Stvaranje koktela, sljubljivanje okusa te poznavanje istih, posebna je umjetnost. Sve više ljudi interesira se upravo o tome. Kako spojiti tradicionalno s modernim, koje je piće trenutno jako popularno te na što obratiti pozornost u ovom specifičnom poslu, rekao nam je Adrian Michalcik – dobitnik prestižne nagrade World's Best Bartender 2022 by World Class, koji je proteklih dana svoje znanje i kreativnost podijelio s kolegama i zaljubljenicima u Zagrebu i Splitu.
Osvajač ste World's Best Bartender 2022 by World Class, čestitke prije svega na tome. Jesu li vam brojne nagrade „vjetar u leđa“ kada je u pitanju posao kojim se bavite i koliko vam znače?
Worldclass je postao dio mog života od 2015. godine kada sam prvi put čuo za natjecanje. Natjecao sam se na globalnoj razini 2016. godine i zapravo zauzeo 6. mjesto u Miamiju. Od tada, sanjao sam o povratku, postizanju još boljeg rezultata i možda čak natjecanju za titulu Worldclassa. Šest godina kasnije, vratio sam se na globalnu scenu u Sydneyu i donio kući titulu. Bio je to dug put koji sam doslovno vidio pred sobom od trenutka kada su me proglasili pobjednikom.
Mogu usporediti taj osjećaj s onim što neki ljudi doživljavaju kad se približavaju kraju života; vidite trenutke svog života. U tom trenutku, razmišljao sam o svim trenucima koje sam žrtvovao i provodio u učenju. Bio je to dug put, težak i izazovan, ali isplatio se.
Ovo priznanje mi puno znači jer sam vježbao, učio, tijekom godina skupljao mnogo ideja – kako ne samo stvoriti koktel, već ostaviti dojam, izazvati emocije s kojima se ljudi mogu povezati. Vježbao sam, sve snimao kamerom, razmišljao o glazbi koju ću koristiti, kako ću se odjenuti za prigodu i mnoge druge detalje važne za natjecanje. Postoji još mnogo aspekata koje bih želio spomenuti, ali odgovor bi bio predug.
S kojim koktelom ste pobijedili na gore navedenom natjecanju?
Na Worldclassu se natječete u pet različiith kategorija, tako da nema jednog koktela, već radite više njih. Ali ako bih trebao izdvojiti, izdvojio bih koktel "EQUALITY", koji sam poslužio prošle godine na globalnom finalu u Sydneyu. Zašto baš taj? Moje omiljeno jako alkoholno piće je viski, a moje omiljeno aperitivno piće je šampanjac. Ovaj koktel je jednostavna kombinacija viskija, šampanjca, jagode s malo javorovog sirupa i angosture. Bio je vrlo jednostavan, svidio se mnoštvu ljudi, i to je piće koje odgovara svakom dijelu dana i svakoj prilici i svakome.
Usporedili bismo vaš posao s umjetnošću, kako točno odrediti koji koktel će postati popularan, ili iza njega stoje sati isprobavanja i kombiniranja okusa?
Vaša usporedba s umjetnošću je potpuno na mjestu. Kada stvaram koktele, to nije samo puko miješanje sastojaka. To je proces umjetničkog stvaranja gdje se pažljivo biraju okusi, boje i teksture kako bi se stvorilo izvanredno piće. Postizanje popularnosti određenog koktela zaista zahtijeva sate isprobavanja i kombiniranja različitih okusa.
Svaka nova kreacija je kao slikarsko platno na kojem koristim različite arome kao boje. Ponekad eksperimentiram s neočekivanim kombinacijama, tražeći savršenu ravnotežu između slatkog, kiselog, gorkog i umjereno ljutog. Putovanje kroz svijet okusa zahtijeva istraživački duh i strast prema detaljima.
Također je važno biti svjestan trendova i preferencija gostiju, ali istovremeno ostati autentičan u svojoj kreativnosti. Svaka serija koktela koju stvaram predstavlja moju umjetničku interpretaciju trenutačnih ukusa i trendova. Na kraju, cilj mi je ne samo stvoriti piće koje je trenutno popularno, već i stvoriti iskustvo koje će gostima ostati urezano u sjećanju, poput nezaboravne umjetničke izložbe.
Tequila se nekako vratila i ponovo je IN. Postoje zaista razne i vrlo cijenjene. Koja vam je nadraža i što mislite o tom trendu?
Tequila je jedan od mojih omiljenih alkoholnih pića zbog bogatog okusa i raznolikosti koju pruža. Postoje različite vrste tequile, svaka s vlastitim karakteristikama koje omogućavaju stvaranje raznovrsnih koktela. Moj omiljeni način uživanja u tequili je kroz različite verzije margarite, posebno one koje koriste inovativne sastojke za raznoliku kompleksnost okusa.
Raduje me vidjeti kako se tequila vraća u fokus, a mnogi proizvođači tequile ulažu trud u proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda. Ovaj trend omogućuje barmenima kreativnost u stvaranju inovativnih koktela s tequilom kao osnovnim sastojkom. Tequila se više ne percipira samo kao piće za brze shotove, već kao sastojak za sofisticirane i kompleksne koktele. Ovaj raznoliki i bogat alkoholni napitak donosi mnogo mogućnosti za eksperimentiranja.
Jeste li oduvijek znali da se želite baviti ovim poslom?
Nisam oduvijek znao da ću se baviti ovim poslom, ali otkrio sam svoju strast prema bartendingu tijekom srednje škole. Tada sam shvatio da bar nije samo mjesto gdje ljudi dolaze piti, već je to prostor za druženje, uživanje u piću i zajedničko provođenje vremena. Taj socijalni aspekt i umjetnost stvaranja ukusnih koktela privukli su me, i odlučio sam se posvetiti gastronomiji i bartendingu.
Nakon mnogo godina iskustva u različitim ugostiteljskim objektima i radu na visokoj razini mixologyja, moja strast prema ovom poslu samo se povećala. Učenje o različitim alkoholima, eksperimentiranje s okusima i stvaranje jedinstvenih koktela postali su središnji dio mog profesionalnog puta. Sada mogu reći da je bartending ne samo moj posao, već i način života koji me neprestano inspirira i motivira da budem najbolji što mogu biti u ovom zanimljivom svijetu koktela.
Koji je vama osobno najdraži koktel koji ste do sada napravili i zašto?
Zapravo nemam jasan odgovor na ovo pitanje jer nemam jedan najdraži koktel. No, jedan od koktela koji mi je ostao u pamćenju je koktel nazvan "EQUALITY", koji sam poslužio prošle godine na globalnom finalu u Sydneyu. To je jednostavno zato što je moje omiljeno jako alkoholno piće viski, a moje omiljeno aperitivno piće je šampanjac. Ovaj koktel je jednostavna kombinacija viskija, šampanjca, jagode s malo javorovog sirupa i angosture. Bio je vrlo jednostavan, svidio se mnoštvu ljudi, i to je piće koje odgovara svakom dijelu dana i svakoj prilici i svakome.
U Splitu i Zagrebu ste održali odlične radionice i evente, koje koktele ste tamo pripremali i zašto baš te?
U sklopu guest shifta, pripremao sam različite koktele koji su odražavali koncept prošlost, sadašnjost i budućnost industrije koktela. Za predstavljanje prošlosti odabrao sam klasični koktel Old Fashioned, koji osobno obožavam, s obzirom na njegovu popularnost u prošlim vremenima. Međutim, važno je napomenuti da se ukusi razlikuju od osobe do osobe. Kada smo prelazili u sadašnjost, predstavljao sam koktele u stilu spritza, ono što je trenutno veliki trend. No, kada je došao trenutak za budućnost, odlučio sam se za nešto kompleksnije i moderno - margaritu s notama aloe vere, zelene jabuke, bazge, dodatkom wasabija i bazom od tequile.
Smatram da je budućnost koktela upravo u takvim inovativnim kombinacijama, gdje se tradicionalni okusi spajaju s modernim, stvarajući jedinstvena iskustva za goste. Ovaj pristup koktelima odražava dinamičnu evoluciju ovog zanimljivog svijeta i omogućuje gostima da dožive nešto novo i uzbudljivo dok uživaju u jedinstvenim okusima i aromama koje nudi svijet koktela.
Postoji li neka misao ili savjet koji biste poručili mladim osobama koje bi se htjele baviti ovim poslom?
Ako se odlučite za bartending, budite sigurni da volite ljude, jer je ovaj posao posvećen ljudima. Ako volite koktele, trudite se što više učiti o bazi koje koristite, o svim sastojcima koje koristite. Pokušajte okusiti što više različitih okusa, upijajte inspiraciju koja je posvuda oko nas, iz svijeta gastronomije, umjetnosti, prirode, knjiga u kojima možete pronaći zanimljive priče i iz povijesti, koje možete koristiti u svojim kreacijama koktela. I jednostavno budite sretni. Uvijek budite iskreni i poslužujte goste s ljubavlju.