Pripreme za Uskrs polako počinju, a missGASTRO i METRO Hrvatska pobrinuli su se da ne moraš puno razmišljati o tome što poslužiti za svečani ručak ili večeru. Druženje ćeš odlično otvoriti ovom nježnom kremastom proljetnom juhom.
Posebno je lijep osjećaj ugostiti sve svoje najdraže za uskrsnim stolom, a iako smo sigurni da će uživati u svemu što pripremiš, ipak je dobra ideja sve pomno isplanirati ranije. Kako bi ti pomogli u osmišljanju savršene uskrsne trpeze, donosimo ti ideju za predjelo, glavno jelo i desert o kojima će se pričati i mnogo blagdana kasnije. Krećemo s predjelom koje je pripremila Mateja Zvirotić Andrijanić, autorica bloga "Food & Mood", a koje će postaviti odličan ton za cijelo druženje. Kremasta juha s limunom, povrćem i rižom pravi je vjesnik proljeća, a bit će najukusnija ako ju pripremiš s METRO Chef proizvodima, baš kao Mateja.
Sastojci:
- 100 g arborio riže METRO Chef, potrebno namočiti
- 3 žumanjka METRO Chef, što svježija, sobne temperature
- 40 ml limunova soka
- 3 žlice maslinova ulja METRO Chef
- 1 srednji luk, nasjeckati sitno
- 2 srednje mrkve METRO Chef, nasjeckati sitno
- 1/3 korijena komorača, nasjeckati sitno
- 100 g smrznutog graška METRO Chef
- 1 litra vrućeg kokošjeg temeljca METRO Chef
- 800 ml vruće vode
- 1/3 žličice mljevenog crnog papra METRO Chef
- 1/2 žličice češnjaka u granulama
- 3/4 žličice sušenog kopra METRO Chef
- Sol po želji
- 1 žličica šećera
Priprema:
- Rižu najprije namoči 3-4 sata prije u vodi pa dobro isperi.
- Odvoji žumanjke od bjelanjaka, limun iscijedi pa sok pomiješaj sa žumanjcima te ostavi sa strane. Bjelanjke sačuvaj za neko drugo jelo.
- Na dobro zagrijanom maslinovom ulju poprži sitno sjeckan luk, komorač i mrkvu do zlatno žute boje, otprilike 10 min.
- Zatim ulij vrući temeljac i vodu u posudu, dodaj opranu rižu, grašak, češnjak i papar te poklopi da se juha lagano kuha. Kuhaj dok riža gotovo u potpunosti ne omekša (no ne smije se prekuhati).
- Pred kraj kuhanja, nekoliko grabilica juhe postepeno dodaj u razmućene žumanjke s limunovim sokom i sve žustro izmiješaj pjenjačom kako bi se žumanjci temperirali.
- Posudu s juhom makni s vatre te umiješaj dobivenu tekućinu nazad u lonac pa sve dobro promiješaj. Dodaj kopar, žličicu šećera za slatkoću te posoli po želji. Posluži s kojom kapi maslinovog ulja i svježe mljevenim paprom. Dobar tek!