Recepti 06. siječnja 2022.

Pripremi hrskave popečke od leće s umakom od jogurta

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrskavo, zdravo i ukusno - tim bismo riječima opisali popečke od leće!

Smeđa, zelena, žuta, crvena ili crna - leća je niskokalorična namirnica, bogata željezom i izvrstan je izvor proteina. Osim što je zdrava, leća je i veoma ukusna, pristupačna te jednostavna za pripremu.

U nastavku donosimo recept za hrskave i zdrave popečke od leće u aromatičnom umaku od jogurta.

 

Možda vas zanima... Fino varivo od crvene leće i sezonskog povrća Kolumne

 

Sastojci:

  • 1 ½ žlica maslinovog ulja
  • ½ luka, sitno narezanog na kockice
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žličice grubo zdrobljenih sjemenki korijandera
  • 2 žličice grubo zdrobljenih sjemenki kima
  • 200 g crvene leće (1 šalica)
  • 650 ml vode
  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • Sitno naribana kora limuna
  • Suncokretovo ulje, za prženje
  • Krušne mrvice (po želji)

Za umak:

  • 1 jogurt (250 g)
  • 1 mali krastavac, nariban
  • 2 žlice nasjeckane svježe mente
  • Mljeveni češnjak
  • Prstohvat košer ili morske soli

 

turka juha naslovna.jpg Možda vas zanima... Turska juha od crvene leće Kolumne


Priprema:

  1. Zagrij ulje u loncu na srednje jakoj vatri, dodaj luk i češnjak te pirjaj dok ne omekšaju.
  2. Umiješaj začine i prži dok ne zamirišu (30 sekundi), zatim dodaj leću i 650 ml vode, pusti da krčka, poklopi i kuhaj dok leća ne omekša i tekućina se ne upije, otprilike deset minuta. Prebaci u posudu da se ohladi.
  3. U međuvremenu, pripremi umak: izmiješaj jogurt, krastavac, mentu, češnjak i sol u posudi. Ostavi sa strane.
  4. U ohlađenu skuhanu leću umiješaj jaja, zatim brašno i koricu limuna te začini po ukusu. 
  5. U tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Kad je ulje vruće, dodaj oblikovane popečke od mješavine leće (možeš ih po želji uvaljati u krušne mrvice, za dodatnu hrskavost) i peci, povremeno okrećući dok ne porumene, do tri minute.
  6. Ocijedi ih na papirnatim ručnicima i drži na toplom dok pržiš preostale popečke. 
  7. Posluži ih vruće, s aromatičnim umakom od jogurta. 

 Dobar tek! 

 

leca Možda vas zanima... Iznenadite nepca namazom od leće i piva Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.