Pola čarolije vremena pred nama je fina hrana koja se nađe na blagdanskom stolu, a Vedran će ti pokazati kako ih lako pripremiti po bakinom receptu.
Nitko ne radi blagdanske delicije kao baka, no vrijeme je i da sami naučimo kako se pripremaju i tako nastavimo ovu prekrasnu gastro tradiciju. Jedan od klasika koji uvijek obožavamo je božićni kuglof, a Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju" donosi najbolji recept iz bakine kuharice. U pripremi će mu taj fini tradicionalni okus osigurati SPAR proizvodi, a kako božićni kuglof pripremiti doma, pogledaj u nastavku.
Sastojci za kuglof:
- 350 g oštrog brašna
- 200 ml tekućeg jogurta S-BUDGET
- 200 ml mineralne vode
- 100 ml ulja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 2 žličice kakao praha S-BUDGET
- 100 g kandiranog đumbira
- 50 g sušenih brusnica SPAR Natur*pur
- 50 g grožđica SPAR Natur*pur
- Korica jednog limuna
Sastojci za preljev:
- 5 žlica šećera u prahu
- 2 do 3 žlice soka od limuna
Priprema:
- Pomiješati suhe sastojke (osim cimeta i kakao praha) te im dodati jogurt, mineralnu i ulje.
- Sjediniti smjesu te ubaciti suho i kandirano voće.
- Naribati koricu limuna i dobro promiješati.
- Pola količine odvojiti te umiješati cimet i kakao u prahu.
- Kalup za kuglof namazati s malo maslaca ili ulja i posuti brašnom te stavljati po nekoliko žlica bijele smjese pa nekoliko žlica kakao smjese.
- Peći u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 50 minuta.
- Šećer u prahu i sok limuna pomiješati te kada se kuglof ohladi preliti ga.
- Po želji ukrasiti i poslužiti.