31. srpnja 2014.

Kovač čarda - mjesto gdje se ništa ne baca

gazda.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Kovač čarda, popularna zalogajnica ribljih delicija na izlazu iz Suze prema Zmajevcu, jedina je čarda u Baranji. Njezin vlasnik, Arpad Šipec, na spomen tog podatka nemoćno sliježe ramenima. Kaže, kad je on ušao u ugostiteljstvo 1978. godine situacija u Baranji je bila potpuno drukčija.

"Gledajući iz današnje perspektive, 39 restorana, koliko ih je tada bilo samo u Dardi, djeluju kao čista znanstvena fantastika. Evo vam Lug, veliko je selo, a nijedna pa ni najmanja birtija. Isto je i u Branjini, Kamencu... Sve vam je to posljedica kronične besparice", priča Arpad.

Za svoju ugostiteljsku priču Arpad, pak, ne brine, jer je siguran u originalnost svoje ponude. Čak i u nazivu čarde je originalan i tek rijetki znaju što znači "Kovač" u imenu "Kovač čarda".

"Kad sam 1. srpnja 1991. godine prvi put ulazio u ovaj objekt, posudio sam novac za najam od svojeg šogora, koji je tada radio u Njemačkoj. Moj šogor se zove Šandor Kovač i upravo u znak poštovanja prema njemu, zbog toga što mi je u najtežem trenutku pomogao i financirao me u unajmljivanju lokala, čardu sam nazvao Kovač čarda", pojašnjava.

Te 1991. godine Arpad je Kovač čardu vodio tek mjesec i pol, do 15. kolovoza. Morao je pobjeći iz Baranje, a privremeno se skrasio u Mađarskoj, odakle se vraća 1998. godine sa suprugom, Mađaricom iz Mohača koja do danas nije progovorila ni riječ hrvatskog, a koju Arpad u šali naziva svojim "ratnim plijenom". Počeo je raditi za Vincekovo te godine, a svake godine u Kovač čardi se na taj datum slavi "novorođenje" tog popularnog restorana. Naravno, i u toj fazi mu je šogor bio najveća potpora, a Arpad u potpunosti preuzima vlasništvo nad čardom 2002. godine.

"Ovaj ubrzani život je mnogo toga promijenio, čarde su prestale funkcionirati, jer je suvremenim putnicima sve manje bilo potrebno zaustavljati se na odmorištima. A čarde su oduvijek bile odmorišta. Za Kovač čardu, koja se prije zvala "Ilonka čarda", znalo se da su se u njoj Cigani iz Zmajevca rađali i umirali. Ne znam je li se ikad tamo moglo ući, a da netko unutra nije svirao cimbalo ili violinu. U posljednje vrijeme čarde su izgubile nekadašnji značaj cestovnih svratišta i uglavnom su skoncentrirane uz Dunav. No, mi smo i po tome specifični, jer Kovač čarda je, valjda, jedina čarda na ovim prostorima koja nije na vodi", priča Arpad.

Iz vremena kad je prvi put pokušao voditi Kovač čardu, Arpad nikad neće zaboraviti najezdu komaraca koji su tada pili krv u neizmjernim količinama. Arpad je iz svojih ribljih paprikaša morao, tvrdi, naknadno cjediljkom vaditi komarce koji su se u rojevima zalijetali i utapali u kotlićima. Već tada je bio odlučio da će, čim mu se ukaže prilika, napustiti kuhanje fiša na otvorenoj vatri i prebaciti se na kuhanje u kuhinji. To je napravio tek prošle godine i 12 plinskih plamenika su razlog zašto su njegovi kotlići u kojima gostima donosi, primjerice, jedinstveni fiš od ribljih glava, tako besprijekorno čisti, bez one uobičajene čađe.

Mađari iz susjedne Mađarske upravo zbog Arpadovih bakanalija od ribljih glava znaju vikendima u konvoju dolazi u Kovač čardu. Njegov perkelt od ribljih obrazina delicija je za koju se morate prethodno telefonski informirati i dogovoriti, jer Arpadu nekada treba i nekoliko tjedana da skupi dostatan broj glava soma, smuđa i štuke koje su temelj ovoga jela koje se nigdje drugdje ne može jesti. Arpad je u Baranji jedinstven i po perkeltu od žabljih krakova, uz koje doda malo i soma. Jedini pohuje riblju mliječ, a ne treba ni napominjati da se samo kod njega mogu jesti jetrice od soma.

"Kad čujete sva ta jela na bazi ribljih glava ili iznutrica, onda ćete me razumjeti da je moja životna filozofija – ništa ne bacati." Svoje najpoznatije jelo, čvarke od šarana, Arpad je osmislio sa svojim pokojnim prijateljem i velikim ugostiteljom Gezom Gudlinom iz osječke Slavonske kuće.

"Ma, Geza je bio u mnogim stvarima originalan i ne znam tko nije čuo za njegove kobasice od ribe. Često smo se družili i jednu večer sam odlučio da i ja nešto izmislim. Palo mi je na pamet napraviti čvarke od šarana, na čemu mi je i Geza čestitao", govori.

Čak 13 puta je sudjelovao na međunarodnim natjecanjima u kuhanju paprikaša u mađarskom mjestu Kalocsa, a od tamo se redovito vraćao s odličjima, ali i s titulom – majstor okusa! Jednom su ga uvrstili u ocjenjivački sud mađarskog nacionalnog natjecanja. U Hrvatskoj je dva puta osvajao titulu državnog prvaka. Bivši predsjednik Stjepan Mesić ne vadi glavu iz njegova kotlića dok barem tri puta ne zagrabi porciju ribljeg paprikaša.

Specijaliteti Kovač čarde:

Riblji čvarci od šarana
Perkelt od riblje obrazine
 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dstanic6 08:21 01. Lipanj 2016.

    Prije dva dana zaželio sam se potkova šarana a supruga potkova smuđa. Sjeli smo na motocikl i prevalili 120 km do Kovač Čarde.Ono što smo dobili na tanjurima bilo je teško razočarenje jer smo dobili pun tanjur krompira i tako ... prikaži još! MALO ribe da je to smiješno.