Najave 26. listopada 2018.

Festival rakija u Humu po 18. put!

rakija
foto: Borna Filić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Smotra domaćih rakija postala je punoljetna, održat će se u subotu 27. listopada u svom osamnaestom izdanju i po prvi puta objediniti i sadržaje 4. Festivala industrijske konoplje.

Da je "Domaća rakija (u malim količinama) naša medižija" u skladu sa sloganom humske smotre istarskih žestica koja se ove subote održava u svom osamnaestom izdanju, poznato je i članovima žirija sve odreda vrsnim znalcima koji su danas zasjedali u Humu, po prvi puta uoči smotre, a ne na dan njega održavanja kao što je to bilo uobičajeno.

Uz standardni žiri, njegove članove iz društvenog i političkog života, rakije je drugu godinu za redom ocjenjivalo i pet certificiranih senzornih analitičara iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, a osim toga ove godine po prvi puta za bisku i obične domaće rakije u porečkom je Institutu odrađena i kemijska analiza. Petnaest članova podijeljeno je u pet komisija, svakoj je predsjedavao jedan od certificiranih senzornih analitičara, a sve je nadgledala predsjednica žirija Sanja Radeka.

Na ovogodišnju humsku smotru specijaliziranu za domaće žestice proizvedene na tradicionalan način od grožđanog dropa u lambiku i po tome jedinstvenu i u hrvatskim okvirima, prijavilo se tridesetak proizvođača koji imaju prijavljene lambike, sa 140 uzoraka rakije: biske, domaće obične, rakije s rudom, medenice, šljivovice-krekovice, brinjevače-smričke, te rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama. Odazvali su se i proizvođači voća u rakiji: grojza, žižula, smokva…, a tko je najbolji meštar od rakij znat će se u subotu na proglašenju nagrađenih žestica. Dodijelit će se zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija, te posebno Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju. Tiskat će se i brošure s popisom svih sudionika smotre koje će se dijeliti posjetiteljima na ulazu pa će se rakije moći ciljano degustirati.

 | Author: Facebook foto: Facebook

- Važno je da se očuva proizvodnja rakija na tradicijski način. Veseli da se ove godine povećao broj prijavljenih biska s obzirom je Hum poznat kao grad biske, kao i da je županijski Odjel za poljoprivredu to prepoznao i odlučio financijski pomoći i omogućiti kemijsku analizu biske i domaće obične rakije. Ono što želimo postići humskom smotrom je popularizacija manjih proizvođača koji to ne rade nužno komercijalno već za nekakve svoje potrebe. Namjera je potaknuti ih da dođu u Hum, dobiju ocjenu svojih rakija te se možda i ozbiljnije počnu baviti proizvodnjom rakija, istaknula je Mila Nežić iz Turističke zajednice Grada Buzeta.

Smotra rakija održat će se u subotu 27. listopada umjesto u nedjelju i po prvi puta objediniti i sadržaje 4. Festivala industrijske konoplje koja započinje u 11 sati. U 12 sati, ističe Marin Krota iz Udruge Hum, započinje predavanje Marka Šentica koji će govoriti na temu "Kako konoplja djeluje na ljude i njihovo zdravlje", u 12.45 sati Borut Šket održat će predavanje "Konoplja i njezina svrha u građevini", a u 13.45 sati Dejan Rengeo "Poslije 100 godina možemo i nešto naučit o konoplji". Na festivalu industrijske konoplje sudjeluje deset izlagača; OPG Zornada, OPG Prenc, Kmetja Rengeo i Hannabiz iz Slovenije, Pilat med Motovun, OPG Majcan, Slastice Dženi, OPG Maretić, Choko art, Eko bira Kampanjola.

Smotra rakija, gastronomska ponuda i degustacija rakija za publiku, najavio je predsjednik Udruge Hum Aleksandar Merlak, kreće od 14 sati, a sat kasnije je za proizvođače domaće rakije organiziran okrugli stol u prostorijama humske Polače. Degustacija je na šest lokacija u devet kategorija rakija. Proglašenje najboljih rakija je u 17 sati, a od 19 sati kreće večernji zabavni program i veselica uz Šajetu i Funbox band. Organizator je Udruga Hum, suorganizator buzetska Turistička zajednica, a pokrovitelji Grad Buzet i Istarska županija, piše u Glasu Istre.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.