Kolumne 1411 prikaza 16. lipnja 2017.

Slana torta od palačinki s blitvom

Vedran Bošković
Blitva je još jedno zeleno povrće koje pamtim po ne baš dobrom iz svog djetinjstva ali da mi ju je netko spremio na ovaj način mislim da ne bih imao problema s njom...

Blitva u svom lišću krije brojne nutritivno vrijedne tvari zbog čega se smatra zaista moćnom namirnicom. Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj mjeri sadržani u ovom povrću. Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin. Ovo je jedna od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi svoje vrijednosti.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Naime, za razliku od drugog povrća ili voća, količina nutrijenata u blitvi se čak i povećava nakon procesa termičke obrade. U jednoj porciji lišća blitve u značajnim količinama su dostupni i vitamini K, A, E i C te minerali magnezij, mangan, kalij i željezo. U nešto manjem postotku prisutni su riboflavin, tiamin, niacin, pantotenska kiselina, vitamin B6, kalcij, fosfor, cink i selen.

Blitva je odličan izvor folne kiseline zbog čega se konzumacija ovog povrća posebno preporučuje trudnicama i dojiljama. Bogata je i klorofilom koji ima višestruke koristi za ljudski organizam.
(izvor: Alternativa za Vas)

 

Možda vas zanima... Razveselite piletinu rižom i blitvom Recepti



Kako je u našem vrtu blitva bila spremna za prvu berbu odlučio sam potražiti malo drugačiji način pripreme od onih uobičajenih i svima nama poznatih. Ideju za recept sam pronašao na jednoj njemačkoj stranici te ga prilagodio po svom ukusu. 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Da se razumijemo, nije ovo baš super zdravi obrok unatoč blitvi ali meni i supruzi se toliko svidio da ćemo ga definitivno ponoviti uskoro.

Sastojci:

  • 500 g blitve
  • 1 manji luk
  • po želji malo suhe slanine
  • 100 g sira (mozzarella)
  • kalup za tortu (23 cm)


za palačinke:

  • 200 g brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • sol
  • suhi vlasac i suhi medvjeđi luk
  •  

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković


za bešamel umak:

  • 40 g brašna
  • 40 g maslaca
  • 6 dcl mlijeka
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • sol


Ovaj recept je zapravo super jednostavan unatoč tome što ima možda malo više koraka ali nijedan od njih ne zahtijeva puno vremena. Najprije napravite smjesu za palačinke od navedenih sastojaka. Ja sam odlučio raditi malo gušću smjesu i raditi nešto deblje palačinke od standardnih. Ispeći ih i ostaviti sa strane da se malo prohlade. Meni je od ove količine ispalo 7 komada.

 

Možda vas zanima... Iskoristite sve prednosti koje donosi blitva Špajza

 

 

Priprema:

  1. Slaninu/špek sitno narezati te popržiti na tavi zajedno s lukom. Kada je skoro gotovo dodati rezanu blitvu te kratko dinstati dok blitva ne “povene” te začiniti po želji.
  2. Bešamel napraviti standardnim postupkom, dakle najprije na laganoj vatri rastopiti maslac te mu dodati brašno uz stalno miješanje. Mlijeko zagrijte te ga polagano dodajte u smjesu uz stalno miješanje kako bi izbjegli stvaranje grudica. Dodati parmezan i začiniti te po želji aromatizirati začinskim travama. Miješati na laganoj vatri do želje gustoće.
  3. Kalup za tortu (23 cm) namazati maslacem te slagati redom: palačinka, bešamel, blitva, palačinka, bešamel, blitva… Po vrhu naribati sir te zapeći u pećnici 10-ak minuta.
  4. Poslužiti toplo iako je i hladno jako ukusno.


U slast!

Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.