U sklopu odličnih Vinartovih vinskih radionica u hotelu Esplanade održana je i radionica "Graševine Zlatnog Brda" u kojoj je ta sve uspješnija baranjska vinarija predstavila svoje tekuće zlato - vrhunske graševine. Bila je to prilika i za premijerno predstavljanje Graševine Otilija 2023., koja je odležavala u bačvama od bagrema.
Sommelierka Ines Matić Matešković
Zaboravite očekivano
"Zaboravite očekivano. Ovo nije (samo) priča o vinima, ovo je priča o suštini. Zlatno Brdo je sve što ne očekujete-profinjena drskost okusa, kompleksnost karaktera i preciznost koja vas nikada neće ostaviti ravnodušnima", tako je ovaj masterclass, za koji se tražilo mjesto više, započela sommelierka Ines Matić Matešković.
Vinariji Zlatno Brdo dom je Baranja, regija poznata po raskošnim vinima naglašene zrelosti, izraženijih boja i intenzivnijih aroma. Baranjske graševine daju vina koja zaslužuju posebno mjesto na vinskim listama, a Zlatno Brdo njeguje jedan od najistaknutijih izričaja tog stila.
Zlatno Brdo radionica
Sva lica graševine
Radionica održana u okviru manifestacije Vinart Biz Edition zamišljena je kao vertikalno kušanje graševina Zlatno Brdo. Kušala se Graševina 2023., Graševina Otilija 2023., Graševina 2022., Graševina 2021., Graševina 2018. i Graševina 2024. IB.
Tijekom radionice premijerno je predstavljena Zlatno Brdo Graševina 2023., koja je odležala 15 mjeseci u inoxu, a zatim 6 mjeseci u bocama. Slamnato-žute boje, kristalne bistroće i umjerene gustoće, s mirisom žutog poljskog cvijeća, žutog voća i sijena, osvaja svojom mineralnošću i svježinom.
Brojni polaznici s nestrpljenjem su očekivali premijerno kušanje Graševine Otilija 2023., koja je slijedila kao drugo vino. Graševina Otilija odležala je 12 mjeseci u bagremovim bačvama i 9 mjeseci u bocama, a upravo je plasirana na tržište i to u limitiranoj seriji od 1300 butelja.
Zlatno žute boje, bistro i gusto, s izrazito kompleksnim aromama, koje su trajne u mirisu i okusu, vino je to koje se izvrsno sljubljuje s pečenom patkom, dimljenim jelima od riječnih riba, polumasnim i kremastim sirevima, tartom s gljivama i paštetom od guske. Oduševljenje koje je izazvalo kušanje Otilije potvrda je vinaru da je kreirao još jednu još jednu veliku vinsku zvijezdu vinarije.
Zlatno Brdo radionica
Još jedna, izborna premijera
Kao još jedan novitet vinarije, premijerno predstavljeno na masterclassu je Graševina Zlatno Brdo 2024., izborna berba. Riječ je o poluslatkom vinu zlatno-žute boje, izraženog intenziteta mirisa na med, žuto voće i kamilicu te s harmoničnim i uravnoteženim okusom. Odlično se sljubljuje s pikantnim slavonskim jelima, sushijem, plavim sirevima, guščjom paštetom i suhim kolačima s bademima.

