Kada smo se konačno sakupili naoružani fotoaparatima, bilježnicama i voljom, nakon petih nas je kušanih fritula tako oprala kišurina, tako da smo testiranje morali ponoviti. Zato je žiri višestruko bio sastavljen od Lidije (25), Damire (23), Dunje (40), Roka (12), Anje (11), i Ribafisha (puno), pa su i ocjene varirale.
Svejedno, ostali smo dojma da je 20 kuna apsolutno previše za šačicu gumenog tijesta prženog u ulju, da su većinom daleko od ideala, te da bi svi bili sretniji da je cijena 12 i da prodavači koriste čokoladu koja više podsjeća na čokoladu. No, krenimo redom.
Bar 45, Zrinjevac, 20 kn
Sitne zgođušne, ne pregorene, zlaćane fritule dolaze u klasičnom pakiranju – prozirnoj čaši za izlete. Korica je fino hrskava, ali su tvrđe i žilavije od idealnog. Čokolada je korektna, ali je opći dojam – prolazan. (7)
Slatka bajka, Trg Bana Jelačića, 20 kn
Dolaze u kartonskoj posudici u obliku lignja kolutića. A takav im je i okus, kao da je netko izvadio lignje i ostavio samo pohani dio. Orly fritule! Ljepljive, mrvicu neslane i neukusne, masne, žilave izvana i brzo nestajuće iznutra, na kraju postaju dosta zarazne. Nutella je više milkasta, preslatka, ali se sve pojelo. (7,5)
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
Eats and treats, Europski trg, 18 kn
Apsolutno najveća porcija od probanih, šiš ćevap od fritula! Prvi koji su nam rekli da nije nutella nego čokolada (djeca su itekako to cijenila), ali okus je prazan, prerumast, sve je premekano, spužvasto – rekoše djeca da je za obrisati ploču... Prve koje nismo pojeli do kraja. (6)
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
Nadine fritule, Trg Bana Jelačića, 20 kn
E ovi su ljudi gledali svoju baku kako se rade fritule, a bogami su i zapisivali i pržili kod kuće. To je taj miris i okus, aroma rakije, hrskavo na prvi griz, a onda mekano, kak bog zapoveda! Fine, spužvaste, najbliže savršenima. (9)
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
Yeti, Cvjetni trg, 20 kn
Najsitnije, ima ih mali milijun u čaši, nikako ih pojesti. Odmah te napadne rum i kristalni šećer u koje su instant umotane, a onda shvatiš da su premekane i premasne. Ovo su kroketi s cimetom i vanilijom, a ne fritule, javila se najveća domaćica među nama... Poput malih jastučića za igle! (5)
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
Ribica, Klizalište na Tomislavcu, 20 kn
Malene, drske, pucaju od žutila – lijepe za vidjeti. Hrskaju na prvu, ugodno pružaju otpor i samo im fali malo alkohola da budu savršene. Što ne sprječava jednog od mlađih članova žirija da kaže „Ubio bih za ove!“ (8)
foto: Lidija Lončarić
foto: Lidija Lončarić
Nonina tajna, Fuliranje na Strossu, 20 kn
Netko mora biti proglašen za najlošije fritule istraživanja, a jučer su to na žalost bile ove. Tvrde, zgužvane, bezukusne, kupovni umak od čokolade je bio daleko najbolji dio svega. Nadamo se da je bio samo loš dan, ali nije išlo... (5)
Erupcija užitka, Klizalište na Tomislavcu, 20 kn
Fantastična pozicija, jedna od prvih kućica kad krenete osvajati Advent od juga prema sjeveru, ugodni i simpatični vlasnici i hrabar pokušaj fritula s čvarcima i lukom. Ipak, kao da jedete mini langošice, a ne fritule, pa ih stavljamo van konkurencije. Više hrskavoće drugi put, prosim!
foto: Lidija Lončarić
Fritule, Fuliranje na Strossu, 15 kn
Odmah do Nonine tajne, tu su i pet kuna jeftinije frite koje bi trebale dobiti nagradu value for money. Ništa epohalno, ali ni loše, a opet te nekako veseli tih pet kuna koje si spremio... za sljedeće fritule.... (7,5)
foto: Lidija Lončarić
Time, Fuliranje na Strossu, 25 kn
Ovo u biti i nije fritula, nego pohani sladoled od vanilije s ribanom jabukom. I brutalno je skup, ali vrijedi. Također, van konkurencije, i opet samo riječi hvale za Roberta Hromalića. (9)
foto: Lidija Lončarić
Ljudi koji su se usudili unaprijed platiti kućice na potezu od Glavnog kolodvora do Europskog trgam, i ove će godine trljati ruke jer će prodati sve što su pripremili, i to naplatiti onako kako se njima prohtije. Uvijek će biti jalnih i zavidnih ljudi koji će reći „Ja bih to bolje i jeftinije“, ali takve ionako treba ignorirati, pogotovo u ovo doba godine.
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
Ljudi pred Božić vole trošiti, Zagreb je dokazao da ima svega na što se novac može potrošiti. Prema tome, novac u džep, fritule i fotić u ruke, i veselite se blagdanima!