Recenzije 12. prosinca 2017.

Kako smo testirali 15 adventskih kobasica...

foto: Nika Mokos
gastro postao gastro.24sata.hr
Dosta vam je tekstova koji izvještavaju o hrani i pićima na najpopularnijem adventu Europe? Preskočite slobodno ovaj tekst u kojem pričamo kako smo se nauživali sjajnih kobasica...

Nikad veći Advent, nikad šira i bogatija ponuda... Divno je imati novca i biti u prosincu u Metropoli, zar ne? Kako smo shvatili da niti jedno ljudsko biće ne može isprobati ama baš sve što se nudi ovih dana u centru Zagreba, suzili smo izbor na - 15 kobasa, kobasica, safalada, češnjovki i čega sve već.

Mi smo se sjajno najeli i zabavili, a to i je smisao blagdanskog druženja, pa uživajte u komentarima, baš kao što je na Fuliranju na Strossu uživala i ekipa Gastro.hr-a, kojoj su se negdje na polovici pridružili i chefovi Priska Thuring i Teo Ivanišević, kao i neuništivi posvudašnji Gastro snob Josip Novosel

Berlin

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Prošlogodišnji pobjednik ovoga puta nudi dva favorita. Chilli Debrecinka počiva u fino hrskavom pecivu, porcija je obilata, a uz dosta bezvoljan sir i korektnu kobasu, tu je i bolonjez koji bi sasvim solidno prošao i u kombinaciji s tjesteninom. Apsolutno korektno, 8/10.

Curry safalada je bila meka, tanano samljevena, slatko poslužena i nekako osvježavajuća. Možda je sve bilo mrvicu kiselkasto, ali miljama udaljeno od zamišljenog ustaljenog koncepta. Pet iz zalaganja, 7/10.

Gostiona 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Gostiona se predstavila dimljenom kobasicom od veprovine i srnetine, krupno mljevenom, ne premasnom, ali mrvu nedorečenom. Srećom, pokrilo ju je zelje i prženi luk, pa je dojam na kraju sasvim solidan. Ali, baš kao i sarme to go, nekako bi to ipak bilo finije jesti s tanjura. U biti, baš je zgodno imati kupusa na sve strane, advent je! (8/10)

Lumperaj

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Domaća kobasa iz Novske s dinstanim kupusom i specijalnim umakom pobjednica je u kategoriji normalnih kobasa, za čovjeka iz naroda koji nije za kerefeke, pjenice ni posteljice, nego očekuje dobar obrok. Ekstra suhu kobasu, crvenu i fino podimljenu, na najviši nivo podiže sjajan umak i svježi kiseli kupus. Sjednite, odličan 9/10.

Plac

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Iako smo fanovi svega što nam Josip i ekipa iz Placa slažu posljednjih godinu dana, ovom su prilikom otišli malo dalje od standarda, pa je domaća češnjovka s kavijarom od patlidžana (kuhanog i miksanog s rajčicom) te karameliziranim lukom - sasvim novo iskustvo. Malo živosti češnjovki ne bi škodilo, ostale kombinacije totalno nepredvidive. Inovativno, 7/10.

Red Carpet kobasica

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Ova kobasa porijeklo vuče iz Čeha, a dolazi u klasičnom obliku, kao da ste na placu u Nagykaniszi 1995.. Kobasa narezana na kolute, od priloga ajvar i senf, tako se jelo nekad, ali sama kobasa je bila dosta suha i neravnomjerno sušena, prerastresita, a i teško se guli. 6/10.

Pod zidom 

Domaća zimska kobaja – domaći senf i prženi luk s medom i ljutikom, reducirani acetto i zimska salata. Zvuči brutalno, ali nema neku osobnost. Sve je inače pod kontrolom, luk nekima najbolji dio priče, nekima žilav. Pecivo malo nedorečeno, umak izvrstan, u kobasici se osjeća dim i pikantnost, i taman je fino mljevena. 7/10.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Casablanca

Slavonska domaća kobasa od junetine i svinjetine s lukom i roštilj umakom. Nekako nam i nije sjela. Kiselkasto, puno luka koji je žilav, previše sastojaka i nekakav slatki završetak koji totalno zbunjuje. Papazjanija, ali da smo je probali prvu... Sigurno zaslužuje drugu šansu, ovoga puta 6/10.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Murter vrata Kornata

Za predjelo smo probali gulaš od kornatske janjetine s bižima. Masno, ali brutalno. I nije kobasica... Kobasice su pak došle, također od kornatske janjetine, dosta hladne i na običnom kiselom zelju. Nekako nedorečeno. Okus? U njima ima cimeta i pimeta, neki su osjetili i klinčić i papar, i općenito, ako vas zanima kombinacija janjetine i orehnjače, ovo je nešto za vas. Žiri baš i nije bio zadovoljan... 6/10.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Kod Likote

Specijalna kobasica Ličanka (svinjetina i malo junetine bez sala i žlundri), dinstano zelje, zapečeni luk i senf. Kompletan dojam je - previše senfa. Dapače, to je bila senf torta s naznakama kobasice. Kobasica je bila mrvu suha, a inače ukusno kiselo zelje nije došlo do izražaja od već spomenutog senfa. 6/10.

RougeMarin

Janjeća kobasica s tapenadom od crnih maslina i tzatziki umakom. Nakon nabrijavanja sjajnom chorizo kobasicom od pred par dana, ovo je bio korak nazad. Sendvič je suh, Vrata Sahare, tzatzikija skoro pa i nema. Da je bilo više umaka, ocjena bi bila veća, jer obzirom koliko smo toga finoga probali kroz godine Medakova rada, smatramo da smo samo naletjeli u krivom trenutku. 6/10 (chorizo 9/10)

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

El Toro

Juneća šiš kobasica bez ovitka, coleslaw, sweet chili, miks mlade salate, cheddar sir, jogurt, menta, bučine sjemenke, marinirana paprika u tijestu – sve ikad je unutra i izgleda jako proljetno, ali nije nas oborila s nogu. Bogata i vizualno najljepša, ali dosta prazna okusom, suha. 7/10.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

50 burger bar

Cheese sausage – svinjska kobasica u pecivu, umak od pet vrsta sira i grillani luk. Apsolutni pobjednik dana, najbolja dosad, ugodno ljuta, jedino što je opća opasnost za jakne, hlače i cipele, jer jedete Nijagarine slapove dodataka. Jako je kremasto, ljutkasto i sočno, pecivo je odlično, ima šmek sve skupa i jako nam se sviđa. I tako fino pecka na kraju (Ribafish oštro negira poveznicu ocjene s time što je platonski zaljubljen u vlasnicu)... 10/10

 | Author: Facebook foto: Facebook

Wurst bar

Kranjska sa sirom, pikantna kobasica od svinjetine s curry umakom posipana istoimenim prahom, s malo prženog luka. Iznutra pomalo gnjecava, ljutkasta, ne baš lijepo prezentirana, slatko ljutkasto, možda i najbolji mesnati after taste. Jako puno umaka i malo presitno mljevena kobasica. 7/10.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Mason

Pljeskavica od smjese za istarsku kobasicu, radič i aceto. Dakle, kako smo i očekivali od pobjednika Burger festa, najbolje meso dana, mirisno, konkretno, odležalo, sočno i upravo fantastično. Pecivo je isto predobro, mekano, taman tostirano, jednostavno te vuče ga ga pojedeš kao Pera Ždera u jednom zalogaju... I onda taj radič... Em je prirodno gorak, em su ga igrom slučaja prepekli... Totalna šteta, meso je apsolutni pobjednik u kategoriji "ostalo", ali radič je ubio sve... 6/10.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Time 

Svinjska kobasica, curry pasta sa začinima i coleslaw salatom. Ova kobasica je naprosto nadrealno velika, i još k tome tako slatko posipana sezamom u bojama svim, da će je svi upamtiti. Prilozi zanimljivi, ukusi bogati, ali veličina... Vizualni šampion! 8/10.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

I to bi uglavnom bilo to, osim što treba navesti i kuhana vina koja su nam pomogla da natjecanje privedemo kraju i onda se još dugo u noć glupiramo na Fuliranju - prosinac je, pobogu, kad ako ne sad!?

Uglavnom, Berlin bijelo vino - nije preslatko, nema puno začina, nježno pitko, taman. Jingle Bells crno vino - slatko, mirisno, opasno... Murter crno vino - e ovo je opako, jako puno alkohola, tanina, težine, pravo težačko...

Toliko za danas, uskoro test fritula i novih kućica!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.