03. kolovoza 2016.

Povratak u djetinjstvo – ideje za recepte s dudom

dud
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pomisao na stablo duda nekako vraća na sjećanja o djetinjstvu - na bakin vrt i onaj osjećaj zadovoljstva nakon što bismo umrljani od jedenja ovih ukusnih bobica sjedili ispod krošnje tog starog stabla.

Dud ili murva je namirnica koja je godinama bila neopravdano zanemarivana. Iako je nešto blažeg okusa u odnosu na ostale bobice, dud obiluje hranjivim tvarima. Od ovih ukusnih bobica možete pripremiti džem, kompot, rakiju, sok, kolače, a mi vam donosimo samo neke od bezbrojnih mogućnosti.

Pita od duda

Pronađite svoj omiljeni recept za pripremu pite od borovnica, a borovnice zamijenite dudom. Međutim, nemojte zaboraviti da dud nije toliko sladak kao borovnice.

Smoothie od duda

Pripremite smoothie od duda na način da zajedno izmiksate 1 šalicu jogurta, 1/3 šalice zdrobljenih bobica duda, 1 žličicu meda i lanene sjemenke.

sladoled od duda | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Granola s dudom

Za pripremu granole s dudom potrebno vam je 4 šalice oraha, ½ žličice soli, ½ šalice vode, 4 nasjeckane datulje, 5 sušenih i nasjeckanih marelica, ½ šalice sušenih bobica duda i 1 žličica cimeta.

Salata s dudom

Pripremite svoju omiljenu salatu i ubacite u nju svježi ili sušeni dud koji će vašoj salati dati osvježavajuću kiselkastu notu.

Sladoled od duda

Sladoled od duda dobit ćete ako pomiješate 400 g kiselog vrhnja sa 150 g šećera, 300 g šlaga i ½ šalice zdrobljenih bobica duda. Nakon što pripremite smjesu za sladoled, stavite je u zamrzivač na 6 sati. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.