Jozefinina energija, znatiželja i ljubav prema učenju čine ju posebnom pojavom u kategoriji 'Internacionalna kuhinja' ovogodišnje Gastro zvijezde. Kod nje ništa nije 'samo recept', već i priča, doživljaj, sjećanje s putovanja ili pak mali izazov u kojem tradicionalno dobije novi, živahniji život. Dok mnogi kuhaju za sebe, Jozefina kuha za druge, i to s takvom strašću da se pitamo kada uopće stigne jesti ili kuhati - za sebe. Upravo zato nije čudno što publika na njezinom Instagram profilu mojgastro s nestrpljenjem iščekuje svako novo slano jelo, kao i svaku slasticu koju pripremi, i što će biti pravo zadovoljstvo gledati je u natjecanju koje okuplja najbolje od najboljih.
Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
Predstavite se u par rečenica - tko ste, otkud ste, čime se bavite...
Ja sam Jozefina Birindžić, iz Slavonskog Broda, i u zadnjih par godina bavim se uglavnom kuhanjem. Vodim radionice kuhanja raznih zemalja i tehnika, također snimam videa raznih recepata za društvene mreže i radim neke reklame za određene proizvode ili usluge. Rado putujem, to mi je najdraže od svega, i na putovanjima upoznajem druge kulture i hranu, naravno. Rado slikam, tako da se u mom prostoru održava i Paint& wine, ali s pravom gozbom - hranom i pićem koje pripremim.
Kada ste i zašto pokrenuli svoj TT/IG profil/food blog?
Prvo sam, davno prije cca 17 godina, pokrenula internet kuharicu/blog koji sam preuredila prošle godine. Zatim su došli Instagram i svi ostali profili, a na svim društvenim mrežama sam poznata kao Moj gastro.
Možete li se sjetiti prvog jela koji ste objavili?
Pa i ne mogu baš, ali sve krenulo još prije s tortama koje sam pravila djeci i nama za rođendane. Svi su tražili recepte i zatim se pokrenulo sve ostalo.
Koja jela najviše obožavaju pratitelji vašeg profila?
Koliko sam primijetila, ipak tradicionalna. Iako u stopu prate i slastice iz cijelog svijeta, ali i druga jela raznih zemalja koja su jednostavna za pripremiti.
Što kuhate sebi za gušt?
Uh, rijetko stignem sebi kuhati. Toliko kuham da sebi za gušt ne kuham ništa - izvedem se nekuda! Ali rado spremim wok ili Gyros (na moj način).
Što najčešće pripremate u svojoj kuhinji, volite li eksperimentirati?
Eksperimentiranje mi je drugo ime! Kako često radim kuhinje svijeta, uvijek tražim nešto novo i stalno eksperimentiram!
Bez kojeg sastojka ne možete u kuhinji?
Bez maslaca i maslinovog ulja.
Jedan recept koji svatko mora znati napraviti?
Jednu ukusnu juhu.
Najdraži trenutak u gastro karijeri?
Najdraži, tj. najveći gastro trenutak je bio kada sam pobijedila u '321 kuhaj', 2021. godine. Taj događaj je pokrenuo i moj posao, ali i neka divna poznanstva i druženja.
Čemu se najviše veselite na snimanju Gastro zvijezde?
Najviše me veseli baš to druženje u krugu ljudi koji vole hranu, vole kuhati i koji su puni pozitivne energije. Naravno i malo natjecateljskog duha nije na odmet 😉