gastro postao
Isprobaj ove nove, zanimljive umake – savršeno idu uz tjesteninu i roštilj, ali i bilo koji 'konkretan' obrok
Nema dobrog jela bez finog i sočnog umaka. A kad nam napokon stignu lijepi i topli dani, savršeni za izlet u prirodi i piknik na otvorenom ili pak roštiljanje u vrtu, uz mesne delikatese na stolovima će se naći i razni umaci.
Uz klasične i već dobro poznate umake za sve prilike ovaj smo put odabrali 3 nova okusa – sljubili smo mango i limetu, rajčicu i peršin te đumbir i naranču – i jednostavno se ne možemo odlučiti koji nam je zanimljiviji i bolji.
Umak od manga i limete
Sastojci:
- 1 mango
- 1 crvena paprika
- 1 češanj češnjaka
- naribana korica limuna
- prstohvat kima i kurkume
- 1 žlica soka od limete
- ocat od bijelog vina
- sol i papar
Postupak:
- Očišćeno meso manga izmiksaj u pire.
- Pomiješaj ga s paprikom nasjeckanom na kockice, protisnutim češnjakom, naribanom koricom limuna, prstohvatom kima, kurkume, po 1 žlicom soka od limete i octa od bijelog vina.
- Na kraju posoli i popapri prema ukusu te sve dobro izmiješaj.
Umak od rajčice i peršina
Sastojci:
- 3 rajčice
- ½ žličice senfa
- 3 žlice ulja
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 žlica octa od bijelog vina
- 1 ljutika
- ½ svežnja peršina
- sol i papar
Postupak:
- Oguli rajčice, prereži ih, odstrani im sjemenke i nareži ih na kockice.
- Napravi vinaigrette - pomiješaj senf, ulje i oba octa.
- U vinaigrette umiješaj rajčicu, nasjeckanu ljutiku, peršin te sve posoli i popapri po želji.
Umak od đumbira i naranče
Sastojci:
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice nasjeckanog đumbira
- 2 mlada luka
- 2 žlice brašna
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 50 ml soka od naranče
- 150 ml juhe od šparoga
- naribana narančina kora
- 1 žlica desertnog vina
- muškatni oraščić
- sol i papar
Postupak:
- Na maslacu pirjaj nasjeckani đumbir i 2 nasjeckana mlada luka. Dodaj 2 žlice brašna i nastavi pirjati. Brašno ne smije posmeđiti.
- Umiješaj vrhnje za kuhanje, sok od naranče i juhu od šparoga.
- Dodaj 1 žličicu naribane narančine korice i ostavi da jednom uzavre. Začini 1 žlicom desertnog vina, muškatnim oraščićem, solju i paprom.