Recenzije 21. prosinca 2016.

Vina sa dna mora uz dimljene i marinirane dagnje!

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
U Zagrebu je u restoranu Stara zagrebačka škola održano predstavljanje 'Adriatic shell' proizvoda i koraljnih vina naziva 'Coral wine'.

Zadranin Marko Dušević već duže vrijeme uzgaja školjke u nenastanjenoj uvalici Smokvica na Pagu. Jednoga je dana tijekom druženja s prijateljima došao na ideju da koju bocu zatvorenog vina ostavi na dnu mora i vidi kako će ono reagirati. 

 | Author: Promo foto: Promo

Kako smo o savršenim mariniranim i dimljenim dagnjama Adriatic Shell već pisali, danas ćemo spomenuti nešto više o vinima sa dna mora. Vina koja odležavaju u moru spuštena su tokom travnja 2016., a prvi put su vađena za degustaciju krajem studenog 2016. godine, nakon 220-240 dana.

 | Author: Promo foto: Promo

Spuštena su na dubinu od 8 do 25 metara, u specijalnim kavezima, napravljenim samo za tu svrhu. Kavez iz kojeg smo degustirali vina bio je na dubini od 14 metara gdje su temperature od 14 do 16 stupnjeva, tlak je 2,5 ATA (atmosfera apsolutnog tlaka) ili oko 2,7 bara, u stalnoj tišini i mraku ili polumraku. Zbog specifično dizajniranog kaveza (samo 100 komada po kavezu) boce su izložene jakim morskim strujama koje nose koralje i ostale morske organizme koji se pritom hvataju na boce.

 | Author: Promo foto: Promo

Vina koja smo degustirali iz boca ogrnutih koraljima su sljedeća:

- Rose 2012 - Kabaj

- Chardonnay 2015 - KOS/Jurisic

- Sivi Pinot 2010 - Kabaj

- Crljenak 2014 - Kraljevski Vinogradi

- Amfora Cabernet Sauvignon 2012 – Erzetić

Nakon svakog kušanog vina iz mora, probali smo i vino koje je nastavilo proces zrenja – u podrumu. Općeniti zaključak je bio da razlike – ima. Je li tome uzrok dubina, tišina, temperatura ili morske struje koje su micale boce u kavezima, vodila se rasprava do dugo u noć, ali najbitnije od svega je da vina doista drugačije stare pod morem i u podrumu.

 | Author: Promo foto: Promo

Sam Marko Dušević, uz promotoricu Željku Balju, predstavio je svoje 'Adriatic shell' proizvode i koraljna vina iz mora, naziva 'Coral wine', a za svečanu večeru pobrinuli su se učenici u sklopu Ugostiteljsko-turističkog učilišta.

Za večeru je posluženo:
CEVICHE SA KISELIM DAGNJAMA (toplo hladna salata od ukiseljenih dagnji na posteljici od rikule, dresing od limete i naranče),
JUHA U JUHI (krem juha od prokulica i juha od flambiranih kozica u košarici od mrkve i parmezana),
GRATINIRANE DAGNJE U ŠKOLJCI S ŠAMPINJONIMA (ogrušane dimljene dagnje na podlozi od šampinjona u burgundcu, gratinirane s grana padana sirom),
TRIS RIŽOTO (crni rižoto s dagnjama, bijeli rižoto s kozicama i žuti rižoto s muškatnom bundevom),
PJENICA OD NARANČE I ČOKOLADE (pjenasta krema od naranče i cointreaua na podlozi od čokolade), koja su na poseban način okarakterizirala različite mogućnosti pripreme ovih proizvoda.

 | Author: Promo foto: Promo

Povodom promocije limitirane serije vina iz mora, uzvanicima je organoleptički dočarao presjek između koraljnih vina i vina iz podruma, te način dobivanja ubrzanog 'starenja', poznati sommelier i voditelj velikogoričkog restorana Mon Ami, Mario Meštrović.

'Organoleptičkom analizom nedvojbeno smo ustanovili destinkciju između vina odležavanih u klasičnim podrumskim uvjetima, i istih vina odležavanih nakon podruma u podmorju. Koraljna vina (iz mora) pokazala su novi organoleptički spektar i više uznapredovali razvojni stupanj. Izuzevši dodane vrijednosti, estetske, marketinške i animacijske, definitivno je zanimljivo kušati novi aspekt istoga vina', opisao je Mario Meštrović.

 | Author: Promo foto: Promo

Zaključak koji se nametnuo sam opo sebi jest da su vina s dna mora sjajna stvar za vrhunski poklon osobama koje doista želite dojmiti, dok su dagnje gospodina Duševića fenomenalne u svakom obliku. Prema tome, iznenadite svoje najdraže divnim poklonom!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.