Na zagrebačkom Strossmayerovu trgu u ponedjeljak je otvoren drugi Asian Street Food Festival koji traje do nedjelje 12. svibnja. U sklopu festivala posjetitelji će, kroz hranu i druge doživljaje, imati prilike proputovati Japanom, Kinom, Indijom, Korejom, Tajlandom i Malezijom.
Festival je svečanim rezanjem vrpce otvorio počasni konzul Kraljevine Tajland u RH, dr. Stjepan Ćurić, koji je Festivalu poželio puno sreće, lijepo vrijeme i puno sretnih posjetitelja.
Veza Hrvatske i Azije još od Marca Pola
“Hrvatska je oduvijek povezana s Azijom, spomenimo samo svjetski poznatog Marca Pola koji je iz ovih krajeva i ja se nadam da ćete vi na tragu njegovih nastojanja jednako uspješno povezivati Aziju i Hrvatsku. Azija je vjerojatno kontinent koji je učinio najviše za razvoj cijele planete, kroz povijest imamo najveće skokove u razvoju kad se uključuju ljudi iz Azije.
A kad govorimo o Tajlandu, to je zemlja s tisuću osmijeha, tako je prepoznat u svijetu i želja mi je da Tajland na ovaj festival donese puno osmijeha, da ljudi osjete i zdravstvene dobrobiti tajlandske masaže koju će ovdje imati priliku isprobati, uz naravno tajlandsku gastronomiju koja je nadaleko poznata i nadam se da će uživati. Isto tako, s obzirom da je ovo festival koji predstavlja cijelu Aziju u Zagrebu, želim svim ostalim sudionicima da predstave najbolje od svoje zemlje", kazao je počasni konzul Kraljevine Tajland.
11 kućica i više od 40 azijskih specijaliteta
Posjetitelji su već prvog dana s velikim odobravanjem komentirali raznolikost i kreativnost gastronomske ponude gdje na 11 kućica i među više od 40 različitih azijskih specijaliteta svatko može pronaći svoje favorite bilo da je ljubitelj sushija, tempure, bao bunsa, gyoza, ramena, tune, kozica, pad thaija, tikka masale, pokea, korejskog hod doga, azijskog burgera, curryja, mochi sladoleda, bubble čaja, kombuche, sakea, yuzu koktela, domaćih limunada ili ljepljive riže s mangom.
Ovogodišnji koncept Asian Street Food Festivala donosi i novost - svaka kućica u fokusu ima jedno jelo ili namirnicu po kojoj su specifični što se vrlo jednostavno može iščitati iz samog naziva kućice. I dok vas svaka kućica odvodi u zasebnu azijsku gourmet bajku, primijetili smo da na svakoj jela začinjavaju prirodno fermentiranim Kikkoman soya umacima koji sadrže samo 4 osnovna sastojka: vodu, zrna soje, pšenice i soli, a rade se po recepturi staroj više od 300 godina.
Detaljan pregled ponude
Donosimo detaljan pregled ponude na ovogodišnjem Asian Street Food festivalu po kućicama:
1. Sushi by SOHO Sushi
Nude svoje poznate ručno rađene sushi rolice. U ponudi imaju 6 vrsta uramakija (Ebi Original - 9,50 eura, Tiger - 8,90 eura Philadelphia - 8,90 eura, Chicken Teriyaki - 8,90 eura, Soho Spicy Tuna - 9,70 eura, Aloha Soho Uramaki - 11,50 eura), 2 vrste pokea (Salmon in Green - 9,50 eura, Spicy Chicken - 8.90 eura), Premium Tempura Shrimp, 5 kom. + umak - 11 eura, te 4 vrste mochi sladoleda (Mango, Chocolate, Pistachio, Coconut - cijena po komadu je 1,50 eura).
2. Tuna&Bar by Picnic
U suradnji sa tvrtkom Pelagos, ekipa iz dobro nam poznatog zadarskog Picnica je iznimno sretna da su uspjeli osigurati prisutnost plavoperajne jadranske tune na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu. “Cilj nam je predstaviti vrhunsku namirnicu iz našeg Jadrana, kroz formate jela inspirirane azijskim štihom”, kažu iz Zadrani koji od ove prvoklasne namirnice spremaju dva jela: Tuna katsu sando – tuna steak u panko mrvicama, azijska salatica, teriyaki mayo i sezam, posluženi u brioche kruhu koji za njih kreira Kroštula i Boogie Lab (8,50 eura). Tu je i Tuna tartar sando – tartar od tune sa pastom od fermentirane soje, poke umakom, teriyaki mayo i sezam, također posluženi u brioche kruhu Kroštule i Boogie Laba (8,50 eura).
Od ponude pića ovog proljeća Picnic predstavlja Matcha Mojito (8,50 eura) stvoren u suradnji s Materijom, te Roza (7,50 eura), proljetni koktel na bazi gina, jagoda i Degarra rose vina. Osvježavajuće piće koje majstor okusa Ivan Karačić (kreativac koji stoji iza megapopularnog Panettone koktela na Adventu). Tu je i Proljetni Gin (gin, jagoda, bosiljak, tonic) za 6 eura.
3. ZU KU JI Ramen House
Nude 3 vrste ramena, od kojih je svaki kompleksan na svoj način, te specifičan za određenu regiju Japana. To su: Tonkotsu Hakata, Shoyu i Miso Chicken rameni, cijena im je 15 €.
Također, u suradnji s jednim od najboljih koktel barova u Hrvatskoj - Peaches & Cream - kreirani su kokteli koji su u svakodnevnoj ponudi tijekom Asian SFF-a na ZUKUJI Ramen house kućici.
4. Gyoza bar by Purple Monkey
Na Asian Street Food Festivalu u ponudi imaju imati 4 vrste gyoza: Chicken, Pork, Duck i Veggie (meni od 6 komada, meni od 12 komada i meni od 24 komada), zatim 3 vrste umaka (gyoza, soya, sweet chilli), te 4 vrste Mochi sladoleda (Mango, Chocolate, Pistachio, Coconut). Cijene gyoza kreću se od 8 za najmanju porciju, preko 15 eura za srednju porciju do 29 eura za najveću porciju, umaci su po 1 euro, a mochi sladoled 1,50 eura po komadu.
5. Pad Thai by Thai Thai
Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, na Asian SFF vratio se i ovaj tajlandski street food restoran koji na čak dvije lokacije u Zagrebu nudi autentične tajlandske okuse. Na ovogodišnjem izdanju ASFF-a u fokusu im je Pad Thai Chicken (10 eura). Tu je i Som Tum Papaya salata s prženim pilećim krilcima koja je primamljiva mješavina hrskavog povrća: zelene papaje, mrkve, korabice, svježeg krastavca, pikantnog ribljeg umaka i savršene note čilija (10 eura).
Za vegetarijance su spremili domaće ručno rađene proljetne rolice (7 eura). Za slatki kraj tu je Mango fruit salad + sticky rice (7 eura).
6. Asian Burgers by Mate Janković
Svima omiljeni burgeri chefa Mate Jankovića ovaj put su isključivo inspirirani Azijom! Na Asian Street Food Festival su stigli: Katsu Curry Burger (burger pecivo, panirani pileći odrezak u panko mrvicama, coleslaw, tonkatsu svježi krastavac i mango curry umak - 8,50 eura), zatim Shiitake Umami Burger (brioche pecivo, junetina, shiitake gljive, kineski kupus i wasabi mayo - 9 eura), te već slavni Spicy Korean Burger (brioche pecivo, junetina, pečeno carsko meso, kimchi, kineski kupus i gochujang mayo - 9,50 eura). odlično ih prati Sweet Potato Nori (batat i nori mayo - 5 eura).
7. Bao Buns by Jellyfish in space
U ponudi imaju: Bao Buns Pork - parena peciva sa sporo pečenom trganom svinjetinom, kupusom u umaku od vrhnja i majoneze, te ukiseljenom mrkvom u soji (7 eura). U stopu ih slijede Bao Buns Salmon - parena peciva, kimchi, spicy mayo, losos, togarashi, tobikko i krastavci (8 eura).
Nude i Futomaki Surimi, Uramaki Crispy losos, te kozice u tempuri, kao i 3 tematska koktela: Mango Tiki, Tropical Heaven i Jelly Lagoon, po cijeni od 8 eura.
8. Korean Hot Dog by K Dogs
K Dogs kućica i ove godine nudi autentični korejski hot dog. Ovo jelo je slasno, izvana hrskavo, a ujedno i kremasto iznutra, malo ljutkasto (ako želite). Nude četiri okusa: klasični s hrenovkom, Half&Half - kombinaciju hrenovke i mozzarelle, zatim Mozza - samo s mozzarellom te Cheese Lover koji ima punjenje od kombinacije topljenog cheddara i mozzarelle, a svi imaju ultra hrskavi omotač. Cijena korejskog hot doga je 7 eura, a nude i zanimljiv desert - Dalgona sladoled (sladoled od vanilije, preliven tučenom Dalgona kavom, s hrskavim keksićima) po cijeni od 5 eura.
9. Curry House by Tuk Tuk Express
Na Asian Street Food Festivalu nude Tikka Masala Rice Bowl - okusima bogato i aromatično jelo s mekanom piletinom serviranom na parenoj riži, uz pratnju kremastog tikka masala umaka i dodatak svježeg korijandera (9,80 eura). Zatim tu je Honey Chilli Chicken - neodoljivo jelo s hrskavom piletinom s chillijem i medom, serviranom na parenoj riži, poprskano domaćim slatko-ljutim umakom od meda i chillyja te ukrašeno nasjeckanim mladim lukom za dodatni okus i teksturu (9,40 eura).
Imaju i Korean Fried Chicken - hrskavu i okusima bogatu prženu piletinu obavijenu u domaći slatko-ljuti umak te posipanu sjemenkama sezama (7,60 eura). Kod njih se mogu kušati i šarene domaće limunade: Blue Lagoon, Mango limunada i Raspberry limunada po cijeni od 4 eura.
10. Gingle Bells
Već dobro nam poznata festivalska kućica nudi signature koktele - Yuzu Gin, Yuzu Spritz i Yuzu Mojito i brojna druga pića.
11. Central Bar
Tu se pije pivo Staropramen, craft pivo GRIF, vina, pjenušci, bubble tea, sake, Crobucha kombucha…
Moji favoriti
NIje bilo teško odlučiti. Naši favoriti definitivno su oba jela s kućice Tuna&Bar by Picnic, Porcije su konkretne, zahvaljujući suradnji s tvrtkom Pelagos i vrlo povoljne u odnosu na ostale festivalske cijene, a okusi su savršeno posloženi i usklađeni.
U sendviču Tuna katsu sando debeli komad tune pohan na katsu način, obogaćen svježom salaticom, sezamom i teriyaki majonezom uistinu je konkretan obrok pun divnih okusa, ništa manje vrijedan nije niti Tuna tartar sando sa savršeno svježim tuna tartarom. Svakako treba pohvaliti i divan brioche kruh Kroštule i Boogie Laba koji savršeno upotpunjuje ova dva jela.
I njihovi kokteli jako su nam fini - tu je nešto slađa Roza, ali i nježan i osvježavajuć Matcha Mojito. Za koji god da se odlučiš, nećeš pogriješiti. A Roza, iako slađa, uopće nije preslatka. Ponuda kućice Tuna&Bar by Picnic toliko mi se svidjela da ću im sutra posvetiti poseban tekst...
Također, standardno dobri su burgeri Mate Jankovića, Kušali smo 2 - Katsu Curry Burger, kojem po nama nije nedostajalo ništa osim par zrna soli (no sve je nadomjestila savršeno hrskava katsu piletina!), te savršeni Spicy Korean Burger s kimchijem. Oba za svaku pohvalu, te imaju našu preporuku.
Sjajno jela ima i kućica Thai Thai, Riječ je o Som Tum Papaya salati s prženim pilećim krilcima. Fina pržena krilca i osvježavajuća salatica puna svježih okusa uistinu su divan spoj.
Moja preporuka za desert svakako je mochi sladoled. Moji favoriti definitivno su bogata pistacija i osvježavajući mango, no ljubitelji kokosa neće biti razočarani okusom kokosa, a odlična je i čokolada - ne preslatka, u omotaču od gorkog kakao praha. Mala napomena - mochi od kokosa najbrže se topi pa ako kupiš više vrsta, pojedi ga prvog... 😉
Azijski kviz - test znanja i odlična zabava
Imate znanja o Aziji i njihovoj kuhinji i društvo kvizoljubaca? Obavezno se prijavite na Food kviz pod voditeljskom palicom Domagoja Jakopovića Ribafisha koji je na rasporedu u četvrtak od 17 sati. Zabava u najinspirativnijem okruženju uz prigodni glazbeni program Kung Food Fighting je zagarantirana, a nije zgorega spomenuti ni da pobjednika očekuje 200 eura na potrošačkoj kartici Metroa.
Drugoplasirani osvajaju 100 €, trećeplasirani 50€, a utješna nagrada za četvrto mjesto je gratis konzumacija hrane i pića na Festivalu.
Ako ste više umjetnički tip u petak od 18.30 sati ne propustite radionicu Pinelli & Vino za koju vam ne treba nikakav pribor ni znanje, a nakon stručno vođene slikarske radionice uz vrhunska Šoškić vina ponijet ćete kući vlastito umjetničko djelo s azijskim motivom.
Tuna cutting show za Udrugu Down Zagreb
Dio je to zaista bogatog programa ovogodišnjeg Asian Street Food Festivala koji je u ponedjeljak započeo posebnom atrakcijom. Naime, posjetitelji su prvoga dana, zahvaljujući donaciji cijele divlje plavoperajne tune zadarske tvrtke Marikomerc, mogli uživo pratiti dobrotvorni Tuna Cutting Show, te od Filipinca, chefa Renarda iz SOHO Sushija, naučiti o tehnikama rezanja pojedinih dijelova tune a potom je kušati svježu s grilla, pritom donirajući po želji sredstva za Udrugu Down Zagreb.
Brojne degustacije, promocije i atraktivan zabavni sadržaj najavljeni su i za vikend - u subotu i nedjelju od podneva moći ćete gratis degustirati Crobucha kombuchu, a u subotu besplatno kušati kamenice i pjenušac Reserva Real, ali i prisustvovati dobrotvornom showu za Down Zagreb u izvedbi Fisherije i chefa Denija Srdoča. Festival će završiti u nedjelju 12. svibnja izuzetno atraktivnim nastupom plesne skupine iz Tajlanda.
Sve novosti, termine događanja i načine prijava možete svakodnevno doznati prateći Asian Street Food Festival na Facebooku i Instagramu.