Najave 24. svibnja 2017.

Lizalica od parmezana i kozice sa šlagom uvod su u tonno vitellato...

foto: Luka Stanzl/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrhunski zalogaji i nova gastronomska znanja stječu se u Miele Experience centru u Buzinu uz kreativne ruke najboljih chefova...

Pravi sastojci postaju kulinarsko remek djelo zahvaljujući mašti, iskustvu i umijeću chefova, a odgovarajući alati bitan su faktor koji utječe na brzinu i kvalitetu pripreme.

To svakako zna tvrtka Miele, proizvođač kućanskih uređaja, koji slijedi filozofiju o odgovornom ponašanju prema okolini i društvu. Kako bi svima pružili iskustvo kuhanja s profesionalnim proizvodima, organiziran je niz Masterclass radionica u suradnji s JRE (Jeunes Restaurateurs) udruženjem unutar svog Experience centra u Buzinu.

 

Možda vas zanima... Novo "it" mjesto za ljubitelje uređaja koji život čine boljim Špajza

 

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

JRE okuplja 340 chefova iz 16 europskih zemalja, u dobi od 23 do 42 godine. Njih čak 180 nosi između jedne i tri Michelinove zvjezdice, a na zadnjoj su radionici kuhali chef Moris Damiani te Ivan Badurina, vlasnik i sommelier restorana Badi iz Lovrečice pored Umaga.

Radionice su namijenjene svima, kuharskim početnicima, onima koji su željni dodatnog znanja u kuhinji te općenito svim zaljubljenicima u kulinarstvo. Uče se osnovna znanja i vještine u pripremi, obradi i tehnološkim postupcima te daju razni korisni savjeti.

Tako je ekipa iz Badija sve prisutne začudila slasnim krekerom od parmezana na štapiću. Za atraktivan izgled nije potrebno puno truda: - Naribao sam parmezan, stavio sam ga na ploču, i kad se lagano otopio, okrenuo sam ga sa špahtlom, stavio sam štapić i ponovo ga okrenuo te vratio na 20 minuta u pećnicu da se osuši - objasnio je chef Damiani.

 

Badi Možda vas zanima... C'mon everybody u Istru u restoran Badi! Recenzije


 

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon krekera, koji je odličan za grickanje uz vino, slijedile su hrskave pržene okruglice, arancini, od namjerno prekuhane riže, mozzarelle i kozica na umaku od komorača, kurkume i narančinog soka.

Uz svako jelo potrebna je i dobra čašica koja će ga upotpuniti pa mladi Badurina preporučuje: - Rajski će se rizling stopiti s arancinima, a pogotovo s kozicama. I uz hladno predjelo, koje je marinirano, nudim rizling ili malvaziju, jer jednostavno paše. Spomenuto hladno predjelo bile su marinirane kozice u narančinom soku na bisqueu (vrsta kremaste začinjene juhe) od školjki i pjeni od Camparija.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Veliki završetak hladnog predjela bili su šlag i jestivo cvijeće kao dekoracija. Glavno jelo bila je obrnuta vitello tonato, tj. teletina s umakom od tunjevine. Chef Damiani osmislio je tzv. tonno vitellato, lagano pečenu tunu na telećem demi - glaceu, tamnom umaku koji se priprema od jednake količine španjolskog umaka (espagnole) i tamnog telećeg temeljca koji se dobiva pečenjem telećih kostiju, mrkve, luka, pirea od rajčica, maslaca, crvenog vina i brašna.

Polaznici radionice imali su priliku probati i sasvim sirovu tunu prije nego je bila začinjena kako bi osjetili more i netaknutu aromu svježeg mesa.

Nakon bogatih sljedova, vrsni su kuhari za desert priredili kremu od mascarponea i suhu smokvu. Time su dokazali da jednostavnost ponekad ponudi najbolje od okusa i potencijala sastojaka, što je bila i glavna lekcija koju su polaznici radionice naučili.     

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.