Recenzije 06. prosinca 2018.

Peruanski kuhar na kormilu zagrebačkog Bulldoga!

foto: Bulldog
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagrebački restoran Bulldog je nedavno doveo novog chefa, 40-godišnjeg Peruanca hrvatskih korijena Brunu Cezara Larzunda Vagnera. Želja vlasnika je bila da zadrže dosadašnju kvalitetu, ali i naprave fuziju hrvatske hranu s mediteranskom tradicijom s utjecajima Latinske Amerike. Pa smo otišli isprobati što ima za pojesti...

Bruno je iz glavnog grada Perua u Hrvatsku prvi puta došao (zbog ljubavi, logično) prije 19 godina. Nakon završetka fakulteta za gastronomiju u Limi, radio je kao kuhar u nekoliko restorana, od koji se ističu zagrebački Vinodol i zadarski Kaštel, gdje je bio glavni chef.

 | Author: Bulldog foto: Bulldog

Restoran Kaštel prošle godine dobio je preporuku Michelina, a inspektori su napisali kako je to: „izvrsna kulinarska fuzija koja nudi dalmatinsku hranu s utjecajima Francuske, Italije i Perua“. S tako visokom reputacijom Bruno je početkom studenoga postao chef restorana Bulldog u centru Zagreba.

 | Author: Bulldog foto: Bulldog

„Moja je ideja spajati jednostavnost i kreativnost i pri tome koristiti ne više od tri namirnice. Naravno, klasike restorana Bulldog koji su oduševljavali goste ostavit ću u ponudi, s time da ću ih nastojati poboljšati“, izjavio je chef Bruno prilikom preuzimanja kuhinje.

 | Author: Bulldog foto: Bulldog

Ove sam nedjelje totalno uništen gripom svratio u uvijek ugodne ciglene volte Bulldoga, opet se iznova divio staroj konobarskoj školi i imao priliku upoznati Bruna.

Trenutno je u gužvi i žurbi jer je Bulldog otvorio Adventsku kućicu ispred lokala na kojoj možete probati polpete od bakalara, pulled pork sendvič s bakinim bbq umakom i karameliziranim lukom, kobasice Bulldog, kobasice od crne svinje te muffine od dunje i badema. Naravno, sve to potpisuje ovaj Peruanac koji sjajno govori Hrvatski.

 | Author: Bulldog foto: Bulldog

Bruno je najavio kako će se nekoliko puta godišnje mijenjati i karta jela, pa se tako u siječnju očekuje rižoto s kestenima, a svakoga dana u ponudi je barem jedno vegetarijansko jelo te gluten free meni za goste koji su netolerantni na gluten.

Uskoro će na meniju biti i ceviche, peruansko nacionalno jelo, ali napravljeno od dalmatinskih srdela. Oduševljen je lokalnim namirnicama, i na njima bazira ponudu koja više stremi bistrou nego klasičnom restoranu.

 | Author: Bulldog foto: Bulldog

Juha dana je bila od tikvica i buče i mrvom dimljenog Tabasca s lukom na vrhu. Okrepljujuće, nježno, bez dodataka, u prekrasnoj bakrenoj posudici. Kao da sam u kućici od Barbike! Svakoga se dana nudi nova, ovisno o povrću kojeg tog dana ima na stvarno malo udaljenom Dolcu.

 | Author: Bulldog foto: Bulldog

Palenta s ciklom koja djeluje kao rumeni puding i izvrsne je teksture sjajno se uklopila s telećim raguom. Više vrsta gljiva i mekana tanko narezana teletina idealna su gablec hrana za sve uzraste, pogotovo za muškarce u naponu snage. Brutala!

Naime, Bruno voli jake umake, odnosno, Bruno radi fantastične jake umake, u što sam se uvjerio kušavši i juneće obrazine. Kompaktno, jako, puno okusa i aroma s gratiniranim krumpirom i pestom od – matovilca!

 | Author: Bulldog foto: Bulldog

Kako nije bilo više mjesta za pulled pork, samo sam saslušao o kolikoj se ljubavi radi (marinirano u pivu, s dodatkom tekućeg dima...) kako bi to naoko jednostavno jelo za pripremu – ipak bilo na puno višem nivou.

A onda je došao i fantastičan svileni tiramisu s kremom od naranče za kraj. Crustine i raviole - ostavili smo za sljedeću priliku...

 | Author: Bulldog foto: Bulldog  | Author: Bulldog foto: Bulldog

Tridesetak vina i pjenušaca, brojna žestoka pića i vrhunski kokteli krase i dalje ponudu Bulldoga, a vi se jednostavno, kad vam dosadi skakutanje po Adventu, lagano spustite u restoran Bulldog na mesni bonus i uživajte u vrhunskim jelima sjajnog „našeg“ Peruanca!

Ovakve fantastične umake nećete nigdje drugdje naći...

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.