Znaš li da su prženi krumpirići, popularni pommes frites, odnosno French fries, unatoč nazivu koji sugerira da su iz Francuske, zapravo podrijetlom iz - Belgije? Ako i ne znaš - sada znaš! Na tu činjenicu posebno su ponosni stanovnici Belgije, a njihov ponos vidi se i u novom muzeju koji je nedavno otvoren u njihovu gradu - Muzeju prženih krumpirića.
Prženi krumpirići kao umjetnička djela
Novootvoreni Frietmuseum Brussels pržene krumpiriće tretira kao umjetnička djela koja su izložena u ovom zanimljivom muzeju posvećenom belgijskoj gastronomskoj tradiciji.
"Smješten u srcu Brisela, naš jedinstveni muzej poziva vas da otkrijete podrijetlo, kulturu i tajne pripreme ovog svjetski slavnog jela, prženih krumpirića", poručuju osnivači Muzeja prženih krumpirića, članovi obitelji Van Bell koji stoje i iza još jednog slasnog belgijskog muzeja, onog posvećenog - belgijskoj čokoladi.
Kako se pripremaju savršeni prženi krumpirići
Naravno, posjetitelji Muzeja prženih krumpirića neće samo gledati u slasne izloške od kojih cure sline, već će moći i istražiti kulturu i povijest ovog slasnog i slavnog jela te otkriti kako su prženi krumpirići stekli svoju popularnost.
U ovom muzeju može se doznati sve o raznim tehnikama pripreme najboljih i najhrskavijih prženih krumpirića koje su dovedene do savršenstva, poput dvostrukog prženja, a moći će i razgledati rijetke aparate poput starinskih friteza, pa čak i skulpture posvećene prženim krumpirićima, kao i odigrati zabavnu videoigricu u kojoj su prženi krumpirići glavne zvijezde.
Frietmuseum Brussels
Nakon izložbe - prava hrskava gozba
A nakon razgledavanja ovog slasnog i masnog muzeja, posjetitelji se mogu okrijepiti omiljenom prženom hranom. Za svaku kupljenu ulaznicu posjetitelj dobije 100 g prženih krumpirića (naravno, ako mu to nije dosta, može naručiti još!) te umak po izboru. A uz klasične umake poput kečapa i majoneze, tu je i nekoliko neobičnih: Samouraï, Andalouse, Brazil i Hannibal.
Posjetiteljima nude na izbor i u kojoj će vrsti masnoće njihovi krumpirići biti prženi drugi put. Naime, sve krumpiriće prvi put prže u biljnom ulju, dok se za drugo prženje bira između biljnog ulja za vegansku verziju te goveđe masti za originalnu verziju omiljenih prženih krumpirića.
Zanimljivo, ovo nije prvi Frietmuseum u Belgiji, isti takav već niz godina uspješno funkcionira u Bruggeu.