Pomfrit, koji se smatra jednim od stupova francuske kulinarske kulture, po najnovijoj teoriji prvi put pripremljen na najstarijem mostu u Parizu - Pont Neufu. Navodno, ulični prodavači su počeli pripremati pomfrit odmah nakon Francuske revolucije na kraju 18. stoljeća.
Ali, s druge strane, i Belgijanci pomfrit smatraju svojim nacionalnim jelom tvrdeći da potiče iz Nemura gde se pripremao već krajem 17. stoljeća. Popularni američki naziv "French fries" koji implicira francusko podrijeklo pomfrita, Belgijanci tvrde, nastao je zato što su ga tako nazvali američki vojnici koji su tijekom Prvog svjetskog rata bili na službi u Belgiji. Službeni jezik belgijske vojske je bio francuski i tako su Amerikanci povezali "belgijski pomfrit" sa Francuskom.
Bio on francuski ili belgijski, mi ga obožavamo. Ali kako napraviti da bude hrskav, a opet mekan i kremast, lijepe žute boje i da nije natopljen uljem? Trikove kako ispeći savršeni pomfrit za Chicago Tribune dali su chefovi Bart Vandael i Ben Sheagren, specijalisti za belgijsku kuhinju.
- Izaberite krumpir crvene kože i bijelog mesa; te vrste obično imaju optimalnu razinu škroba za prženje. Krumpir operite i ogulite.
- Izrežite ga na prutiće debele otprilike pola centimetra.
- Krumpiriće ubacite u zdjelu s hladnom vodom, da se ispere škrob s površine. Tako se krumpiri neće 'držati zajedno' u ulju. Posušite ih.
- Veliki lonac do pola napunite biljnim ili suncokretovim uljem i zagrijte ga na otprilike 150 stupnjeva.
- Kad se ulje ugrije, polako ubacujte krumpiriće. Važno je da ne pretrpate lonac. Pržite ih lagano 6 do 8 minuta. Još jedan savjet je da pomfrit nikad ne miješate dok ga pržite.
- Izvadite ih iz ulja i ocijedite. Ohladite ih na sobnu temperaturu prije nego što nastavite s prženjem.
- Netom prije posluživanja, ulje zagrijte na cca 180 stupnjeva i ubacite 'blanširani' krumpir. Pržite ih do zlatno-smeđe boje oko 3 minute. Izvadite i poslužite.