Restoran Botanist uistinu je prava novozagrebačka oaza fine hrane i dobrog raspoloženja, a to su još jednom dokazali prošli petak kada su ugostili baranjsku vinariju Josić koja je, osim po sjajnim baranjskim vinima, poznata i kao mjesto gdje se dobro jede i uparuju hrana i vino.
Za takav dobar glas vinarije i restorana Josić je zaslužan vlasnik vinarije Damir Josić, koji je ujedno i sjajan chef i slastičar, ali i njegov suradnik, chef Tomica Đukić, veliki zagovornik tradicionalne kuhinje modernog štiha, javnosti najpoznatiji kao glavni kuhar Hrvatske nogometne reprezentacije.
Damir Josić i valsnik restorana Botanist Antonio Križić
Chef Tomica Đukić
Sljubljivanje autentične hrane i finih vina
"U restoranu se trudimo pokazati što više od autohtone gastronomije, a ponosni smo i na svoja autohtona baranjska vina. Ovo je samo jedna mali dio iz naše široke ponude i ovom prilikom sve vas pozivam u Baranju, jedno od najboljih vinogorja u Hrvatskoj", najavio je Damir Josić na početku večere uparivanja tradicionalnih zalogaja i izvrsnih Josić vina.
"Pokušat ćemo vam kroz ovaj odabrani meni te vina koja ga prate približiti vinariju Josić. Trudimo se što bolje sljubiti hranu i vino, i sjajan smo mali tim. Naš restoran je mjesto opuštanja i želimo da se tako svi večeras osjećate", pozvao je goste restorane Botanist chef Tomica Đukić. Kako mi je bilo, doznajte u nastavku...
Izvrsna vina vinarije Josić
Josić večera u restoranu Botanist
Konfitirani dimljeni tolstolobik prava je slasna zvijezda
Prilikom dolaska u Botanist gosti su nazdravljali Josić pjenušcem Cru/Cru brut, nakon kojeg je posluženo i prvo jelo - konfitirani dimljeni tolstolobik uz listiće cikle, agrodolce, kremastu salatu od krumpira s dimljenom paprikom te chimichurri umak. Fino, lagano i slasno jelo koje je bilo odličan uvod u ovu večeru sljubljivanja najbolje od Baranje na tanjuru i u čaši, pratilo je polusuho vino Josić Graševina Superiore 2023.
"Poslužit ćemo vam dimljeni tolstolobik iz orahovačkih jezera, koja su povezana s izvorima čiste pitke vode. Što znači da je glavna namirnica ekološki savršeno čista i zdrava. Inače, tolstolobik je slatkovodna riba koja ima najviše omega 3 masnih kiselina, čak više i od morske ribe, no jako je zapostavljen", objasnio je svoj izbor prvog slijeda chef Đukić.
Eaviol od batata, s umakom od sauvignon blanca te sous vide file soma na maslacu
Rižoto od fazana sa šafranom
Riječna riba bila je zvijezda i u drugom slijedu - nakon tolstolobika kušali smo odličan raviol od batata, s umakom od sauvignon blanca te sous vide file soma na maslacu koji se izvrsno sljubio uz vino Josić Sauvignon Blanc 2023. Fina tjestenina, fini umak, i još finiji som, a što tek reći o izvrsnom sauvignonu...
Kao treći slijed poslužen je rižoto od fazana sa šafranom, posut crumbleom od čvaraka i feferona, s kremom od kruške sa zvjezdastim anisom te mikrozelenjem s vinaigrette umakom à la bergamot. Da bi bilo savršeno, ovom sa jelu morala dodati mrvicu soli, a sjajno sa sljubilo uz Josićev poluslatki muškat žuti iz 2024.

Odličan desert od pistacija sjajna je kreacija Damira Josića
Kao glavno jelo kušali smo sporo pečenu janjeću koljenicu (savršeno mekanu, samo da napomenem), uz umak od konjaka i vrganja,a kremastu palentu, aromatiziranu zelenu jabuku te julienne krastavce. Ovaj slijed lijepo je pratio impresivni nefiltrirani Josić Cabernet Franc 2021/2022.
Za desert Damir Josić pokazao je još jedan svoj talent (osim što je vinar, Josić je i školovani kuhar i slastičar!) pa samo tako kušali njegovu slatku kreaciju - hrskav i kremast desert od pistacija sjajno spojen s višnjom amarenom. "Ovo je desert baš po mome guštu!", kazao mi je Damir o desertu uz koji nije upareno niti jedno njegovo vino, nego je napravljen jedan mali, ali jako ukusan, eksperiment - pili smo pivo s višnjom Kasteel Rouge.
Više fotografija s večere u Botanistu pogledaj u našoj galeriji...