gastro postao
Hrskavo, zdravo i ukusno - tim bismo riječima opisali popečke od leće!
Smeđa, zelena, žuta, crvena ili crna - leća je niskokalorična namirnica, bogata željezom i izvrstan je izvor proteina. Osim što je zdrava, leća je i veoma ukusna, pristupačna te jednostavna za pripremu.
U nastavku donosimo recept za hrskave i zdrave popečke od leće u aromatičnom umaku od jogurta.
Sastojci:
- 1 ½ žlica maslinovog ulja
- ½ luka, sitno narezanog na kockice
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žličice grubo zdrobljenih sjemenki korijandera
- 2 žličice grubo zdrobljenih sjemenki kima
- 200 g crvene leće (1 šalica)
- 650 ml vode
- 2 jaja
- 100 g brašna
- Sitno naribana kora limuna
- Suncokretovo ulje, za prženje
- Krušne mrvice (po želji)
Za umak:
- 1 jogurt (250 g)
- 1 mali krastavac, nariban
- 2 žlice nasjeckane svježe mente
- Mljeveni češnjak
- Prstohvat košer ili morske soli
Priprema:
- Zagrij ulje u loncu na srednje jakoj vatri, dodaj luk i češnjak te pirjaj dok ne omekšaju.
- Umiješaj začine i prži dok ne zamirišu (30 sekundi), zatim dodaj leću i 650 ml vode, pusti da krčka, poklopi i kuhaj dok leća ne omekša i tekućina se ne upije, otprilike deset minuta. Prebaci u posudu da se ohladi.
- U međuvremenu, pripremi umak: izmiješaj jogurt, krastavac, mentu, češnjak i sol u posudi. Ostavi sa strane.
- U ohlađenu skuhanu leću umiješaj jaja, zatim brašno i koricu limuna te začini po ukusu.
- U tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Kad je ulje vruće, dodaj oblikovane popečke od mješavine leće (možeš ih po želji uvaljati u krušne mrvice, za dodatnu hrskavost) i peci, povremeno okrećući dok ne porumene, do tri minute.
- Ocijedi ih na papirnatim ručnicima i drži na toplom dok pržiš preostale popečke.
- Posluži ih vruće, s aromatičnim umakom od jogurta.
Dobar tek!