Native sadržaj 16. prosinca 2025.

Hrskavi churrosi gotovi za 20 minuta – recept koji uvijek uspije

foto: Unsplash

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Zlatno hrskavi izvana, mekani iznutra i savršeni za umakanje – idealna blagdanska slastica!

Blagdani su vrijeme kada se kuhinja pretvara u najtoplije mjesto doma, a mirisi cimeta i toplog tijesta stvaraju osjećaj ugode koji se pamti. Upravo tada često tražimo recepte koji ne zahtijevaju sate pripreme, ali svejedno donose onaj “wow” efekt na stol. Dolcela churrosi savršen su primjer takve slastice jer spajaju jednostavnost pripreme i prefin okus, čak i ako ne budu izgledali kao da ih je pripremio vrsni slastičar. 

 | Author: Sara Gomez Dubois foto: Sara Gomez Dubois

Hrskavi izvana, a mekani iznutra, najbolji su dok su još topli i posuti mirisnim šećerom i cimetom. Njihova čar leži u tome što ih možeš pripremiti u trenucima kada se gosti pojave nenajavljeno ili kada želiš zasladiti večer bez puno planiranja. Nema kompliciranih tehnika ni dugog čekanja, a cijela kuhinja u kratkom vremenu zamiriše na blagdane.

Uz čokoladni umak postaju prava mala poslastica, dok su uz kavu ili toplo mlijeko savršen završetak dana. Upravo zato Dolcela churrosi lako postaju jedan od onih recepata kojima se rado vraćaš tijekom cijele blagdanske sezone, a to su prepoznali i brojni influenceri koji su ih imali priliku pripremiti na Cosy Sunday Baking druženju. Kako su njima uspjeli i kako ih pripremiti doma, pogledaj u nastavku. 

 | Author: Sara Gomez Dubois foto: Sara Gomez Dubois

Sastojci:

  • Dolcela churros
  • 1 jaje
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 130 ml vode
  • 200 ml ulja za prženje

Priprema:

U zdjelu dodaj Dolcela mješavinu za churrose, jaje, otopljeni maslac i vodu te sve dobro izmiješaj električnim mikserom ili ručno pjenjačom dok ne dobiješ glatku i ujednačenu smjesu. Gotovo tijesto prebaci u slastičarsku vrećicu ili špricu sa zvjezdastim nastavkom promjera oko 1 cm.

U dubljoj posudi zagrij ulje. Pomoću šprice istiskuj trakice tijesta duljine oko 10 cm direktno u vruće ulje, pazeći da ulje ne bude previše zagrijano. Churrose prži u manjim količinama, tri do četiri komada odjednom, dok ne poprime zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi, najviše jednu minutu.

Izvadi ih šupljikavom žlicom i položi na papirnati ubrus kako bi upili višak masnoće. Dok su još topli, uvaljaj ih u mješavinu šećera i cimeta.

 | Author: Sara Gomez Dubois foto: Sara Gomez Dubois

Savjeti za posluživanje

Churrose posluži odmah dok su topli i najhrskaviji. Odlično se slažu s umakom od Lino Lade, ali i uz šalicu kave, kakaa ili toplog mlijeka. Ako ih poslužuješ gostima, stavi ih u veću zdjelu ili na pladanj kako bi se lako dijelili i umakali.

U slast!