Recepti Povrće 05. studenoga 2025.

Sotirane bukovače pravo su oduševljenje za gurmane

Povrće
5 MIN
10 MIN
4
JEDNOSTAVNO
sotirane bukovače
Sotirane bukovače
foto: Carrie Walder, Walder Wellness/Pinterest
Bukovače nisu hit samo u plant-based kuhinji, nego i među hedonistima. A sotirane bukovače, za koje donosimo odličan recept, mogu biti i super prilog i dio doručka, a možeš ih i jednostavno staviti na tost

Bukovače su gljive koje u prirodi rastu na drveću, u gustom snopu nalik školjkama, što im je i donijelo engleski naziv “oyster mushrooms”. No unatoč imenu, s okusom školjki nemaju baš nikakve veze.

Ono što bukovače čini posebnima je njihova tekstura – istovremeno čvrsta i nježna, elastična, ali ne gnjecava zbog čega ih mnogi koriste kao biljnu zamjenu za meso.

gljive, šampinjoni Možda vas zanima... Zašto iskusni chefovi ne peru gljive? Špajza

Sotirane bukovače - jednostavno, ali iznimno slasno jelo

Za ovo jednostavno jelo - sotirane bukovače - bukovače se prže na tavi s malo maslinova ulja dok ne dobiju zlatne rubove. Zatim se dodaju ljutika, maslac i svježe začinsko bilje, koje gljivama daje dodatnu dubinu, ali ih ne prekriva.

Rezultat je jelo koje se može poslužiti kao prilog, ali s pravom zaslužuje da bude u središtu tanjura – uz tost, jaja, tjesteninu, roštilj ili samo uz čašu vina i dobar kruh. Recept za sotirane bukovače je u nastavku - uživaj!

Grey oyster mushroom on basket , fresh raw oyster mushroom with  | Author: Bigc Studio / Vecteezy Prepusti bukovačama glavnu ulogu foto: Bigc Studio / Vecteezy

Ne gasi ekran dok kuham

Sotirane bukovače
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Bukovače 450 g
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Ljutika 1 kom
  • Začinsko bilje 1 žlica
  • Maslac 1 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,13 žličica
  • Cvijet soli 1 prstohvat
Postupak
  1. Pažljivo natrgaj bukovače rukama - manje ostavi cijele, a veće prereži napola tako da svi komadi budu približno iste veličine.


  2. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj gljive i promiješaj da se oblože uljem. Peci ih, povremeno miješajući, dok se ne smanje i ne dobiju zlatno-smeđe rubove, 7-8 minuta.

    U međuvremenu, sitno nasjeckaj ljutiku i začinsko bilje (vlasac, peršin ili estragon), po 1 žlicu svakog.


  3. Dodaj ljutiku, maslac, sol i papar u tavu. Pirjaj još 2-3 minute, dok ljutika ne omekša, a gljive se lijepo zapeku. Na kraju pospi začinskim biljem i, po želji, s malo cvijeta soli.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

130 kcal

6 %

MASTI

10,10 g

14 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

8,70 g

3 %

PROTEINI

4,10 g

8 %

Ostaci sotiranih bukovača mogu se čuvati do 3 dana u hladnjaku, a posebno su ukusne kad se sljedeći dan serviraju hladne, još bolje na sobnoj temperaturi, preko salate ili na brusketi s nekim mekim mladim sirom.

Pripremi bukovače i na ove načine!

Možda vas zanima... Cikla i bukovače - može li salata zbilja biti samostalan obrok? Kolumne Možda vas zanima... Genijalan zdravi tanjur: Rezanci u umaku od bukovača Kolumne Možda vas zanima... Jesenski rižoto s bundevom i bukovačama Kolumne Pohane bukovače Možda vas zanima... Recept koji nikada neće iznevjeriti: Pohane bukovače Recepti Bukovače na žaru Možda vas zanima... Bukovače na žaru Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.