U zagrebačkom DiWine baru predstavilo se osam peljeških vinarija, a tom prigodom predstavljena su i nadolazeća događanja na Pelješcu u 2025. godini. Osim skorašnjih Dana kamenica i tradicionalnih Dana otvorenih podruma, bilo je riječi i o Dingaču – najstarijoj hrvatskoj oznaci izvornosti koja je prošle 2024. godine obilježila 60 godina zaštite.
Na predstavljanju su sudjelovale vinarije Matuško, Marlais, Matković, Darko Violić, Jurović te poljoprivredne zadruge Dingač, Pelješki vrhovi i Putniković, uz podršku Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.
Autohtone sorte
Poluotok Pelješac, poznat po svojoj bogatoj vinogradarskoj tradiciji, ističe se kao jedna od najvažnijih vinorodnih regija u Hrvatskoj. Poluotok smješten na južnom dijelu Jadranskog mora, između Stona i Orebića, dom je izuzetnih vinograda i autentičnih sorti grožđa. Najvažniju ulogu, dakako, igra plavac mali, koji je, nakon graševine i malvazije istarske, treći u Hrvatskoj sa čak 11% ukupnog udjela te je naša najvažnija sorta od koje se pravi moćno crveno vino. Sorta je to poznata po svojoj robusnoj strukturi, izraženim taninima i intenzivnim aromama crvenog voća.
Na Pelješcu je autohtona bijela sorta rukatac, slabo zastupljen i donedavno zanemaren, koji ipak posljednjih godina doživljava svoj revival zahvaljujući povećanoj potražnji za bijelim vinima. Sve se više na Pelješcu sade i pošip i grk, autohtone sorte otoka Korčule.
Dingač i Postup – najstarije vinske oznake izvornosti u Hrvatskoj
Prema statistikama Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, ukupna površina pod vinovom lozom na Pelješcu iznosi preko 1000 hektara. Dingač se prostire na otprilike 65 hektara, dok Postup obuhvaća oko 150 hektara.
Strm teren, velik broj sunčanih sati i trostruka insolacija glavne su karakteristike ovih položaja koje pridonose koncentriranim aromama i visokim kvalitetama grožđa. Dingač je prvi hrvatski vinogradarski položaj sa zaštićenom oznakom izvornosti, kojom se ponosi još od davne 1964., te je 2024. godine obilježeno jubilarnih 60 godina. Zahvaljujući godinama iskustva i stručnosti vinara, Dingač je postao sinonim za vrhunsku kvalitetu vina i neizostavan je element hrvatske vinarske baštine.
"Za razliku od vinograda diljem Hrvatske, gdje su vinari bili u mogućnosti uvesti mehanizaciju i inovacije koje im olakšavaju posao, zbog specifičnosti položaja, mi na Dingaču sve radimo na tradicionalan način. Držimo se tradicionalnih načina, koji za sad daju najbolje rezultate", objasnio je mladi vinar Luka Matković.
Svi jedva čekaju Dane otvorenih podruma i Dani malostonske kamenice
Manifestacija Otvoreni pelješki podrumi već 16 godina promovira Pelješac kao vinsku destinaciju i snaži tržišnu poziciju plavca malog izvan ljetne turističke sezone. Danas ova trodnevna manifestacija okuplja više od 4000 posjetitelja iz čitave Europe.
Dani malostonske kamenice manifestacija je posvećena gastro zvijezdi - malostonskoj kamenici, autohtonoj deliciji ovoga kraja. Tradicionalno se održava u ožujku, vezano uz blagdan Sv. Josipa.
Kamenice, koje su u to doba godina najveće i najukusnije, poslužuju se svježe izvađene, sa svega nekoliko kapi limunovog soka i predstavljaju slasnu senzaciju. Posebno kad su popraćeni odgovarajućim vinima s Pelješca. Ovogodišnji Dani malostonske kamenice održavaju se u Malome Stonu, Stonu i Brijesti od srijede 19. do nedjelje 23. ožujka.
I Pelješki muzeji posvećeni vinu nezaobilazna su destinacija
Pelješac se može pohvaliti ne jednim, već s dva vinska muzeja. Muzej Putnikovići, smješten u zgradi nekadašnje škole, predstavlja izvanredno putovanje kroz bogatu povijest i tradiciju vinogradarstva na poluotoku. Eksponati obuhvaćaju različite aspekte vinogradarstva, od tradicionalnih alata za berbu grožđa do antiknih bačvi i artefakata povezanih s vinskom proizvodnjom. Jedinstvenost ovog muzeja leži i u tome što posjetitelji imaju priliku kušati vrhunska vina dok istražuju izložene eksponate.
Drugi pelješki vinski muzej u vlasništvu je ugostiteljsko-vinarske obitelji Mikulić iz Orebića, čiji je vlasnik i glava obitelji Igor pasionirani sakupljač starih predmeta vezanih uz vino. U dijelu obiteljske kuće napravili su privatni muzej koji je zanimljiv po tome što se nalazi na zemljanom podu, a u sebi sadrži i kušaonicu.