Kolumne 15. svibnja 2017.

Varivo od koprive: Lagani proljetni ručak

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
S toplijim danima tržnice u gradovima i vrtovi domaćica sve su zelenije i bogatije povrćem. Istovremeno i kod nas se javlja potreba da nakon dugih zimskih mjeseci konzumiramo laganiju hranu koja će nam pružiti obilje nutritivnih vrijednosti a ujedno će nam pomoći i u skidanju viška kilograma nakupljenih preko zime.

Kombinirajte razno povrće i pripremite zdravo lagano varivo bez zaprške i uz to poslužite kruh s koprivama koji će idealno zaokružiti vaš proljetni ručak.

Možda vas zanima... Pozdrav proljeću: Njoki od koprive Recepti

Sastojci za kruh
• 1 šalica heljdinog brašna
• 1 šalica zobenog brašna
• 1 čajna žličica praška za pecivo
• 1 /2 čajne žličice sode bikarbone
• 1 čajna žličica himalajske soli
• 3 žlice chia sjemenki
• ½ šalice maslinovog ulja
• 1 šalica jogurta
• 1 šaka svježih kopriva
• 1 jušna žlica sušenog ružmarina Sokovi Možda vas zanima... Domaći sok od mente i koprive: Priroda u najljepšem obliku None

Sastojci za varivo
• 1 mladi češnjak
• 3 mrkve
• 2 poriluka srednje veličine
• 1 šalica smrznutog graška
• 4 krumpira
• 3 žlice maslinovog ulja
• 1 čajna žličica kurkume u prahu
• crni papar, himalajska sol
• mlijeko od zobi

* šalica = 2, 5 dl

Možda vas zanima... Pravo proljetno: Kopriva kiflice s topljenim sirom Kolumne

Priprema kruha
1. Uberite listove svježe koprive, operite ih i prelijte s 1 litrom kipuće vode. Ocijedite ih i ostavite ohladiti. Ohlađene koprive sitno nasjeckajte.
2. Ostatak vode u kojoj su bile koprive ohladite i upotrijebite za pripremu veganskog jaja; pomiješajte 3 jušne žlice chia sjemenki i 9 jušnih žlica vode. Povremeno promiješajte.
3. Zagrijte pećnicu na 180° C.
4. Pomiješajte suhe sastojke (heljdino i zobeno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i himalajsku sol) u jednoj posudi te mokre sastojke (namočene chia sjemenke, maslinovo ulje i jogurt) u drugoj posudi. U mokre sastojke umiješajte sjeckanu koprivu i sušeni ružmarin.
5. Pomiješajte sastojke obaju posuda.
6. Manji pleh obložite papirom za pečenje i žlicom stavite smjesu u pleh te poravnajte .
7. Pecite 50 – 60 minuta odnosno, dok kruh ne poprimi zlatno-smeđu boju (provjerite čačkalicom nakon 45 minuta pečenja ).
8. Pečeni kruh ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni kruh narežite na tanke šnite.

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Priprema variva
1. Povrće (češnjak, mrkvu, krumpir i poriluk) očistite , operite i nasjeckajte (češnjak i poriluk na kolutiće a mrkvu i krumpir na kockice).
2. Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani mladi češnjak.
3. Kada češnjak omekša, dodajte mrkvu i poriluk i nakon nekoliko minuta pirjanja zalijte vodom. Dodajte krumpir.
4. Kada zakuha dodajte grašak . Posolite i popaprite po želji. Kuhajte sve zajedno dok povrće ne bude kuhano .
5. Na kraju dodajte 2 dl zobenog mlijeka i kurkumu te kratko prokuhajte. Po želji dodajte soli i/ili papra.


Poslužite toplo varivo uz kruh s koprivom!

Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.