Isprobaj varivo od leće s kobasicama, savršeno jelo za hladne dane po receptu gastro blogera Darka Debića, autora bloga Samo jedan griz
Koristio sam kovrčavi kelj za ovo gusto varivo od leće s kobasicama,može se koristiti naravno i običan kelj, postupak i količine su isti. Kovrčavi kelj je izuzetno otporan na hladnoću tako da se može uzgajati u svakom vrtu. Za razliku od glavatog kelja, često se priprema i koristi sirov za primjerice izradu sokova ili salate. Jako zanimljivo izgleda i čips od kovrčavog kelja.
Druga varijacija jela je kombinacija s mrkvom. Tada kockice mrkve treba dodati istovremeno kada i luk i dobro prodinstati prije dodavanja drugih sastojaka. Uz varivo od leće i kobasica, čiji je recept u nastavku, volim poslužiti domaći kukuruzni kruh.
Naravno, umjesto svinjske masti za prženje luka može se koristiti i suncokretovo ulje...
Zagrijati lonac i dodati ulje ili svinjsku mast. Zapržiti kobasice s obje strane i dodati sitno sjeckanu pancetu.
Dodati luk, kratko pirjati i potom dodati sitno sjeckani češnjak. Nakon minute, kad češnjak otpusti svoje arome, dodati dimljenu papriku, čili, crveno vino, sjeckane rajčice i oko 200 ml temeljca.
Odmah dodati leću i dolijevati temeljca koliko je potrebno, tako da razina temeljca bude 2 cm iznad leće.
Kada prokuha smanjiti vatru i kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje i dolijevanje temeljca.
Dok se leća kuha očistiti i oprati kelj.
U većem loncu zagrijati posoljenu vodu, kada voda prokuha nakratko ubaciti kelj kako bi se blanširao, dovoljno je na dvije minute. Odmah procijediti i staviti u hladnu vodu kako bi se brzo ohladio, na taj način će kelj zadržati lijepu zelenu boju.
Kad je leća pri kraju, već omekšala, dodati blanširani kelj, probati, dodati po potrebi sol i papar i sve zajedno još kratko kuhati.