Bukovače nisu hit samo u plant-based kuhinji, nego i među hedonistima. A sotirane bukovače, za koje donosimo odličan recept, mogu biti i super prilog i dio doručka, a možeš ih i jednostavno staviti na tost
Bukovače su gljive koje u prirodi rastu na drveću, u gustom snopu nalik školjkama, što im je i donijelo engleski naziv “oyster mushrooms”. No unatoč imenu, s okusom školjki nemaju baš nikakve veze.
Ono što bukovače čini posebnima je njihova tekstura – istovremeno čvrsta i nježna, elastična, ali ne gnjecava zbog čega ih mnogi koriste kao biljnu zamjenu za meso.
Sotirane bukovače - jednostavno, ali iznimno slasno jelo
Za ovo jednostavno jelo - sotirane bukovače - bukovače se prže na tavi s malo maslinova ulja dok ne dobiju zlatne rubove. Zatim se dodaju ljutika, maslac i svježe začinsko bilje, koje gljivama daje dodatnu dubinu, ali ih ne prekriva.
Rezultat je jelo koje se može poslužiti kao prilog, ali s pravom zaslužuje da bude u središtu tanjura – uz tost, jaja, tjesteninu, roštilj ili samo uz čašu vina i dobar kruh. Recept za sotirane bukovače je u nastavku - uživaj!
Prepusti bukovačama glavnu ulogu
foto: Bigc Studio / Vecteezy
Ne gasi ekran dok kuham
Sotirane bukovače
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Bukovače
450
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Ljutika
1
kom
Začinsko bilje
1
žlica
Maslac
1
žlica
Sol
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,13
žličica
Cvijet soli
1
prstohvat
Postupak
Pažljivo natrgaj bukovače rukama - manje ostavi cijele, a veće prereži napola tako da svi komadi budu približno iste veličine.
U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj gljive i promiješaj da se oblože uljem. Peci ih, povremeno miješajući, dok se ne smanje i ne dobiju zlatno-smeđe rubove, 7-8 minuta.
U međuvremenu, sitno nasjeckaj ljutiku i začinsko bilje (vlasac, peršin ili estragon), po 1 žlicu svakog.
Dodaj ljutiku, maslac, sol i papar u tavu. Pirjaj još 2-3 minute, dok ljutika ne omekša, a gljive se lijepo zapeku. Na kraju pospi začinskim biljem i, po želji, s malo cvijeta soli.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
130 kcal
6 %
MASTI
10,10 g
14 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
8,70 g
3 %
PROTEINI
4,10 g
8 %
Ostaci sotiranih bukovača mogu se čuvati do 3 dana u hladnjaku, a posebno su ukusne kad se sljedeći dan serviraju hladne, još bolje na sobnoj temperaturi, preko salate ili na brusketi s nekim mekim mladim sirom.