Ljubitelji pomfrita oprez, ako previše jedete svoju omiljenu hranu imate veći rizik da dobijete depresiju ili anksioznost – barem tako tvrde najnovija znanstvena istraživanja! Naime, istraživački tim kineskog sveučilišta Zhejiang tvrde da njihovo istraživanje dokazuje da osobe koje redovito jednu pomfrit imaju 12% veći rizik od anksioznosti te 7% veći rizik da dobiju depresiju od osoba koje izbjegavaju masnu prženu hranu, objavio je CNN!
Zanimljivo, ovaj postotak iznosi prosječnu vrijednost za žene i muškarce zajedno, no muškarci u pravilu imaju veći rizik od prosjeka, a žene manji.
Za većinu ljudi pomfrit je hrana koja im donosi sreću, odnosno u njoj pronalaze utjehu, posebno ako su prženi krumpirići posluženi s majonezom ili pak kečapom. I svi znamo da takvu hranu nije dobro jesti baš svaki dan, zbog negativnih posljedica po fizičko zdravlje, no da prženi krumpirići mogu utjecati i na naše mentalno zdravlje, e to nismo znali!
U istraživanju je sudjelovalo 140.000 ljudi, a kineski znanstvenici tvrde da su ustanovili kako je glavni uzrok povećanom riziku od depresije i anksioznosti prisutnost akrilamida, kemikalije koja nastaje tijekom procesa prženja, posebno u pomfritu. "Dulje izlaganje ovoj kemikaliji uzrokuje anksioznost i depresivno ponašanje kroz procese oksidativne inflamacije", poručuju kineski znanstvenici.
Ipak, drugi znanstvenici ne slažu se u potpunosti s ovom teorijom. Tvrde kako su ovo tek preliminarni rezultati. Također, neki smatraju da je uzročno-posljedična veza u ovom slučaju zapravo obrnuta. Kažu – ljudi koji jedu previše pomfrita, te masne i slasne hrane za utjehu, skloni su debljanju koje pak može uzrokovati negative osjećaje, anksioznost i depresiju.
Kako god bilo, svi znamo da ni u čemu ne treba pretjerivati. A posebno ne s brzom hranom jer znamo koliko je loša za nas.