Najave 04. veljače 2025.

Plavac s Dingača kultno je vino, no na Pelješcu ima i drugih sjajnih vina i ostalih divota

predstavljanje pelješca u zagrebu
Predstavljanje peljeških vina u Zagrebu
foto: Irena Lučić, Ina Vojvodić, Marinko Petković
U svako doba godine Pelješac nas privlači svojim adutima. Ljeti su to sunce i more, na proljeće i jesen i predivna priroda, a izvan sezone uživamo i u njihovim predivnim vinima, kamenicama....

U zagrebačkom DiWine baru predstavilo se osam peljeških vinarija, a tom prigodom predstavljena su i nadolazeća događanja na Pelješcu u 2025. godini. Osim skorašnjih Dana kamenica i tradicionalnih Dana otvorenih podruma, bilo je riječi i o Dingaču – najstarijoj hrvatskoj oznaci izvornosti koja je prošle 2024. godine obilježila 60 godina zaštite.

Na predstavljanju su sudjelovale vinarije Matuško, Marlais, Matković, Darko Violić, Jurović te poljoprivredne zadruge Dingač, Pelješki vrhovi i Putniković, uz podršku Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

pelješac, dingač, plavac mali | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Položaj Dingač na Pelješcu foto: Grgo Jelavić/PIXSELL Dingač Možda vas zanima... Američki Vogue oduševljen hrvatskim vinskim regijama Najave

Autohtone sorte

Poluotok Pelješac, poznat po svojoj bogatoj vinogradarskoj tradiciji, ističe se kao jedna od najvažnijih vinorodnih regija u Hrvatskoj. Poluotok smješten na južnom dijelu Jadranskog mora, između Stona i Orebića, dom je izuzetnih vinograda i autentičnih sorti grožđa. Najvažniju ulogu, dakako, igra plavac mali, koji je, nakon graševine i malvazije istarske, treći u Hrvatskoj sa čak 11% ukupnog udjela te je naša najvažnija sorta od koje se pravi moćno crveno vino. Sorta je to poznata po svojoj robusnoj strukturi, izraženim taninima i intenzivnim aromama crvenog voća.

Na Pelješcu je autohtona bijela sorta rukatac, slabo zastupljen i donedavno zanemaren, koji ipak posljednjih godina doživljava svoj revival zahvaljujući povećanoj potražnji za bijelim vinima. Sve se više na Pelješcu sade i pošip i grk, autohtone sorte otoka Korčule.

pelješac, dingač, plavac mali | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Vinogradi plavca malog na Dingaču foto: Grgo Jelavić/PIXSELL pelješac, dingač, plavac mali | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Vinogradi plavca malog na Dingaču foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Dingač i Postup – najstarije vinske oznake izvornosti u Hrvatskoj

Prema statistikama Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, ukupna površina pod vinovom lozom na Pelješcu iznosi preko 1000 hektara. Dingač se prostire na otprilike 65 hektara, dok Postup obuhvaća oko 150 hektara.

Strm teren, velik broj sunčanih sati i trostruka insolacija glavne su karakteristike ovih položaja koje pridonose koncentriranim aromama i visokim kvalitetama grožđa. Dingač je prvi hrvatski vinogradarski položaj sa zaštićenom oznakom izvornosti, kojom se ponosi još od davne 1964., te je 2024. godine obilježeno jubilarnih 60 godina. Zahvaljujući godinama iskustva i stručnosti vinara, Dingač je postao sinonim za vrhunsku kvalitetu vina i neizostavan je element hrvatske vinarske baštine.

"Za razliku od vinograda diljem Hrvatske, gdje su vinari bili u mogućnosti uvesti mehanizaciju i inovacije koje im olakšavaju posao, zbog specifičnosti položaja, mi na Dingaču sve radimo na tradicionalan način. Držimo se tradicionalnih načina, koji za sad daju najbolje rezultate", objasnio je mladi vinar Luka Matković.

predstavljanje pelješca u zagrebu | Author: Irena Lučić, Ina Vojvodić, Marinko Petković Predstavljanje vina s Dingača foto: Irena Lučić, Ina Vojvodić, Marinko Petković predstavljanje pelješca u zagrebu | Author: Irena Lučić, Ina Vojvodić, Marinko Petković Irena Lučić, DiWine bar foto: Irena Lučić, Ina Vojvodić, Marinko Petković

Svi jedva čekaju Dane otvorenih podruma i Dani malostonske kamenice

Manifestacija Otvoreni pelješki podrumi već 16 godina promovira Pelješac kao vinsku destinaciju i snaži tržišnu poziciju plavca malog izvan ljetne turističke sezone. Danas ova trodnevna manifestacija okuplja više od 4000 posjetitelja iz čitave Europe.

Dani malostonske kamenice manifestacija je posvećena gastro zvijezdi - malostonskoj kamenici, autohtonoj deliciji ovoga kraja. Tradicionalno se održava u ožujku, vezano uz blagdan Sv. Josipa.

Kamenice, koje su u to doba godina najveće i najukusnije, poslužuju se svježe izvađene, sa svega nekoliko kapi limunovog soka i predstavljaju slasnu senzaciju. Posebno kad su popraćeni odgovarajućim vinima s Pelješca. Ovogodišnji Dani malostonske kamenice održavaju se u Malome Stonu, Stonu i Brijesti od srijede 19. do nedjelje 23. ožujka.

Možda vas zanima... Kamenice - izvorni okusi mora u najboljem obliku Špajza bota šare kamenice Možda vas zanima... Sezona je kamenica, imamo 3 odlična recepta iz restorana Bota Šare Recepti

pelješac, dingač, plavac mali | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Tunel Dingač foto: Grgo Jelavić/PIXSELL pelješac, dingač, plavac mali | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Vinograd na Dingaču zimi foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

I Pelješki muzeji posvećeni vinu nezaobilazna su destinacija

Pelješac se može pohvaliti ne jednim, već s dva vinska muzeja. Muzej Putnikovići, smješten u zgradi nekadašnje škole, predstavlja izvanredno putovanje kroz bogatu povijest i tradiciju vinogradarstva na poluotoku. Eksponati obuhvaćaju različite aspekte vinogradarstva, od tradicionalnih alata za berbu grožđa do antiknih bačvi i artefakata povezanih s vinskom proizvodnjom. Jedinstvenost ovog muzeja leži i u tome što posjetitelji imaju priliku kušati vrhunska vina dok istražuju izložene eksponate.

Drugi pelješki vinski muzej u vlasništvu je ugostiteljsko-vinarske obitelji Mikulić iz Orebića, čiji je vlasnik i glava obitelji Igor pasionirani sakupljač starih predmeta vezanih uz vino. U dijelu obiteljske kuće napravili su privatni muzej koji je zanimljiv po tome što se nalazi na zemljanom podu, a u sebi sadrži i kušaonicu.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.