U Dubaiju su dodijeljene nagrade najboljim chefovima svijeta, popularne The Best Chef Awards, odnosno njihovo osmo izdanje. Najboljim chefom svijeta proglašen je Rasmus Munk (restoran Alchemist, Danska), drugo mjesto zauzeo je Albert Adrià (Enigma, Španjolska), dok je treće plasirani Eric Vildgaard (Jordnaer, Danska).
Vrijedno priznanje kolega otišlo u ruke Ane Roš
Dodijeljene su i nagrade uspješnih chefovima u raznim područjima, pa je tako drugoplasirani chef svijeta Albert Adrià ponio i titulu The Best (R)Evolution. Najboljim slastičarem proglašen je René Frank (Coda, Njemačka), nagradu The Best New Entry osvaja Mei Kogo (Sushi-Meino, Japan), dok je nagradu The Best Terroir osvojio Jamie Rodriguez (Celele, Kolumbija).
Nagrada The Best Science otišla je u ruke Ángela Leóna (Aponiente, Španjolska), nagradu The Best Food Art osvojio je Julien Royer (Odette, Singapur). Nagradu The Best NextGen osvojio je Michele Lazzarini (Contrada Bricconi, Italija), dok nagradu The Best Dining Experience osvaja Vaughan Mabee (Amisfiled, Novi Zeland).
Najkreativnijim chefom proglašen je Paco Méndez (Come, Španjolska), nagradu The Best Dubai osvaja Himanshu Saini (Trèsind, UAE). Chefica Ana Roš iz susjedne Slovenije (restorani Hiša Franko i Jaz) dobila je nagradu The Best Voted by Professionals gdje su za nju glasali njezini kolege.
Vrijedno priznanje za hrvatske chefove
Ove godine premijerno je predstavljeno novo rangiranje najboljih chefova svijeta s namjerom da se ponudi, kako navode organizatori, "razumljiviji, inkluzivniji pogled na kulinarsku izvrsnost". Napušten je dosadašnji način rangiranja chefova, a u novom načinu rangiranja chefovi su rangirani bazirano na njihovoj vještini te su raspoređeni u tri jakosne kategorije u koje je uvršteno ukupno 550 chefova iz cijelog svijeta.
U najvišoj, The Best kategoriji, označenoj s tri noža, nalazi se tako 97 chefova koji su tijekom ocjenjivanja dobili 80% ili više maksimalnog broja bodova. U drugoj, World Class kategoriji (2 noža) nalazi se 177 chefova koji su dobili 40% ili više maksimalnog broja bodova tijekom ocjenjivanja. U trećoj, Excellent kategoriji (1 nož) nalazi se tako 276 chefova koji su osvojili 20% ili više maksimalnog broja bodova tijekom ocjenjivanja.
Kompletan popis 550 najboljih chefova svijeta nalazi se ovdje - po gore navedenim kategorijama.
I hrvatski chefovi imali su razloga za slavlje - u ovu treću kategoriju uvrštena su dva hrvatska chefa: Marijo Curić (360, Dubrovnik) i Deni Srdoč (za rad u restoranu Nebo u Rijeci koji je pokrenuo i u kojem je 2021., samo nekoliko mjeseci nakon njegova otvorenja, osvojio svoju drugu Michelinovu zvjezdicu).