Najave 25. kolovoza 2025.

Braća Nekić, Duje Pisac i Karlo Ferenčak podižu roštiljanje na novu razinu

BBQ Weekend 2025.
Marin Nekić i Duje Pisac
foto: SALTY BUSINESS
Marin i Josip Nekić vraćaju se u Svetu Nedelju s novim izdanjem BBQ Weekenda posljednjeg vikenda u kolovozu, a pridružit će im se splitski kralj ćevapa Duje pisac i majstor koktela Karlo Ferenčak

Marin i Josip Nekić vraćaju se u Svetu Nedelju s novim izdanjem BBQ Weekenda posljednjeg vikenda u kolovozu. Bajkovita lokacija park-jezera Kipišće postala je sad već njihova tradicionalna lokacija gdje u suradnji s Turističkom zajednicom grada Sveta Nedelja slave lokalne proizvode i namirnice.

6 najčešćih pogrešaka koje radimo dok roštiljamo — i kako ih lako ispraviti Možda vas zanima... Najčešće pogreške prilikom roštiljanja i kako ih ispraviti Špajza

Ljepota i moć vatre i dima

“Od početne ideje BBQ Weekenda htjeli smo pokazati ljepotu i moć koju imaju vatra i dim u pripremi hrane. Želimo ljude podsjetiti da u svijetu instant rješenja, bogat okus zavisi od puno faktora pa tako i od strpljenja da se nešto pripremi.

Uzmimo primjer drva koja mnogi doživljavaju samo kao sredstvo za termičku pripremu namirnice, ali ne i za razvoj divne palete okusa. Mi imamo vlastitu arhivu drva Wood wault pa ćemo svinjsku potrbušinu pripremati na bijelom grabu i trešnji. Tome je prethodilo i minimalno 18 mjeseci sušenja drva. Meso se marinira, a zatim i dimi te tek na kraju i termički obrađuje postupkom koji nam je najpoznatiji kao - roštiljanje", objašnjava Marin Nekić.

BBQ Weekend 2025. | Author: SALTY BUSINESS Braća Nekić imaju vastitu arhivu drva i biraju ih po vrsti mesa koju bacaju na roštilj foto: SALTY BUSINESS

“Kuhanje od malena povezujemo s gestom našeg darivanja dragih ljudi i zato ovaj projekt radimo ne samo s ljudima koje profesionalno podržavamo, oni su i naši prijatelji. Htjeli smo napraviti događanje u kojem svatko doprinosi na svoj način i daje dio sebe, baš kao kad dođete obitelji i prijateljima na druženje”, dodao je Josip Nekić.

Sve se radi pred gostima

Ovo je događanje u kojem nema prečaca. Cijeli proces pripreme peka odvija se pred gostima, od pripreme žara, do stavljanja namirnice u peke koje izrađuje lokalna Limarija Sebastijan iz Svete Nedelje, brižnog nadgledanja i konačno jela.

Perad koju pak u Weber Kettle Grillu priprema tim Kralj žara isto gostima pruža kompletan uvid u cijeli proces. Vrijeme potrebno za pripremu hrane ostavlja mogućnost za dijalog, razmjenu razmišljanja i iskustva.

BBQ Weekend 2025. | Author: SALTY BUSINESS BBQ Weekend foto: SALTY BUSINESS BBQ Weekend 2025. | Author: Nikola Baksic Karlo Ferenčak foto: Nikola Baksic

Duje Pisac priprema slasne pljeskavice, a Karlo Ferenčak koktele

Duje Pisac, koji slovi za izuzetnog stručnjaka za meso, dolazi iz Splita sa svojim timom i podijelit će 500 porcija pljeskavica. Važnu ulogu imaju i lokalno uzgojene Rajske rajčice koje su braća Nekić koristila za pripremu džema od rajčica I osobno birali adekvatne sorte za svoju recepturu.

Koktele će pripremati Karlo Ferenčak, fenomenalan barmen bara Urania, a za neke će koristiti i soja sos kako bi se naglasila povezanost hrane i pića jer je soja sastavni dio i marinada. Tako je nastao i koktel Japanski Barun.

grilani krumpir Možda vas zanima... Zaboravi pomfrit: Grilani krumpir nova je zvijezda ljeta Recepti roštilj grill Možda vas zanima... Koliko često treba čistiti roštilj? Špajza

Što treba obavezno probati?

Braća Nekić otkrila su nam kako gosti obavezno moraju probati njihov Pork Belly (svinjsku potrbušinu), mariniranu u Kikkoman mirinu i soja sosu, a služit će je u ovalnim lepinjama vukovarskog Pekara. Ovo jelo nazvali su Samurai Belly. Bit će tu i njihovih dobro poznatih klasika kao što su pulled pork sendviči, a ako morate izabrati samo jedan kušajte novo izdanje s džemom od Rajskih rajčica.

BBQ Weekend 2025. | Author: Nikola Baksic BBQ Weekend foto: Nikola Baksic BBQ Weekend 2025. | Author: FotkaNikola BBQ Weekend foto: FotkaNikola

Ovogodišnji novitet je i dimljeni losos u smokeru koji će koristiti za poke s mangom i zelenim Tabascom.

Savršena ljetna večer nije moguća bez sjajne glazbe pa računajte i na koncerte bendova Fired Guns i Hands & Voice (Acoustic duo). Osmišljen je i kreativan program pa će djeca od 8 do 15 godina moći uživati u jedinstvenoj radionici izrade naljepnica s umjetnikom Krešimirom Golubićem, poznatijim kao Leon (GSK).

Sve detalje možete pratiti na društvenim mrežama Turističke zajednice grada Sveta Nedelja, a program oba dana započinje u 18 sati.

BBQ Weekend 2025. | Author: SALTY BUSINESS BBQ Weekend foto: SALTY BUSINESS BBQ Weekend 2025. | Author: Nikola Baksic BBQ Weekend - bit će i jela ispod peke foto: Nikola Baksic

Svi detalji slasnog BBQ Weekenda

U nastavku donosimo kompletan program BBQ Weekenda:

Subota, 30. kolovoza:

  • Kreativna radionica izrade naljepnica s umjetnikom Krešimirom Golubićem
  • Duje Pisac – priprema pljeskavica
  • Kralj Žara – Sočna perad na Weber Kettle Grillu
  • Braća Nekić – ponuda klasika i noviteta iz smokera
  • Karlo Ferenčak (bar Urania) – mindblower kokteli s Barun likerom i Kikkoman soja sosom
  • Nastup grupe Fired Guns

Nedjelja, 31. kolovoza:

  • Kreativna radionica izrade naljepnica s umjetnikom Krešimirom Golubićem
  • Priprema janjećih koljenica u peki Limarije Sebastijan
  • Braća Nekić – ponuda klasika i noviteta iz smokera
  • Karlo Ferenčak (bar Urania) – mindblower kokteli s Barun likerom I Kikkoman soja sosom
  • Nastup grupe Hands & Voice (Acoustic duo)
grilana piletina, pileći zabatci Možda vas zanima... SOČNO I MOĆNO Piletina s roštilja marinirana u pivu Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.