Među najslađim plodovima ovog ljeta svakako je smokva. Sočna i slatka, odlična je za pripremu raznih slastica, od sladoleda do kolača. Dobro se slaže u salatama, s mesnim jelima, ali i uz dobar sir i maslinovo ulje.
Smokve su niskokalorične i bogate vlaknima, mineralima i vitaminima. Svježe smokve obiluju antioksidansima, a istraživanja dokazuju kako upravo one smanjuju udio šećera u krvi. Dok suhe smokve utječu na dobro raspoloženje, sadrže velike količine B vitamina, cinka, kalija i željeza.
Kao da to nije dovoljno razloga za uživanje u slatkim smokvama, bez obzira je li riječ o svježim ili suhim, ovi ljetni plodovi svako će jelo začiniti na svoj fantastičan način. Bilo da je riječ o voćnim spojevima poput ražnjića od smokve, ananasa, šljive i breskve, kombinacijama smokava i svježeg kozjeg sira, pašticadi od finog mesa, njoka i smokava ili kakvoj dobroj pogači s finim maslinovim uljem, pršutom i mozzarellom.
Dopustite ovogodišnjim sočnim smokvama da začine i vaša jela uz nekoliko odličnih recepata:
Smokve u prošeku na kremi od sira i keksiću