Marin i Josip Nekić vraćaju se u Svetu Nedelju s novim izdanjem BBQ Weekenda posljednjeg vikenda u kolovozu. Bajkovita lokacija park-jezera Kipišće postala je sad već njihova tradicionalna lokacija gdje u suradnji s Turističkom zajednicom grada Sveta Nedelja slave lokalne proizvode i namirnice.
Ljepota i moć vatre i dima
“Od početne ideje BBQ Weekenda htjeli smo pokazati ljepotu i moć koju imaju vatra i dim u pripremi hrane. Želimo ljude podsjetiti da u svijetu instant rješenja, bogat okus zavisi od puno faktora pa tako i od strpljenja da se nešto pripremi.
Uzmimo primjer drva koja mnogi doživljavaju samo kao sredstvo za termičku pripremu namirnice, ali ne i za razvoj divne palete okusa. Mi imamo vlastitu arhivu drva Wood wault pa ćemo svinjsku potrbušinu pripremati na bijelom grabu i trešnji. Tome je prethodilo i minimalno 18 mjeseci sušenja drva. Meso se marinira, a zatim i dimi te tek na kraju i termički obrađuje postupkom koji nam je najpoznatiji kao - roštiljanje", objašnjava Marin Nekić.
Braća Nekić imaju vastitu arhivu drva i biraju ih po vrsti mesa koju bacaju na roštilj
“Kuhanje od malena povezujemo s gestom našeg darivanja dragih ljudi i zato ovaj projekt radimo ne samo s ljudima koje profesionalno podržavamo, oni su i naši prijatelji. Htjeli smo napraviti događanje u kojem svatko doprinosi na svoj način i daje dio sebe, baš kao kad dođete obitelji i prijateljima na druženje”, dodao je Josip Nekić.
Sve se radi pred gostima
Ovo je događanje u kojem nema prečaca. Cijeli proces pripreme peka odvija se pred gostima, od pripreme žara, do stavljanja namirnice u peke koje izrađuje lokalna Limarija Sebastijan iz Svete Nedelje, brižnog nadgledanja i konačno jela.
Perad koju pak u Weber Kettle Grillu priprema tim Kralj žara isto gostima pruža kompletan uvid u cijeli proces. Vrijeme potrebno za pripremu hrane ostavlja mogućnost za dijalog, razmjenu razmišljanja i iskustva.
BBQ Weekend
Karlo Ferenčak
Duje Pisac priprema slasne pljeskavice, a Karlo Ferenčak koktele
Duje Pisac, koji slovi za izuzetnog stručnjaka za meso, dolazi iz Splita sa svojim timom i podijelit će 500 porcija pljeskavica. Važnu ulogu imaju i lokalno uzgojene Rajske rajčice koje su braća Nekić koristila za pripremu džema od rajčica I osobno birali adekvatne sorte za svoju recepturu.
Koktele će pripremati Karlo Ferenčak, fenomenalan barmen bara Urania, a za neke će koristiti i soja sos kako bi se naglasila povezanost hrane i pića jer je soja sastavni dio i marinada. Tako je nastao i koktel Japanski Barun.
Što treba obavezno probati?
Braća Nekić otkrila su nam kako gosti obavezno moraju probati njihov Pork Belly (svinjsku potrbušinu), mariniranu u Kikkoman mirinu i soja sosu, a služit će je u ovalnim lepinjama vukovarskog Pekara. Ovo jelo nazvali su Samurai Belly. Bit će tu i njihovih dobro poznatih klasika kao što su pulled pork sendviči, a ako morate izabrati samo jedan kušajte novo izdanje s džemom od Rajskih rajčica.
BBQ Weekend
BBQ Weekend
Ovogodišnji novitet je i dimljeni losos u smokeru koji će koristiti za poke s mangom i zelenim Tabascom.
Savršena ljetna večer nije moguća bez sjajne glazbe pa računajte i na koncerte bendova Fired Guns i Hands & Voice (Acoustic duo). Osmišljen je i kreativan program pa će djeca od 8 do 15 godina moći uživati u jedinstvenoj radionici izrade naljepnica s umjetnikom Krešimirom Golubićem, poznatijim kao Leon (GSK).
Sve detalje možete pratiti na društvenim mrežama Turističke zajednice grada Sveta Nedelja, a program oba dana započinje u 18 sati.
BBQ Weekend
BBQ Weekend - bit će i jela ispod peke
Svi detalji slasnog BBQ Weekenda
U nastavku donosimo kompletan program BBQ Weekenda:
Subota, 30. kolovoza:
- Kreativna radionica izrade naljepnica s umjetnikom Krešimirom Golubićem
- Duje Pisac – priprema pljeskavica
- Kralj Žara – Sočna perad na Weber Kettle Grillu
- Braća Nekić – ponuda klasika i noviteta iz smokera
- Karlo Ferenčak (bar Urania) – mindblower kokteli s Barun likerom i Kikkoman soja sosom
- Nastup grupe Fired Guns
Nedjelja, 31. kolovoza:
- Kreativna radionica izrade naljepnica s umjetnikom Krešimirom Golubićem
- Priprema janjećih koljenica u peki Limarije Sebastijan
- Braća Nekić – ponuda klasika i noviteta iz smokera
- Karlo Ferenčak (bar Urania) – mindblower kokteli s Barun likerom I Kikkoman soja sosom
- Nastup grupe Hands & Voice (Acoustic duo)