Native sadržaj 17. travnja 2025.

Punjena jaja i šarena proljetna uskršnja salata sa šparogama

foto: Darko Debic
gastro postao gastro.24sata.hr
Uskrs nam je pred vratima i sigurno već slažeš popis za kupovinu namirnica. Uskrs je nezamisliv bez francuske salate, rotkvica, kuhanih jaja, fine šunkice i šarenih proljetnih salata – s majonezom, šparogama, jajima i malo tartara za onaj poseban twist.

Sve je u znaku svježine, boja i okusa koji bude osjećaj doma i zajedništva. Uskrs je i vrijeme kada se obitelj okuplja oko stola, dijele se osmijesi, uspomene i naravno – fini zalogaji. U toj toploj, veseloj obiteljskoj atmosferi svaki zalogaj ima okus tradicije i ljubavi.

Gastro bloger Darko Debić za nadolazeće blagdane pripremio je ukusne uskršnje specijalitete koji se brzo pripremaju i prekrasno izgledaju: punjena jaja i šarenu proljetnu salatu sa šparogama. Pogledaj video, a detaljni recept i sastojke potraži u članku!



Jelo: Punjena jaja ( za 4 osobe)

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci:

 | Author: Darko Debic foto: Darko Debic

Priprema

Stavi kuhati jaja u dobro posoljenu vodu. Kad voda proključa, kuhaj još sedam minuta. Ohladi kuhana jaja i oguli ih. Oštrim nožem napravi X na vrhu svakog jajeta, režući kroz bjelanjak i lagano u žumanjak, tako da podsjeća na oblik latice tulipana. Pažljivo izvadi žumanjak. Ako se žumanjak nalazi bliže dnu jajeta, prilagodi svoj rez prema tome.

 | Author: Darko Debic foto: Darko Debic

 | Author: Darko Debic foto: Darko Debic

U zdjelici pomiješaj kuhane žumanjke, majonezu, sok limuna, senf, sol i papar. Miješaj dok smjesa ne postane potpuno glatka. Stavi smjesu u vrećicu za dekoriranje slastica i napuni jaja.

 | Author: Darko Debic foto: Darko Debic

Pri dnu napunjenih jaja napravi udubljenja i umetni listove mladog luka koji će izgledati poput stabljika tulipana. Po želji možeš ukrasiti i rotkvicama. Dobar tek!

 | Author: Darko Debic foto: Darko Debic

Jelo: Proljetna salata sa šparogama, kuhanim jajima i Zvijezda preljevom (za 4 osobe)

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 500 g šparoga
  • 100 g Zvijezda graška iz konzerve
  • 200 g salate po izboru (zelena salata, rukola, matovilac)
  • 100 g mladog špinata
  • 1 mrkva
  • 1 komorač

 | Author: Darko Debic foto: Darko Debic

 | Author: Darko Debic foto: Darko Debic

Preljev za salatu:

Priprema

Stavi kuhati jaja u dobro posoljenu vodu. Kad voda proključa kuhaj još šest minuta ili kraće ako voliš mekši žumanjak. Ohladi kuhana jaja, oguli i prereži napola.

Očisti šparoge i jednu ostavi za dekoraciju. Ostale nareži na manje komade i kratko kuhaj u posoljenoj vodi, ocijedi i stavi u hladnu vodu. Ocijedi šparoge. Grašak ocijedi. Lisnate salate i špinat operi i ocijedi.

Mrkvu oguli, operi i nareži na tanke trakice. Komorač oguli i tanko nareži. Svježu šparogu nareži na trakice. Za preljev u zdjelici pomiješaj Zvijezda Tartar umak, kiselo vrhnje, Zvijezda senf, sok limuna, sol i papar.

Lisnate salate stavi u zdjelu za posluživanje. Na vrh stavi šparoge, grašak, mrkvu, komorač i jaja. Završi salatu sa Zvijezda preljevom. Promiješaj prije uživanja. Dobar tek!

 | Author: Darko Debic foto: Darko Debic

 | Author: Darko Debic foto: Darko Debic

Gastro bloger Darko Debić je za pripremu svojih uskršnjih specijaliteta koristio Zvijezda proizvode koje je vrlo lako uklopiti u različite vrste blagdanskih jela.

 | Author: Darko Debic foto: Darko Debic

 | Author: Darko Debic foto: Darko Debic

 | Author: Darko Debic foto: Darko Debic

Zvijezda Tartar umak blagdanskim jelima daje savršenu dozu svježine i kiselosti, a Zvijezda Delikates majoneza, taj vječni klasik, nezamjenjiv je sastojak za pripremu svih uskršnjih salata i dressinga. Tu je i novi proizvod koji moraš isprobati - Zvijezda Delikates senf, dobiven mljevenjem sjemenki gorušice, a zbog svoje kremaste teksture i aromatičnosti podići će svako jelo na posve novu razinu!

Sretni blagdani svima!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.