Klasični sendviči dobili su ozbiljnu konkurenciju. Sočan špinat, slani feta sir i pečena cvjetača savršeno se stapaju s rastopljenim sirom u spanakopita sendviču
Za početak, mali gastro pojmovnik! Spanakopita je tradicionalna grčkapita sa špinatom i fetom, zamotana u tanko, hrskavo tijesto. Ukusna, jednostavna i savršena za svaki obrok – bilo kao snack, ručak ili lagana večera. A sada je vizualiziraj u obliku sendviča i dodaj cvjetaču. I to je to!
Nutritivna raskoš
Osim što je neodoljiv, ovaj sendvič krije i pravu nutritivnu snagu. Cvjetača je niskokalorična, bogata vlaknima i moćnim antioksidansima, dok špinat pruža obilje vitamina K za zdrave kosti i antioksidanse koji čuvaju vid.
Feta sir nije tu samo zbog rastezljive, kremaste teksture – on donosi važne proteine i kalcij, a fermentirani sirevi poput fete čak i korisne probiotike. Kada se sve to spoji s integralnim kruhom punim vlakana, dobiješ obrok koji ne samo da je preukusan nego je i nutritivno bogat.
Feta sir
foto: Thinkstock
Ne gasi ekran dok kuham
Spanakopita u sendviču
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Cvjetača
225
g
Maslinovo ulje
2,50
žličica
Ljutika
0,25
šalica
Mladi špinat
8
šalica
Kopar - svježi
0,25
šalica
Češnjak
3
režanj
Crni papar
0,50
žličica
Feta sir
0,75
šalica
Sol
0,24
žličica
Fontina sir
1
šalica
Integralni kruh
8
kriška
Postupak
Zagrij pećnicu na 230°C. Cvjetaču narezanu na cvjetiće pomiješaj sa 1 i ½ žličicom maslinova ulja, rasporedi na lim i peci 15-20 minuta dok ne postane zlatno-smeđa. Kad se malo ohladi, sitno je nasjeckaj i prebaci u zdjelu.
Dok se cvjetača peče, zagrij 1 žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno sjeckanu ljutiku i pirjaj minutu dok ne omekša. Postupno dodaj špinat, miješajući dok ne uvene (3-4 minute).
Ubaci nasjeckane kopar i češnjak te papar, pirjaj još minutu dok ne zamiriše. Ocijedi višak tekućine. U zdjeli pomiješaj ocijeđeni špinat s pečenom cvjetačom, izmrvljenim feta sirom i soli.
Na 4 kriške kruha rasporedi po 2 žlice naribanog fontina sira, dodaj oko ½ šalice nadjeva i još 2 žlice fontine. Pokrij preostalim kriškama.
U tavi zagrij 1 žličicu ulja na srednje jakoj vatri. Stavi dva sendviča i pritisni ih drugom tavom ili spatulom. Peci 2 minute, dodaj još malo ulja, okreni i peci još 2 minute dok kruh ne postane zlatno-smeđi, a sir se rastopi. Ponovi s preostalim sendvičima.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
430 kcal
21 %
MASTI
25,00 g
34 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
33,00 g
12 %
PROTEINI
21,00 g
42 %
Zaboravi na mokar kruh – dobro ocijedi špinat nakon pirjanja kako bi sendvič ostao savršeno hrskav.
Ako se nas pita, imamo za tebe i sendviča i pita...