“Za mene je najbitniji gost, svi mi živimo od gosta, i ova konferencija danas tu je isključivo radi gosta, ne radi Michelina, ne radi raznoraznih udruženja. Mi svi moramo zadovoljiti gosta, ako zadovoljimo gosta onda radimo krasnu stvar.
Meni je zadovoljstvo u mom poslovanju kad iz naše kuće izađe zadovoljan gost, to se vidi njemu na licu. Da radim taj posao radi zvjezdice već bih odavno zatvorio taj posao. Jer iz zvjezdica ne možete dobiti tu emociju koju vam daje gost.
Svi ti neprospavani sati, sva znanja, ulaganja, školovanja... to vam nije Michelinova nagrada, ona je kratkoročna!", poručio je prošli petak Rudolf Štefan, chef i vlasnik šibenske Konobe Pelegrini, koju već nekoliko godina krasi jedna Michelinova zvjezdica. Sve to, chef Štefan kazao je na konferenciji Beep Up Putni kofer koja je održana u Šibeniku, a osim gastronomije, teme konferencije bile su i turizam te održivost.

Glavni problem hrvatskog turizma je u sezonalnosti
Chef Štefan je u razgovoru "Michelinov sjaj za rodni kraj" govorio o počecima karijere, izazovima i zadovoljstvima, te je dao svoj pogled na hrvatski turizam i Michelinovu zvjezdicu koju već godinama nosi i potvrđuje njegov restoran. Progovorio je i o problemima hrvatskog turizma, a jednim od najvećih smatra njegovu - sezonalnost.
“Kad imate tako kratki interval poslovanja nitko ne vidi dugoročno svoju karijeru u tome, a onda kad ne vidi karijeru ne vidi smisao da se školuje, da sve karte položi na tu profesiju. Smatram da prvo moramo učiti o nama samima, učiti iz prošlosti i to plasirati u budućnost.
Moramo puno raditi, svi zajedno, što više zajedničke komunikacije, zajednički nastupati… Kad pogledate, mi se podijelimo tu u Dalmaciji, imamo sad 4 županije, to su 4 budžeta, 4 različite strategije, a cijela Hrvatska ima manje od 4 milijuna stanovnika… Moramo biti jedan tim”, istaknuo je chef Štefan koji u svom restoranu nastoji razvijati “malo drugačiju, izvornu, iskrenu i na neki način modernu priču”.
"Michelinova zvjezdica nije bitna za mene osobno, ali je za moj rodni kraj"
"U životu ne dobijete nešto kada vi to želite nego kada ste spremni za to. Michelinova zvjezdica meni osobno, u ovom trenutku, nije bitna, ali bitna je za moj rodni kraj i moju domovinu. Jer ipak je Michelinov vodič najmeritorniji gastronomski vodič na svijetu, i s njim smo pozicionirali hrvatsku gastronomiju na svjetsku kartu”, zaključio je chef Štefan kojeg je publika nagradila glasnim pljeskom.
Još o chefu Rudolfu Štefanu i šibenskoj Konobi Pelegrini...