Naizgled jednostavan, domaći umak od rajčice zapravo je beskonačno prilagodljiv – svatko ima svoju verziju. Vrsta rajčice, duljina kuhanja, količina luka i češnjaka, dodatak maslaca ili maslinova ulja… sve to čini razliku između običnog i savršenog umaka. Neki se kuhari drže klasičnih recepata, drugi imaju svoju tajnu tehniku koju uvijek iznova ponavljaju.
Glumac, autor kuharica (i 2 gastro autobiografije) i veliki zaljubljenik u talijansku kuhinju, 64-godišnji Stanley Tucci podijelio je na Instagramu svoj recept za umak od rajčice koji ispunjava sve kriterije – jednostavan je, s malo sastojaka, ali pun slojeva okusa.
Vrijeme je da naučimo kako napraviti umak na Tucci način. I stalno imamo zalihu u hladnjaku.
Tuccijev trik za vađenje sjemenki iz rajčica
U nedavnoj objavi na Instagramu, zvijezda filma "Vrag nosi Pradu" pokazala je kako radi svježi umak od rajčica – koristeći cherry rajčice koje su mu se već počele kvariti.
Umjesto da ih stavlja cijele u tavu ili mukotrpno vadi svaku sjemenku, Tucci ima jednostavan trik: presiječe rajčice napola, ubaci ih u zdjelu s vodom i lagano ih stisne prstima. Kako kaže – "sve sjemenke same isplivaju".
Luk, češnjak, rajčice – temelj svakog savršenog umaka
Nakon što pripremi rajčice, Tucci na maslinovu ulju preprži dvije vrste luka – slatki ljubičasti luk (Tucci koristi sortu tropea iz talijanske pokrajine Kalabrije) i običan žuti luk – te doda sitno nasjeckan češnjak. Kad luk počne mekšati, ubacuje rajčice, obilno ih posoli i počinje ih lagano pirjati.
Za ovu turu umaka koristio je štapni mikser da razbije nešto tvrđu kožu starijih cherry rajčica, ali ako imaš svježe i sočne rajčice (jedva čekamo ljeto za to!), taj korak možeš preskočiti.
Cherry rajčice
Dodaj i pelate iz konzerve – zbog punoće okusa
Kad svježe rajčice počnu poprimati oblik umaka, Tucci dodaje i 2 konzerve pelata. Ne navodi točnu veličinu limenki, ali prema snimci čini se da su one manje – od oko 400 g.
U tavu zatim ubacuje par natrganih listića svježeg bosiljka, još malo soli i drvenom kuhačom drobi rajčice. Umak potom lagano kuha – s poklopcem ili bez, ovisno o željenoj gustoći. Bez poklopca okus će biti intenzivniji jer iz umaka tako isparava više vode.
Kad umak postigne željenu teksturu i dubinu okusa, Tucci ga dovršava kapljicom maslinova ulja i još malo svježeg bosiljka. I to je to.
Umak koji ide uz sve – ne samo uz tjesteninu
Prednost ovog jednostavnog umaka je što se može kombinirati s bezbroj drugih sastojaka. Tucci ističe da s njim možete pripremiti doslovno sve...
"Dodajte mu kozice. Dodajte grašak. Popržite malo guancialea ili ubacite prstohvat peperoncina… Stalno pripremam veću količinu ovog umaka od rajčice i čuvam je u hladnjaku. Koristim ge za različita jela", otkriva Tucci koji je na svom Instagramu već pokazao i kako od istog umaka priprema brzi ručak s grahom ili večernju tjesteninu s tunjevinom iz konzerve.🍅