Recenzije 18. rujna 2019.

Orijent najavljuje novu slastičarnicu i web shop!

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
S više od osam desetljeća tradicije mogu se pohvaliti tek rijetki restorani i slastičarnice. Navikli smo na ekspresna otvaranja i zatvaranja, promjene u izlozima i nestalnost u kvaliteti ponude. Na sreću, Zagreb ima Orijent, slastičarsku instituciju na Maksimirskoj cesti, koja je odoljela vremenu.

Novo vodstvo, web shop i druga slastičarnica

Kolači, torte i sladoledi iz Orijenta imaju okus doma, što nije klišej, već preslika obiteljske atmosfere na svaku ručno rađenu slasticu. Slastičarnicu je davne 1936. godine preuzeo Zulfi Tahiri, u kuhinji su ga naslijedile kćeri Šeherezada i Ildeza te Šeherezadin suprug Ivan Sučević. 

Sredinom ljeta slastičarnica je bila zatvorena, a u međuvremenu su kreativne ovlasti prenesene na Mladena Sučevića, Ivanovog brata, i poslovnog partnera Damira Domjanovića. Mjesec dana tišine iz , inače užurbane, Orijentove radionice bio je dovoljan povod za velik medijski interes – taman u pravom trenutku. 

Osvježili su interijer, napravili su web stranicu, a kroz mjesec će dana pokrenuti i web shop. Isprva će biti omogućena online narudžba individualiziranih slastica, no rekli su nam kako razmišljaju i o uvođenju dostave. Najveća je pak novost nova slastičarnica u samom centru Zagreba, koja će biti smještena tek 50-ak metara od glavnog trga. Trebala biti uređena i u pogonu do božićnih blagdana, a načuli smo kako će u ponudi biti i slani zalogajčići idealni za brunch ili gablec.

 | Author: Darko Kontin Poslovni partner Damir Domjanović, fotografirao foto: Darko Kontin

 

Možda vas zanima... Zašto svi Zagrepčani na kolače idu na Knežiju Recenzije

 

Klasično dobra ponuda

Orijent je reputaciju sagradio na stalnosti u kvaliteti no ponudu su postepeno i prirodno mijenjali kroz godine; prezentacija je postala apstraktnija, baš kao i nazivi slastica, a odnedavna su se intenzivnije posvetili i društvenim mrežama. 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Pronašli su dobar balans između tradicije te se istovremeno uspješno prilagodili novitetima u slastičarstvu. Tako u ponudi imaju klasike poput savijače od višanja, ali i nešto kompleksnije Dacquoise slastice. Iz Dacquoise smo kolekcije isprobali Šesto čulo, slojevitu slasticu od čokolade i oraha, te Peti element, kombinaciju pistacije, limuna i tankih čokoladnih pločica. Odabrali smo i Malčiku, tart s nougat kremom i čokoladom, ujedno i najprodavaniji desert iz ponude Orijenta. 

Orijent je prepoznatljiv i po sladoledima, čiji je način pripreme apsolutno prilagođen sirovini, pa bi bilo grešno usput ne isprobati i nove vrste sladoleda. Došli smo u pravi čas, baš kada je u ponudi bila Izabela, ugodno kiseo i osvježavajuć sladoled od crvenog grožđa (apsolutni favorit blogera Darka Kontina).

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

S razlogom se bliže stotom rođendanu...

Ono što je  već pri pogledu na vitrinu sa slasticama jest da u Orijentu ne idu prečicama; umjetnim bojama, kupovnom tijestu, margarinu, prašcima i jednoličnosti ondje nema mjesta. Sumnjamo da bi se gosti vraćali godinama, pa i generacijski prenosili ljubav prema slasticama iz Orijenta, da tamo sve dobro ne funkcionira. 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Upravo je, više puta spomenuta, postojanost jedna od najbitnijih odlika ove zagrebačke slastičarnice. Ne odstupaju od provjerenog, nepretenciozni su i ne dopuštaju da ih ograniče slastičarski trendovi, što je otežavajuća okolnost za 'mlade' slastičarnice koje reputaciju grade u pomalo rigoroznom dobu Instagrama. 

Nestrpljivo čekamo u kojem će konceptualnom smjeru krenuti kad otvore ekstenziju Orijenta u samom centru grada te koliko će mlađih gostiju privući putem društvenih mreža i uvođenjem web shopa.

 

Možda vas zanima... U Le Kolaču možete isprobati čak devet novih elegantnih slastica! Recenzije

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.