Recenzije 08. travnja 2025.

Baranjska vinarija i restoran Josić sjajno se predstavili u zagrebačkom Botanistu

botanist, josić
Konfitirani dimljeni tolstolobik bio je, po mojoj procjeni, najbolje slano jelo večeri
foto: Press
U restoranu Botanist u Zagrebu gostovala je vinarija i restoran Josić iz Baranje, a predstavili su se sjajnim sljubljivanjem svojim vina i jela nadahnutim baranjskom i slavonskom tradicijom

Restoran Botanist uistinu je prava novozagrebačka oaza fine hrane i dobrog raspoloženja, a to su još jednom dokazali prošli petak kada su ugostili baranjsku vinariju Josić koja je, osim po sjajnim baranjskim vinima, poznata i kao mjesto gdje se dobro jede i uparuju hrana i vino.

Za takav dobar glas vinarije i restorana Josić je zaslužan vlasnik vinarije Damir Josić, koji je ujedno i sjajan chef i slastičar, ali i njegov suradnik, chef Tomica Đukić, veliki zagovornik tradicionalne kuhinje modernog štiha, javnosti najpoznatiji kao glavni kuhar Hrvatske nogometne reprezentacije.

botanist, josić | Author: Press Damir Josić i valsnik restorana Botanist Antonio Križić foto: Press botanist, josić | Author: Press Chef Tomica Đukić foto: Press

Sljubljivanje autentične hrane i finih vina

"U restoranu se trudimo pokazati što više od autohtone gastronomije, a ponosni smo i na svoja autohtona baranjska vina. Ovo je samo jedna mali dio iz naše široke ponude i ovom prilikom sve vas pozivam u Baranju, jedno od najboljih vinogorja u Hrvatskoj", najavio je Damir Josić na početku večere uparivanja tradicionalnih zalogaja i izvrsnih Josić vina.

"Pokušat ćemo vam kroz ovaj odabrani meni te vina koja ga prate približiti vinariju Josić. Trudimo se što bolje sljubiti hranu i vino, i sjajan smo mali tim. Naš restoran je mjesto opuštanja i želimo da se tako svi večeras osjećate", pozvao je goste restorane Botanist chef Tomica Đukić. Kako mi je bilo, doznajte u nastavku...

Možda vas zanima... Iz kuhinje chefa Đukića: Kako pripremiti file crne slavonske svinje Špajza chef tomica đukić, kuharica “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi” Možda vas zanima... Juha od buče, pileći tingul, ličke palačinke... samo su neka jela iz sasvim posebne kuharice Recepti Vatreni Možda vas zanima... Evo što Vatreni jedu prije, a što poslije utakmice Špajza

botanist, josić | Author: Press Izvrsna vina vinarije Josić foto: Press botanist, josić | Author: Press Josić večera u restoranu Botanist foto: Press

Konfitirani dimljeni tolstolobik prava je slasna zvijezda

Prilikom dolaska u Botanist gosti su nazdravljali Josić pjenušcem Cru/Cru brut, nakon kojeg je posluženo i prvo jelo - konfitirani dimljeni tolstolobik uz listiće cikle, agrodolce, kremastu salatu od krumpira s dimljenom paprikom te chimichurri umak. Fino, lagano i slasno jelo koje je bilo odličan uvod u ovu večeru sljubljivanja najbolje od Baranje na tanjuru i u čaši, pratilo je polusuho vino Josić Graševina Superiore 2023.

"Poslužit ćemo vam dimljeni tolstolobik iz orahovačkih jezera, koja su povezana s izvorima čiste pitke vode. Što znači da je glavna namirnica ekološki savršeno čista i zdrava. Inače, tolstolobik je slatkovodna riba koja ima najviše omega 3 masnih kiselina, čak više i od morske ribe, no jako je zapostavljen", objasnio je svoj izbor prvog slijeda chef Đukić.

botanist, josić | Author: Press Eaviol od batata, s umakom od sauvignon blanca te sous vide file soma na maslacu foto: Press

botanist, josić | Author: Press Rižoto od fazana sa šafranom foto: Press

Riječna riba bila je zvijezda i u drugom slijedu - nakon tolstolobika kušali smo odličan raviol od batata, s umakom od sauvignon blanca te sous vide file soma na maslacu koji se izvrsno sljubio uz vino Josić Sauvignon Blanc 2023. Fina tjestenina, fini umak, i još finiji som, a što tek reći o izvrsnom sauvignonu...

Kao treći slijed poslužen je rižoto od fazana sa šafranom, posut crumbleom od čvaraka i feferona, s kremom od kruške sa zvjezdastim anisom te mikrozelenjem s vinaigrette umakom à la bergamot. Da bi bilo savršeno, ovom sa jelu morala dodati mrvicu soli, a sjajno sa sljubilo uz Josićev poluslatki muškat žuti iz 2024.

botanist, josić | Author: Press Odličan desert od pistacije kreacija je Damira Josića foto: Press Damir Josić Možda vas zanima... Vinar Damir Josić nema mira, nakon kuharske 'ganja' i slastičarsku diplomu Najave

Odličan desert od pistacija sjajna je kreacija Damira Josića

Kao glavno jelo kušali smo sporo pečenu janjeću koljenicu (savršeno mekanu, samo da napomenem), uz umak od konjaka i vrganja,a kremastu palentu, aromatiziranu zelenu jabuku te julienne krastavce. Ovaj slijed lijepo je pratio impresivni nefiltrirani Josić Cabernet Franc 2021/2022.

Za desert Damir Josić pokazao je još jedan svoj talent (osim što je vinar, Josić je i školovani kuhar i slastičar!) pa samo tako kušali njegovu slatku kreaciju - hrskav i kremast desert od pistacija sjajno spojen s višnjom amarenom. "Ovo je desert baš po mome guštu!", kazao mi je Damir o desertu uz koji nije upareno niti jedno njegovo vino, nego je napravljen jedan mali, ali jako ukusan, eksperiment - pili smo pivo s višnjom Kasteel Rouge.

Više fotografija s večere u Botanistu pogledaj u našoj galeriji...

1/22
botanist, novi meni Možda vas zanima... Botanist najavljuje slasno proljeće uz obilje steakova Recenzije Restoran Botanist Možda vas zanima... Botanist - oaza koja čini Remetinec ljepšim mjestom! Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.