeće dogodilo da planinariš ili šećeš šumom i odjednom osjetiš intenzivan miris vrlo sličan mirisu češnjaka? E, to je taj famozni medvjeđi luk, odlična samonikla bilja puna zdravlja i divnih okusa, koju svi, posebno posljednjih godina, tako strastveno beru na kontinentu.
Da, oni na moru imaju svoje divlje šparoge, a mi se zato dičimo medvjeđim lukom od kojeg pravimo pesto, stavljamo ga u salate, variva, juhe... Zbilja je divan i jako ga volimo.
I zato, pronađi svoje tajno mjesto na kojem medvjeđeg luka ima u izobilju, naberi ga (pritom dobro pazi da slučajno ne nabereš njegove otrovne dvojnike!) i uživaj u divnim, svježim okusima proljeća! Iako proljeće još nije kalendarski nastupilo, medvjeđi luk već je niknuo i zato nemoj previše čekati...
Medvjeđi luk ne raste uz more
Poznat pod imenima srijemuš, divlji, odnosno šumski luk, medvjeđi luk mirisom podsjeća na nešto intenzivniji češnjak. Raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke do 1900 metara nadmorske visine. U Dalmaciji, Primorju te obalnom području Istre i otocima ga nema.
Medvjeđi luk je odličan za pesto, salate, juhe, namaze...
Od njega možeš pripremati salate, juhe, umake, pesto ili ga koristiti kao začin za sir i namaze. Najbolje ga je jesti svježeg i nije ga preporučljivo sušiti jer na taj način gubi ljekovita svojstva.
Možeš ga zamrzavati, ali ga je najbolje, ako ga čuvaš dulje, staviti u ulje. Nakon mjesec dana procijedite sjeckane listove srijemuša, a aromatično ulje od medvjeđeg luka koristi se u salatama, uz šparoge i druga jela.
Medvjeđi luk ima otrovne dvojnike
Medvjeđi luk ima otrovne dvojnike - mrazac, čemeriku i đurđicu. Izgledaju slično, ali su različitog mirisa. Mrazovac raste tek u jesen po livadama, kao i đurđica koja ima kožnatije listove.
Medvjeđi luk možeš dodati u varivo
Listove i lukovicu medvjeđeg luka možete sjeckati i dodavati varivima. Primjerice, nikad slasnije varivo od medvjeđeg luka, krumpira i suhog mesa pojeli smo prije nekoliko godina u hostelu u Baškim Oštarijama. Tog divnog okusa još se rado sjećamo.
Medvjeđi luk obogatit će aromom pečeno meso i povrtne priloge. Aromatični sjeckani medvjeđi luk pomiješaj sa svježim sirom i koristi kao nadjev za pite, tart i quiche.