Recepti Umak 06. studenoga 2025.

Umak od rajčice po receptu Stanleyja Tuccija je toliko jednostavan da ga može napraviti svatko

Umak
5 MIN
30 MIN
10
SREDNJE
Stanley Tucci, umak od rajčice
Stanley Tucci ima najbolji i najjednostavniji recept za savršen umak od rajčice
foto: Italian Nosh/Pinterest; Instagram @stanleytucci
Slavni glumac i veliki gurman Stanley Tucci otkrio je svoj recept za umak od rajčice. Ovaj umak odsad ćemo stalno imati u hladnjaku!

Naizgled jednostavan, domaći umak od rajčice zapravo je beskonačno prilagodljiv – svatko ima svoju verziju. Vrsta rajčice, duljina kuhanja, količina luka i češnjaka, dodatak maslaca ili maslinova ulja… sve to čini razliku između običnog i savršenog umaka. Neki se kuhari drže klasičnih recepata, drugi imaju svoju tajnu tehniku koju uvijek iznova ponavljaju.

Glumac, autor kuharica (i 2 gastro autobiografije) i veliki zaljubljenik u talijansku kuhinju, 64-godišnji Stanley Tucci podijelio je na Instagramu svoj recept za umak od rajčice koji ispunjava sve kriterije – jednostavan je, s malo sastojaka, ali pun slojeva okusa.

Vrijeme je da naučimo kako napraviti umak na Tucci način. I stalno imamo zalihu u hladnjaku.

Lidia Bastianich Možda vas zanima... Slavna kuharica ima najbolje savjete za umak od rajčice! Špajza

Tuccijev trik za vađenje sjemenki iz rajčica

U nedavnoj objavi na Instagramu, zvijezda filma "Vrag nosi Pradu" pokazala je kako radi svježi umak od rajčica – koristeći cherry rajčice koje su mu se već počele kvariti.

Umjesto da ih stavlja cijele u tavu ili mukotrpno vadi svaku sjemenku, Tucci ima jednostavan trik: presiječe rajčice napola, ubaci ih u zdjelu s vodom i lagano ih stisne prstima. Kako kaže – "sve sjemenke same isplivaju".

Luk, češnjak, rajčice – temelj svakog savršenog umaka

Nakon što pripremi rajčice, Tucci na maslinovu ulju preprži dvije vrste luka – slatki ljubičasti luk (Tucci koristi sortu tropea iz talijanske pokrajine Kalabrije) i običan žuti luk – te doda sitno nasjeckan češnjak. Kad luk počne mekšati, ubacuje rajčice, obilno ih posoli i počinje ih lagano pirjati.

Za ovu turu umaka koristio je štapni mikser da razbije nešto tvrđu kožu starijih cherry rajčica, ali ako imaš svježe i sočne rajčice (jedva čekamo ljeto za to!), taj korak možeš preskočiti.

cherry rajčice | Author: Misky/Unsplah Cherry rajčice foto: Misky/Unsplah

Dodaj i pelate iz konzerve – zbog punoće okusa

Kad svježe rajčice počnu poprimati oblik umaka, Tucci dodaje i 2 konzerve pelata. Ne navodi točnu veličinu limenki, ali prema snimci čini se da su one manje – od oko 400 g. 

U tavu zatim ubacuje par natrganih listića svježeg bosiljka, još malo soli i drvenom kuhačom drobi rajčice. Umak potom lagano kuha – s poklopcem ili bez, ovisno o željenoj gustoći. Bez poklopca okus će biti intenzivniji jer iz umaka tako isparava više vode.

Kad umak postigne željenu teksturu i dubinu okusa, Tucci ga dovršava kapljicom maslinova ulja i još malo svježeg bosiljka. I to je to. 

Ne gasi ekran dok kuham

Umak od rajčice - recept by Stanley Tucci
5 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Cherry rajčice
  • Ljubičasti luk
  • Luk
  • Češnjak
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Listići svježeg bosiljka
  • Pelati iz konzerve
Postupak
  1. Cherry rajčice Tucci prvo presiječe rajčice napola, ubaci ih u zdjelu s vodom i lagano ih stisne prstima. Kako kaže – "sve sjemenke same isplivaju".


  2. Na maslinovu ulju preprži dvije vrste luka – slatki ljubičasti luk (Tucci koristi sortu tropea iz talijanske pokrajine Kalabrije) i običan žuti luk – te doda sitno nasjeckan češnjak. Kad luk počne mekšati, ubacuje rajčice, obilno ih posoli i počinje ih lagano pirjati.


  3. Kad svježe rajčice počnu poprimati oblik umaka, Tucci dodaje i 2 konzerve pelata. Ne navodi točnu veličinu limenki, ali prema snimci čini se da su one manje – od oko 400 g. 


  4. U tavu zatim ubacuje par natrganih listića svježeg bosiljka, još malo soli i drvenom kuhačom drobi rajčice. Umak potom lagano kuha – s poklopcem ili bez, ovisno o željenoj gustoći. Bez poklopca okus će biti intenzivniji jer iz umaka tako isparava više vode.


  5. Kad umak postigne željenu teksturu i dubinu okusa, Tucci ga dovršava kapljicom maslinova ulja i još malo svježeg bosiljka.


Umak koji ide uz sve – ne samo uz tjesteninu

Prednost ovog jednostavnog umaka je što se može kombinirati s bezbroj drugih sastojaka. Tucci ističe da s njim možete pripremiti doslovno sve...

"Dodajte mu kozice. Dodajte grašak. Popržite malo guancialea ili ubacite prstohvat peperoncina… Stalno pripremam veću količinu ovog umaka od rajčice i čuvam je u hladnjaku. Koristim ge za različita jela", otkriva Tucci koji je na svom Instagramu već pokazao i kako od istog umaka priprema brzi ručak s grahom ili večernju tjesteninu s tunjevinom iz konzerve.🍅

Isprobaj i ove prefine recepte i kulinarske savjete slavnog Stanleyja Tuccija:

Stanley Tucci, janjeći kotleti Možda vas zanima... Sočni janjeći kotleti, kako ih priprema slavni glumac Recepti stanley tucci Možda vas zanima... Glumac i veliki gurman Stanley Tucci ima najbolje savjete za savršenu juhu Špajza stanley tucci Možda vas zanima... Stanley Tucci ima genijalan recept za sendvič od tune Recepti stanley tucci Možda vas zanima... Slavni glumac ima najbolje savjete za rezanje luka Špajza Stanley Tucci Možda vas zanima... Tjestenina za doručak? Ako može slavni glumac, možemo i mi Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.