Ovi keksići su bez glutena, lagano zelenkaste boje od matcha praha, i jako zabavni za dekoriranje. Za pripremu će ti biti potreban kalup za rezanje malih gingerbread čovječuljaka, koje inače viđamo u vrijeme Božića, a dekorirati ih možeš po svojoj želji.
Ako želiš da keksi izgledaju poput mumija, upotrijebi bijelu čokoladu!
Zombie keksići
Sastojci - za kekse:
- 100 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 30 g šećera
- 55 g bezglutenskog brašna
- 100 g zobenog brašna
- 75 g kukuruznog škroba
- 1 žličica praška za pecivo (4 g)
- 8 g matcha praha
- 1 jaje
Sastjoci - za ukrašavanje:
- tamna ili bijela čokolada
- jestive boje za ukrašavanje
Postupak:
- Hladni maslac nareži na manje komadiće i stavi ga u posudu. Dodaj mu šećer, vanilin šećer i prstohvat soli i lagano rukama stisni maslac kako bi se povezao sa šećerom.
- Pripremi brašna: bezglutensko brašno, kukuruzni škrob, zobeno brašno, prašak za pecivo i matcha prah. Dodaj suhe sastojke u maslac i djelomično ih poveži.
- Dodaj jedno jaje u smjesu; najprije ga sjedini s ostatkom tijesta uz pomoć špatule, a onda rukama umijesi kompaktno tijesto.
- Tijesto zamotaj u plastičnu foliju te stavi u hladnjak na 30 minuta.
- Kada se ohladilo, tijesto prepolovi jer će ti biti lakše razvaljati manju količinu. Stavi ga između dva sloja plastične folije i razvaljaj na željenu debljinu do jednog centimetra. Izreži čovječuljke i prebaci ih na lim obložen papirom za pečenje.
- Keksiće stavi peći na 180 stupnjeva. Trebat će im otprilike 20 minuta.
- Kada su se ohladili, otopi tamnu ili bijelu čokoladu (možeš staviti i malo kokosovog ulja ili maslaca dok se čokolada topi), te uz pomoć žlice dekoriraj keksiće. Ako se odlučiš za bijelu čokoladu, keksići će izgledati kao male mumije.
- Obojenim pastama za dekoriranje keksića dodaj oči, usta i bilo koje druge detalje prikladne Noći vještica.
Hrpa dobrih recepata čeka i na blogu La Vie Shobaine te na pratećem Instagram profilu!