Recepti 17. svibnja 2023.

3 hit umaka: Od manga i limete, rajčica i peršina te od đumbira i naranče

Umaci
Umaci jelu daju novu dimenziju foto: Jonathan Borba / Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobaj ove nove, zanimljive umake – savršeno idu uz tjesteninu i roštilj, ali i bilo koji 'konkretan' obrok

Nema dobrog jela bez finog i sočnog umaka. A kad nam napokon stignu lijepi i topli dani, savršeni za izlet u prirodi i piknik na otvorenom ili pak roštiljanje u vrtu, uz mesne delikatese na stolovima će se naći i razni umaci. 

Uz klasične i već dobro poznate umake za sve prilike ovaj smo put odabrali 3 nova okusa – sljubili smo mango i limetu, rajčicu i peršin te đumbir i naranču – i jednostavno se ne možemo odlučiti koji nam je zanimljiviji i bolji.

 

Janjeća koljenica Možda vas zanima... Za više okusa i sočnosti: 5 odličnih umaka za janjetinu Špajza

 

 | Author: Deon Black/Unsplash Mango foto: Deon Black/Unsplash

Umak od manga i limete

Sastojci:

  • 1 mango
  • 1 crvena paprika
  • 1 češanj češnjaka
  • naribana korica limuna
  • prstohvat kima i kurkume
  • 1 žlica soka od  limete
  • ocat od bijelog vina
  • sol i papar

Postupak:

  1. Očišćeno meso manga izmiksaj u pire.
  2. Pomiješaj ga s paprikom nasjeckanom na kockice, protisnutim češnjakom, naribanom koricom limuna, prstohvatom kima, kurkume, po 1 žlicom soka od limete i octa od bijelog vina.
  3. Na kraju posoli i popapri prema ukusu te sve dobro izmiješaj.

 

Čarobni umaci Možda vas zanima... Ne bacaj ostatke mesa, oživi ga finim umacima Špajza

 

 | Author: Anshu A/Unsplash Umak od rajčice foto: Anshu A/Unsplash

Umak od rajčice i peršina

Sastojci:

  • 3 rajčice
  • ½ žličice senfa
  • 3 žlice ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1 žlica octa od bijelog vina
  • 1 ljutika
  • ½ svežnja peršina
  • sol i papar

Postupak:

  1. Oguli rajčice, prereži ih, odstrani im sjemenke i nareži ih na kockice.
  2. Napravi vinaigrette - pomiješaj senf, ulje i oba octa.
  3. U vinaigrette umiješaj rajčicu, nasjeckanu ljutiku, peršin te sve posoli i popapri po želji.

 

Možda vas zanima... Roštiljaš? Ne možeš bez ova tri umaka Špajza

 

 | Author: Nordwood Themes / Unsplash Naranča foto: Nordwood Themes / Unsplash

Umak od đumbira i naranče

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice nasjeckanog đumbira
  • 2 mlada luka
  • 2 žlice brašna
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 ml soka od naranče
  • 150 ml juhe od šparoga
  • naribana narančina kora
  • 1 žlica desertnog vina
  • muškatni oraščić
  • sol i papar

Postupak:

  1. Na maslacu pirjaj nasjeckani đumbir i 2 nasjeckana mlada luka. Dodaj 2 žlice brašna i nastavi pirjati. Brašno ne smije posmeđiti.
  2. Umiješaj vrhnje za kuhanje, sok od naranče i juhu od šparoga.
  3. Dodaj 1 žličicu naribane narančine korice i ostavi da jednom uzavre. Začini 1 žlicom desertnog vina, muškatnim oraščićem, solju i paprom.

 

tzatziki Možda vas zanima... Tzatziki - fantastičan grčki umak od krastavaca Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:29 18. Svibanj 2023.

    limeta umak odlican