Ništa tako ne budi naš apetit za hrskavim sirovim povrćem kao prvi proljetni dani na tržnici koji pružaju savršenu bazu za pripremu najsvježijih proljetnih salata. Prepuni povrća bogatog vitaminima, ova 3 recepta koje donosimo u nastavku su zavodljivog okusa i pružaju najbolje od sezone.
Neki od njih sadrže čak i ribu ili slaninu pa se u tren oka pretvaraju u obilan i zasitan obrok. Kako god, formula je da u njih možeš dodati što god voliš ili imaš pri ruci - jednostavno pašu uz sve okuse.
Mnoge od ovih salata briljantno funkcioniraju i kao potpun obrok, a pogotovo ako unaprijed pripremiš proteine, preljeve i druge komponente koje ih obogaćuju. Žitarice i izdašnije povrće poput mrkve i brokule također će se dobro držati u hladnjaku.
Dakle, tražiš li lagani obrok pripremljen unaprijed ili savršen prilog obiteljskoj proljetnoj (pa čak i uskrsnoj) večeri, ove zdrave salate će te sigurno oduševiti.
Salata s ribom
Sastojci (za 4 osobe):
- 20 dag mladog krumpira
- 20 dag očišćenog mladog boba
- 1 šaka listića raznovrsnih salata
- 20 dag čistog ribljeg mesa
- 2 mlada luka
- 1 češanj češnjaka
- 3 žlice maslinova ulja
- nekoliko grančica komorača
- limunov sok
- sol i papar
Postupak:
- Skuhaj krumpir, oguli ga i nareži na kockice. U međuvremenu 7-8 minuta kuhaj riblje meso na pari iznad vode s komoračem. Ribu posoli, popapri i podijeli na komadiće.
- Posebno skuhaj bob. Zelene salate operi i dobro ocijedi. Oljušti češnjak, pa njime dobro natrljaj zdjelu, da salata samo dobije miris.
- Pomiješaj sve sastojke te začini umakom od ulja, maslinova soka, soli, papra, nasjeckanog luka i lišća komorača.
Grčka salata od rotkvica
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 svežnjića rotkvica
- 2 češnja češnjaka
- 1 mali hren
- 1 svežnjić vlasca
- 25 dag svježeg kravljeg sira
- 1,2 dl jogurta
- 1,2 dl slatkog vrhnja
- sol i bijeli papar
Postupak:
- Oprani hren sitno naribaj, a opranu rotkvicu krupno - rotkvicu možeš i narezati na tanke kolutiće.
- Oljušti češnjak i nasjeckaj ga s vlascem (malo sačuvaj za ukras).
- Dobro pomiješaj sir s jogurtom i slatkim vrhnjem, posoli, popapri, umiješaj hren, rotkvice, češnjak i vlasac. Ukrasi i posluži.
Miješana salata s orasima
Sastojci (za 4 osobe):
- 5 dag mesnate dimljene slanine
- 4 žlice ulja
- 1 hrpica matovilca
- 1 dl kokošje juhe
- vinski ocat
- 2 crvene jabuke
- 3 žlice limunova soka
- 3 dag oguljenih oraha
- 1-2 žlice svježe naribanog hrena
Priprema:
- Matovilac operi i osuši. Slaninu nareži na kockice i prži s uljem na niskoj temperaturi, da postane hrskava.
- Zalij prženu slaninu juhom i octom, te makni sa štednjaka.
- Oprane neoguljene jabuke očisti, nareži i nakapaj limunovim sokom. Orahe krupno nareži.
- Pomiješaj sve sastojke, začini i na kraju pospi hrenom.