Početak godine vrijeme je za kušanje i predstavljanje mladih vina iz prošlogodišnje berbe koja po prvi put izlaze pred publiku. En primeur manifestacije tradicija su u Francuskoj, ali i diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Jedan od naših najstarijih En primeur kušanja priređuje tradicionalno svake godine udruga Vinistra.
Vinistrino En primeur kušanje mladih malvazija, njegovo 13. izdanje, održat će se u ponedjeljak 10. veljače u omiljenom zagrebačkom hotelu Esplanade.
Oko 70 istarskih vinara na jedan dan doći će u glavni grad kako bi službeno poslovnim partnerima, distributerima, ugostiteljima, chefovima, vinskim kritičarima, ali i široj javnosti, predstavili malvazije berbe 2024., koje se još velikim dijelom čuvaju u bačvama. Istrijanima će se i ove godine pridružiti nekoliko kolega s Kvarnera s mladim žlahtinama.
Zahtjevna godina, 30% manji prinosi
"Iznimno se veselimo novom izdanju En primeura. Nakon prošlogodišnjeg rekordnog izdanja, na kojem su posjetitelji imali priliku kušati više od 60 malvazija i žlahtina, i iako je iza nas zahtjevna godina u kojoj su količine prinosa bile manje u prosjeku za 30 posto, godinu je obilježilo i povećanja ulaznih troškova te nedostatak radne snage koje je iz godine u godinu sve manje.
Sve navedeno neće se značajnije reflektirati na cijenu nove berbe. Veseli nas to što interes za malvazijom kontinuirano raste te će publika imati priliku probati kako će izgledati nove malvazije, dok će se na masterclassu moći probati najreprezentativniji uzorci malvazija po pojedinim podregijama Istre. Izlazak nove berbe malvazija bit će u travnju“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra.
Kušanje je besplatno, no potrebno je prijaviti se na vrijeme
Podsjetimo, udruga Vinistra premijerno kušanje mladih malvazija organizirala je prvi put 2012. po uzoru na slična kušanja u Francuskoj i tako obogatila hrvatsku vinsku scenu.
Koncept Vinistrina En primeura ljubiteljima vina dobro je poznat. Degustacija je podijeljena u dva dijela, pa će tako od 13 do 16 sati mlade malvazije moći kušati vinski profesionalci, a od 16 do 19 sati šira javnost. Ulaz na En Primeur je, kao i svake godine slobodan, uz obaveznu online prijavu putem linka.