Špajza 26. travnja 2023.

Prženi krumpirići štetni su i za psihičko zdravlje!

Pomfrit
Pomfrit foto: Cottonbro Studio/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Znanstvenici s kineskog sveučilišta Zhejiang ustanovili su kako pretjerana konzumacija pomfrita povećava rizik od anksioznosti za 12%, a od depresije za 7%!

Ljubitelji pomfrita oprez, ako previše jedete svoju omiljenu hranu imate veći rizik da dobijete depresiju ili anksioznost – barem tako tvrde najnovija znanstvena istraživanja! Naime, istraživački tim kineskog sveučilišta Zhejiang tvrde da njihovo istraživanje dokazuje da osobe koje redovito jednu pomfrit imaju 12% veći rizik od anksioznosti te 7% veći rizik da dobiju depresiju od osoba koje izbjegavaju masnu prženu hranu, objavio je CNN!

 

pomfrit od patrlidžana Možda vas zanima... Neobičan i hrskav pomfrit od patlidžana None

 

Zanimljivo, ovaj postotak iznosi prosječnu vrijednost za žene i muškarce zajedno, no muškarci u pravilu imaju veći rizik od prosjeka, a žene manji.

Za većinu ljudi pomfrit je hrana koja im donosi sreću, odnosno u njoj pronalaze utjehu, posebno ako su prženi krumpirići posluženi s majonezom ili pak kečapom. I svi znamo da takvu hranu nije dobro jesti baš svaki dan, zbog negativnih posljedica po fizičko zdravlje, no da prženi krumpirići mogu utjecati i na naše mentalno zdravlje, e to nismo znali!

 | Author: Gustav Lundborg/Pexels Pomfrit foto: Gustav Lundborg/Pexels

U istraživanju je sudjelovalo 140.000 ljudi, a kineski znanstvenici tvrde da su ustanovili kako je glavni uzrok povećanom riziku od depresije i anksioznosti prisutnost akrilamida, kemikalije koja nastaje tijekom procesa prženja, posebno u pomfritu. "Dulje izlaganje ovoj kemikaliji uzrokuje anksioznost i depresivno ponašanje kroz procese oksidativne inflamacije", poručuju kineski znanstvenici.

 

promfit Možda vas zanima... Najhrskaviji prženi krumpirići u sedam koraka Špajza

 

Ipak, drugi znanstvenici ne slažu se u potpunosti s ovom teorijom. Tvrde kako su ovo tek preliminarni rezultati. Također, neki  smatraju da je uzročno-posljedična veza u ovom slučaju zapravo obrnuta. Kažu – ljudi koji jedu previše pomfrita, te masne i slasne hrane za utjehu, skloni su debljanju koje pak može uzrokovati negative osjećaje, anksioznost i depresiju.

Kako god bilo, svi znamo da ni u čemu ne treba pretjerivati. A posebno ne s brzom hranom jer znamo koliko je loša za nas.

 | Author: Marco Fisher/Pexels Pomfrit foto: Marco Fisher/Pexels

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:58 27. Travanj 2023.

    ne puno