Recenzije 28. ožujka 2024.

Cikla i srdele su savršen spoj, a spojio ih je chef Stiven Vunić na večeri u Maredu

Maredo, Stiven Vunić
Impresivno jelo od cikle s potpisom chefa Stivena Vunića
foto: Emina Basara
Chef Stiven Vunić pravi je majstor pripreme ribe, morskih plodova i sezonskih autohtonih namirnica. To je potvrdio i večerom koju je pripremio u zagrebačkom Maredu

Da je Stiven Vunić majstor pripreme sezonskih namirnica, ribe i morskih plodova već se dugo zna, u njegovoj Zijavici u Mošćeničkoj Dragi stalno se traži mjesto više, a svi chefovi opisuju ga kao sjajnog kolegu. I zato jedva čekam svaku priliku kušati njegova jela. Težak, naporan dan, hrpa obaveza..., ali sve drame pale su u zaborav samo s jednim zalogajem tijekom njegova sjajnog gostovanja u zagrebačkom restoranu Maredo.

Ovo nije prvi Stivenov dolazak u Maredovu kuhinju. Već je bio ovdje i oduševio prisutne, stoga ga je head chef Mario Mihelj i odlučio ponovno ga pozvati. I nije pogriješio.

Maredo, Stiven Vunić | Author: Emina Basara Chefovi Luka Džamarija i Stiven Vunić te sommelier Mateo Martinović foto: Emina Basara

Sa chefom Vunićem i njegovim malim timom odlično je ovog utorka surađivao i Maredov tim na čelu sa chefom Lukom Džamarijom. Sve je funkcioniralo vrlo skladno, sljedovi su dosta brzo izlazili iz kuhinje jedan za drugim, pa se cijelo društvo za stolom moglo opustiti i tih nekoliko sati posvetiti isključivo uživanju u odličnoj hrani i vinima.

Maredo, Stiven Vunić | Author: Emina Basara Bakalar na crno i predivan, hrskavi kruh posluženi su kao amuse bouche foto: Emina Basara

Savršen kruh koji bih mogla stalno jesti

Kao amuse bouche poslužen je bakalar na crno (bakalar sa sipinim crnilom), preukusan namaz predivne teksture. Uz ovaj namaz poslužen je divan sourdough kruh s maslinama, baš kakav treba biti – izvana hrskav, iznutra savršeno mekan. Poslužen je i odličan pjenušac plešivičkog vinara Franje Kolarića – Coletti Blanc Natur.

Prvi slijed bio je carpaccio od bijele ribe, grašak i mentu. Tanjur nas je osvojio na prvi pogled savršenom estetikom. A tek okusi! Blaga bijela riba, nježni grašak, malo mente, cvjetića… Baš lijepo lagano i proljetno. Uz ovo jelo izvrsno se sljubio Sauvignon Mežnarić 2023.

Maredo, Stiven Vunić | Author: Emina Basara Carpaccio od bijele ribe, grašak i menta foto: Emina Basara Maredo, Stiven Vunić | Author: Emina Basara Tartar od dimljene cikle, krema od srdela i čips od cikle foto: Emina Basara

Cikla - zvijezda večeri

Divno jelo posluženo nam je za drugi slijed – tartar od dimljene cikle, krema od srdela i najtanji, najelegantniji i najhrskaviji čips od cikle. Ovo je definitivno bilo najkompletnije jelo večeri, koje bih rado još više puta ponovila. Pohvale i za vino odabrano uz ovaj slijed – Lagar de Pintos Albariño 2022.

Trlja, badem i brokula bili su posluženi kao treći slijed. Nježna trlja našla je odličnog partnera u bademu od kojeg je napravljena sočna krema. A jelo je odlično nadopunilo vino Meneghetti Moni Emvasis 2019.

Maredo, Stiven Vunić | Author: Emina Basara Trlja, badem i brokula foto: Emina Basara Maredo, Stiven Vunić | Author: Emina Basara Hobotnica, celer i medvjeđi luk foto: Emina Basara

Da najbolje zna sa sezonskim namirnicama i onima iz mora dokazao je chef Vunić i četvrtim slijedom u kojem je poslužio savršeno mekanu hobotnicu u umaku od tekućine u kojoj se kuhala hobotnica, baršunastim pireom od celera, pireom od medvjeđeg luka, prahom od medvjeđeg luka i hrskavim krekerom. Meneghetti Merlot 2020. bio je savršena pratnja ovome jelu.

Sjajan wine pairing s potpisom mladog Matea Martinovića

Slatka bundeva, sorbet od bijelog vina i hrskave ušećerene sjemenke bundeve poslužene su kao desert. Sam po sebi ovaj desert ne bi bio potpun, savršeni sklad okusa postignut je odabirom vina, a poslužen je fenomenalni, 30 godina stari porto – Graham's 30 Y.O. Port. Njegove arome suhog voća i orašastih plodova te 30-godišnja patina kreirali su savršen spoj s desertom.

Maredo, Stiven Vunić | Author: Emina Basara Slatka bundeva, sorbet od bijelog vina foto: Emina Basara Maredo, Stiven Vunić | Author: Emina Basara Imspresivni vinski lineup foto: Emina Basara

I tu treba pohvaliti sjajnog mladog sommeliera Matea Martinovića koji je zaslužan za ovaj odličan wine pairing. Baš kao što je i rekao head chef Mareda i El Tora Mario Mihelj, mladi i talentirani Mateo nema se razloga skrivati iza gostujućih sommeliera jer odlično radi i razumije svoj posao.

A s ovim divnim okusima kojih ćemo se još dugo i rado prisjećati, već s nestrpljenjem očekujemo iduća sjajna gostovanja u Maredu. Tako je 9. travnja na programu gostovanje nagrađivane slovenske vinarije Simčič, a već tjedan dana kasnije Maredovu kuhinju na jednu večer preuzima sjajni chef David Skoko.

Maredo, Meneghetti Možda vas zanima... U Maredu smo uživali u savršenom sljubljivanju hrane i vina Meneghetti Recenzije

Maredo, Stiven Vunić | Author: Emina Basara Za kraj - mrvice sa stola foto: Emina Basara

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.