Recepti Povrće 31. ožujka 2025.

2u1: Spanakopita u sendviču

Vegetarijansko
10 MIN
30 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Spanakopita u sendviču
foto: Timolina
Klasični sendviči dobili su ozbiljnu konkurenciju. Sočan špinat, slani feta sir i pečena cvjetača savršeno se stapaju s rastopljenim sirom u spanakopita sendviču

Za početak, mali gastro pojmovnik! Spanakopita je tradicionalna grčka pita sa špinatom i fetom, zamotana u tanko, hrskavo tijesto. Ukusna, jednostavna i savršena za svaki obrok – bilo kao snack, ručak ili lagana večera. A sada je vizualiziraj u obliku sendviča i dodaj cvjetaču. I to je to!

Nutritivna raskoš

Osim što je neodoljiv, ovaj sendvič krije i pravu nutritivnu snagu. Cvjetača je niskokalorična, bogata vlaknima i moćnim antioksidansima, dok špinat pruža obilje vitamina K za zdrave kosti i antioksidanse koji čuvaju vid.

Feta sir nije tu samo zbog rastezljive, kremaste teksture – on donosi važne proteine i kalcij, a fermentirani sirevi poput fete čak i korisne probiotike. Kada se sve to spoji s integralnim kruhom punim vlakana, dobiješ obrok koji ne samo da je preukusan nego je i nutritivno bogat. 

 | Author: Thinkstock Feta sir foto: Thinkstock

Ne gasi ekran dok kuham

Spanakopita u sendviču
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Cvjetača 225 g
  • Maslinovo ulje 2,50 žličica
  • Ljutika 0,25 šalica
  • Mladi špinat 8 šalica
  • Kopar - svježi 0,25 šalica
  • Češnjak 3 režanj
  • Crni papar 0,50 žličica
  • Feta sir 0,75 šalica
  • Sol 0,24 žličica
  • Fontina sir 1 šalica
  • Integralni kruh 8 kriška
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 230°C. Cvjetaču narezanu na cvjetiće pomiješaj sa 1 i ½ žličicom maslinova ulja, rasporedi na lim i peci 15-20 minuta dok ne postane zlatno-smeđa. Kad se malo ohladi, sitno je nasjeckaj i prebaci u zdjelu.


  2. Dok se cvjetača peče, zagrij 1 žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno sjeckanu ljutiku i pirjaj minutu dok ne omekša. Postupno dodaj špinat, miješajući dok ne uvene (3-4 minute).

    Ubaci nasjeckane kopar i češnjak te papar, pirjaj još minutu dok ne zamiriše. Ocijedi višak tekućine. U zdjeli pomiješaj ocijeđeni špinat s pečenom cvjetačom, izmrvljenim feta sirom i soli.


  3. Na 4 kriške kruha rasporedi po 2 žlice naribanog fontina sira, dodaj oko ½ šalice nadjeva i još 2 žlice fontine. Pokrij preostalim kriškama.

    U tavi zagrij 1 žličicu ulja na srednje jakoj vatri. Stavi dva sendviča i pritisni ih drugom tavom ili spatulom. Peci 2 minute, dodaj još malo ulja, okreni i peci još 2 minute dok kruh ne postane zlatno-smeđi, a sir se rastopi. Ponovi s preostalim sendvičima.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

430 kcal

21 %

MASTI

25,00 g

34 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

33,00 g

12 %

PROTEINI

21,00 g

42 %

Zaboravi na mokar kruh – dobro ocijedi špinat nakon pirjanja kako bi sendvič ostao savršeno hrskav.

 

Ako se nas pita, imamo za tebe i sendviča i pita...

slana pita s piletinom i povrćem Možda vas zanima... RECEPT DANA Slasna pita od piletine i poriluka Recepti brza pita od tikvica Možda vas zanima... Jednostavna pita od tikvica - ručak nikad nije bio brži Recepti Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira Možda vas zanima... Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira Recepti Bánh mì – sendvič koji osvaja na prvi zalogaj! Možda vas zanima... Bánh mì – sendvič koji osvaja na prvi zalogaj! Recepti Super sendvič s piletinom i pestom! Možda vas zanima... Super sendvič s piletinom i pestom! Recepti tunakado Možda vas zanima... Tunakado, prefini sendvič koji spaja tunu i avokado Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.