Recepti Veganski recepti za prste polizati! 26. rujna 2023.

10 najboljih biljnih izvora proteina i kako ih slasno pripremiti

foto: Unsplash

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Posljednjih godina biljna je prehrana sve popularnija. Zdravlje, ekologija ili etika, samo su neki od razloga zašto se sve više ljudi okreće prehrani isključivo biljnog podrijetla. U potrazi za zdravijim i održivijim načinom prehrane, sve više ljudi prepoznaje važnost biljnih izvora proteina, iako nisu nužno vegetarijanci i vegani.

Iako na prvu kada pomislimo na prehranu koja se bazira na namirnicama biljnog podrijetla mislimo da ona ima znatan nedostatak proteina, no to ne mora biti tako. Donosimo ti popis 10 najboljih biljnih izvora proteina koje možeš dodati svojoj prehrani. Ovi slasni zalogaji nisu samo hranjivi, nego i pružaju neodoljive gastronomske užitke.

1. Leća

Leća je jedan od najbogatijih biljnih izvora proteina. Bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima te mogu osigurati devet grama proteina po porciji. Osim toplih i finih variva od leće u kojima uživamo u hladnim danima, u leći možeš uživati i u salati pa čak i u burger verziji.

 | Author:

2. Slanutak

Slanutak je odličan izvor proteina, a može se spremiti na bezbroj načina. Pun proteina, minerala i vlakana, slanutak se može jesti kao varivo, salata, ali i kao namaz hummus ili brzinski falafel. Isto tako, ako gledaš film i gricka ti se nešto zdravo, slanutak malo poprži u pećnici, začini omiljenim začinima i uživaj u ukusnom i zdravom snacku.

3. Tofu

Tofu je već dugo izuzetna zamjena za mesne proteine. Iznimno je popularan u azijskoj kuhinji, a kako je ona postala popularna i u Europi, tako je i tofu postao namirnica koju srećemo na svakom koraku. Soja, koja je glavni sastojak tofua, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini punom proteina, a uz to sadrži kalij i željezo.  Možeš ga marinirati, pržiti, koristiti kao burger i uživati u ovoj proteinskoj bombi uz puno raznovrsnog povrća.

 | Author:

4. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi i sjemenke izvrsni su izvor proteina i za one koji se možda neće potpuno okrenuti biljnoj prehrani. Na jednu šaku orašida možete dobiti čak pet do sedam grama proteina, a uz to su izvrstan izvor vlakana i zdravih masti. Kada biraš koje ćeš orašaste plodove kupiti, imaj na umu da blanširanje i prženje mogu promijeniti količinu hranjivih tvari u orašastim plodovima. Stoga je najbolje posegnuti za sirovim, neblanširanim verzijama kad god je to moguće. 

 | Author:

5. Kvinoja

Kvinoja je odlična zamjena za rižu. Iako je tehnički sjemenka, kvinoja se obično naziva cjelovitom žitaricom i često se koristi umjesto drugih žitarica jer je znatno bogatija proteinima i vlaknima. Kvinoja se uklapa u svaki obrok — jedi ju ujutro u mlijeku kao žitarice za doručak, za ručak kao dodatan izvor proteina u salati ili za večeru umjesto tjestenine. 

6. Grah 

Crni, crveni, šareni, bijeli - koji god da odabereš, nećeš pogriješiti kada je izvor proteina u pitanju. Grah je izvrsni izvor i kompleksnih ugljikohidrata, vlakana, željeza i drugih vitamina i minerala. Štoviše, razne studije pokazuju da prehrana bogata grahom i drugim mahunarkama može pomoći u smanjenju razine kolesterola, upravljanju šećerom u krvi, snižavanju krvnog tlaka, pa i gubitku težine. Ove jeseni bez brige uživaj u raznim varivima i prilozima od ove izvrsne namirnice.

 | Author:

7. Maslac od kikirikija

Da, da, u maslacu od kikirikija možete uživati jer dvije žlice ovog namaza imaju čak sedam grama proteina. Odličan je međuobrok kao namaz na integralnom kruhu ili uz krišku jabuke, a ako je ikako moguće, biraj prirodnije i zdravije verzije maslaca od kikirikija bez dodataka šećera i ulja. 

 | Author:

8. Grašak

Jedna šalica graška sadrži gotovo devet grama protein, što je čak nešto više od šalice mlijeka. Štoviše, porcija graška pokriva više od 25 % naših dnevnih potreba za vlaknima, tiaminom, folatom, manganom i vitaminima A, C i K. Blagodati ove zdrave i omiljene namirnice možeš iskoristiti tako da ga spremiš kao umak za tjesteninu, juhu ili toplo varivo. 

9. Chia sjemenke

Chia sjemenke potječu od biljke Salvia hispanica. Bogate proteinima, ove sjemenke se odlično uklapaju u svakodnevnu prehranu i gotovo svaki obrok. Dodajte ih u smoothieje, pripremite ih za doručak sa zobenim pahuljicama ili napravite viralni chia puding uz dodatak crne čokolade i omiljenog voća.

 | Author:

10. Sjemenke konoplje

Sjemenke konoplje možda nisu toliko popularne kao druge sjemenke, no možda će postati kada čuješ da sadrže čak devet grama na pola šalice sjemenki. Izvrstan su izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, što ih čini idealnim odabirom za prehranu koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla. Kao i chia sjemenke, možeš ih koristiti u raznim smoothiejima i kao dodatak salatama.

Uživaj u ovim slasnim proteinskim zalogajima, a kako bi jela pripremljena od njih bila što ukusnija, važno je i koje namirnice koristiš. U METRO centrima ćeš pronaći sve što ti treba! Uvijek svježe i kvalitetne METRO Chef namirnice jamče svježinu i pružaju različite veličine pakiranja ovisno o tvojim potrebama. METRO Chef je jedinstven brend sa širokim asortimanom prehrambenih proizvoda koji zadovoljavaju vrhunske kriterije kvalitete, a namijenjen je prvenstveno gastronomskim profesionalcima, ali i svima kojima je hrana strast. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.