Recenzije 13. svibnja 2018.

Vrhunske predstave svjetski poznatih chefova u Puli

foto: Duško Marušić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
U Puli je ovoga tjedna održana radionica u organizaciji Hrvatske turističke zajednice u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom. Uživali smo u predavanjima i jelima sjajnih svjetskih imena!

Hrvatska turistička zajednica organizira radionice i predavanja osmišljene s ciljem pružanja vrhunskog edukativnog sadržaja i informacija o svjetskim trendovima u segmentu gastronomije i enologije. Tako su 8. svibnja u prekrasnom hotelu Park Plaza Histria u Puli u sklopu projekta Hrvatska 365 Gourmet chefovi i predavači iz Italije, Francuske i Slovenije pričali o tome koji su novi trendovi u svjetskoj gastronomiji, kakav je značaj lokalne kuhinja kao visoke gastronomije, što je moderno slastičarstvo, kako sljubljivati hranu i vino, kako se promovirati i unaprijediti poslovanje restorana te što su, kako doći do njih i što uopće znače Michelinove zvjezdice.

 | Author: Duško Marušić/PIXSELL foto: Duško Marušić/PIXSELL

Chef Lionel Levy vlasnik je jedne Michelinove zvjezdice u hotelu Inter Continental Marseille – Hotel Dieu, u svom je predavanju „Inovacija u tradicionalnim receptima” naglasio da svoj uspjeh temelji na tradicionalnim receptima Mediterana kojima uvijek doda neki moderni štih. Pobornik je moderne kuhinje što je s ponosom naglasio: „Iskoristite sve što imate u hladnjaku!“

S pravom poznat kao predvodnik nove mediteranske kuhinje, Lionel Levy izučio je zanat od međunarodno priznatih kuhara poput Erica Fréchona i Alaina Ducassea, a ovom je prilikom napravio pržene krakove hobotnice na podlozi od gulaša od glave hobotnice s crnilom od sipe i crnim vinom. Levy je također rekao: „Budite strogi prema samome sebi – za uspjeh je potrebno raditi, raditi i stalno raditi.“

 | Author: Duško Marušić/PIXSELL foto: Duško Marušić/PIXSELL

Chef Marcello Trentini također ima jednog Michelina, a pulskoj se publici predstavio temom: „Noge čvrsto na zemlji, ali pogled uprt u budućnost”. Ovaj vlasnik restorana Magorabin u Torinu, vlasnik osebujnih dredloksa je član JRE (Jeunes restauraters d‘Europe) i LE SOSTE (talijanskog predstavnika udruženja Les Grandes Tables Du Monde) poznat je i po tome što je u emisiji „The Greatest Chef China“, postao prvi europski chef koji je odnio pobjedu pred kineskim kolegom.

Trentini je na početku okupljenima rekao: „Moja se filozofija bazira na tradiciji, ali bez nostalgije. Moj djed nikada nije pojeo morsku ribu, jer mu to kao čovjeku sa sjevera Italije jednostavno nije bilo dostupno niti zanimljivo. Moj otac ju je jeo, a ja se danas uživam baviti njome.“ Dok nam je radio svoj specijalitet Capa negra, naglasio je da je pobornik teze Glocal – treba živjeti lokalno, a razmišljati globalno. „Ono što kuhinju čini zanimljivom su kontrasti, pa se prepustite svojoj mašti i stvarajte nove okuse.“, naglasio je na kraju dok nam je objašnjavao kako obožava u svojim jelima koristiti, ružmarin, lovor, timijan, češnjak, maslinovo ulje i puno agruma.

 | Author: Duško Marušić/PIXSELL foto: Duško Marušić/PIXSELL

Chef slastičar Jacques Genin na žalost zbog štrajka na aerodromu nije uspio stići u Pulu, ali su sada već udomaćeni Levy i Trentini sjajno odradili slastičarsku prezentaciju i time nadopunili predavanje brand managerice Elene Schipani i njene teme „Kako upravljati brandom”. Elena radi na promociji talijanske hrane i pića, promotor je AIS-a, talijanske udruge sommeliera te ambasador talijanske hrane. Radi kao menadžer hrane i pića te pomaže tvrtkama u razvoju projekata te stvaranju i promociji brendova. Kako se bavi društvenim mrežama te sudjeluje u društvenom projektu #tiraccontoilvino, imali smo priliku slušati kako poboljšati svoja znanja u području reklamiranja svojih brendova i proizvoda.

 | Author: Duško Marušić/PIXSELL foto: Duško Marušić/PIXSELL

Na kraju, završnu riječ je održala najpoznatija slovenska sommelierka Mira Šemić, koja je tijekom dugogodišnje karijere obišla sve vodeće vinske regije svijeta. Mira vodi i organizira "Malu vinsku školu" u Ljubljani, organizira i vodi brojne radionice i edukacije širom svijeta, te je stručni suradnik slovenskih novina "Pet zvezdic" i "Slovenske novice". U Puli nas je radionicom „Sljubljivanje hrane i poznatih hrvatskih vina” naučila kušati vina i uvela ljude u sljubljivanje hrane i pića te u sat i pol vremena prisutnima podijelila hrpu savjeta kako piti koje vino i kakve se pogreške nikako ne bi smjele raditi. Pa ako želite saznati još nešto osim toga da postoji pet osnovnih okusa, kako po bordoškom modelu vino mora odležati najmanje pet godina, kako se danas vinska karta kreira prema meniju restorana, da se međimurski Pušipel, u Sloveniji zove Šipon, a u Mađarskoj Furmint, i još puno toga – dođite na sljedeću radionicu pojačanu novim predavačima 15. svibnja u Vukovar.

 | Author: Duško Marušić/PIXSELL foto: Duško Marušić/PIXSELL

Sve detalje o radionicama u Vukovaru, 15. svibnja u 9 sati ujutro, potražite na ovom linku.

 

Možda vas zanima... Svjetski poznati chefovi po prvi put dolaze u Vukovar! Najave
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.