Zvučna imena korčulanske gastro scene, restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, Korčula De la Ville, LD Restaurant, Marco's, Nonno, Radiona, Konoba Maha i pupnatska Konoba Mate te proizvođač ekoloških, tradicionalnih proizvoda OPG Eko škoj, ujedinili su se, pomalo vizionarski, u Udrugu Korčulanske Pjatance kako bi kroz raznolike ponude hrane i pića predstavili spoj tradicionalnog i modernog u harmoniji sezonskih blagodati jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora. Vrlo uspješno prošlogodišnje izdanje festivala osiguralo je temelje za nove kreativne jelovnike osmišljene posebno za ovu prigodu koje će se izmjenjivati na korčulanskim trpezama spomenutih restorana od 27. travnja do 5. svibnja po promotivnim cijenama, ali i brojne radionice s gostujućim poznatim imenima hrvatskog kulinarstva poput chefa Davida Skoke ili slastičarke Petre Jelenić.
U tek 12 kilometara udaljenosti od Korčule, preko živopisnog naselja Žrnova do šarmantnog sela Pupnata, Michelin, najprestižniji globalni gastronomski vodič i sinonim za kulinarsku izvrsnost, podijelio je čak tri preporuke (LD Restaurant, Filippi i Konoba Mate). U želji da domaćim, ali i fureštima bonkulovićima serviraju stoljetne gurmanske tradicije grada i otoka, ovogodišnje izdanje festivala predstavit će se bogatijim programom oslanjajući se na promociju otoka i raznolikosti njegove ponude, promociju tradicionalne recepture na moderan način u želji da se pridonese lokalnoj zajednici definiranjem Korčule kao jedinstvene gastronomske i enološke destinacije.
Proljetni termin održavanja manifestacije nametnuo se kao najlogičnije rješenje s obzirom na bogatstvo sezonskih namirnica koje dozrijevaju dosežući svoj kvalitativni vrhunac upravo u ovo doba godine. Dva zajednička nastupa svih sudionika festivala, svečano otvaranje na lokalnoj tržnici Rotondi 27. travnja i zatvaranje festivala na Šetalištu Petra Kanavelića uz domaćinstvo restorana Nonno, Filippi i LD Restauranta, pokazat će i humanitarni karakter festivala budući da će prikupljena sredstva donirati za kupnju uređaja Crp/streptokok analizatora za potrebe otočana.
„Ali najviše, probudi nas proćuliće na pjatu s mladin bižima i bobon, mladon kapulon i crncima, ulovljenima u smrčon okićenu vršu, k'o u škuribandi. Zavonja motar, kaduja, ružmarin i kapare k'o davno ispričane priče“ - za najavu prvih Korčulanskih Pjatanci napisao je poznati vinar Luka Krajančić. S istim romantičnim izazovima za gurmanska nepca željna harmonije najboljeg što otok pruža i ove vas godine pozivamo da nam se pridružite okusite gastronomsko gostoprimstvo Korčule u punom proljetnom zamahu!
#springfoodfestival #korculanskepjatance #otokkorcula
Za više informacija posjetite Facebook stranicu
FESTIVALSKI PROGRAM
Korčula i okolna mjesta
27. travnja – 05. svibnja 2018.
27.04.2018.
12.00
Rotonda–lokalna tržnica – službeno otvorenje festivala uz prezentaciju svih sudionika
19.00
Hotel Korčula De La Ville –VIP večera
28.04.2018.
19.00
LD Restaurant –Proslava 20 godina vinarije Bire
29.04.2018.
10.00
Konoba Mate – Radionica prikupljanja samoniklog jestivog bilja Sani Sardelić
Slastičarska radionica sa samoniklim biljem Petre Jelenić
19.00
Nonno – Večer vina i poezije s Lukom Krajančićem & gostima
30.04.2018.
19.00
Marco’s - DJ & Burgers Fun
01.05.2018.
10.00
Filippi – Radionica izrade domaće tjestenine
19.00
Barić - Pinkday–prezentacija roze vina Korčule i Pelješca
02.05.2018.
10.00
Konoba Maha – Chef David Skoko –Radionica pripreme sirove ribe, algi i priobalnog bilja (samo za novinare i ugostitelje)
19.00
Aterina–Pod ljetnim suncem– video projekcije starih filmova snimljenih u Korčuli
03.05.2018.
10.00
Konoba Maha – Chef David Skoko –Radionica pripreme sirove ribe, algi i priobalnog bilja (otvoreno za javnost)
12.00
Adio Mare –Radionica pripreme tradicionalnih jela
04.05.2018.
12.00
EkoŠkoj – Barina – Izvorni proizvodi otoka Korčule – degustacijski i prodajni sajam otočnih OPG-ova
19.00
Konoba Maha – Chef David Skoko – Večer morskih specijaliteta
21.00
Radiona – Klapska večer
05.05.2018.
19.00
Nonno, Filppi, LD Palace – KORČULANSKE PJATANCE
Zajednička humanitarna večera svih sudionika festivala