Recepti 22. ožujka 2023.

3 zasitne i maštovite salate pune svježih proljetnih okusa

Proljetna salata
Proljetna salata - pune vitamina, svježa i hrskava foto: Cats Coming/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Pune vitamina i proljetnih aroma, svježe i hrskave, začinjene s malo maslinova ulja i(li) limunova soka - ove su salate gotove u 10-ak minuta

Ništa tako ne budi naš apetit za hrskavim sirovim povrćem kao prvi proljetni dani na tržnici koji pružaju savršenu bazu za pripremu najsvježijih proljetnih salata. Prepuni povrća bogatog vitaminima, ova 3 recepta koje donosimo u nastavku su zavodljivog okusa i pružaju najbolje od sezone.

Neki od njih sadrže čak i ribu ili slaninu pa se u tren oka pretvaraju u obilan i zasitan obrok. Kako god, formula je da u njih možeš dodati što god voliš ili imaš pri ruci - jednostavno pašu uz sve okuse.

 

Poširana jaja Možda vas zanima... Salata s poširanim jajima - brz i ukusan proljetni obrok Recepti

 

Mnoge od ovih salata briljantno funkcioniraju i kao potpun obrok, a pogotovo ako unaprijed pripremiš proteine, preljeve i druge komponente koje ih obogaćuju. Žitarice i izdašnije povrće poput mrkve i brokule također će se dobro držati u hladnjaku.

Dakle, tražiš li lagani obrok pripremljen unaprijed ili savršen prilog obiteljskoj proljetnoj (pa čak i uskrsnoj) večeri, ove zdrave salate će te sigurno oduševiti.

 | Author: Shutterstock Salata s ribom, mladim krumpirom i bobom foto: Shutterstock

Salata s ribom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 20 dag mladog krumpira
  • 20 dag očišćenog mladog boba
  • 1 šaka listića raznovrsnih salata
  • 20 dag čistog ribljeg mesa
  • 2 mlada luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • nekoliko grančica komorača
  • limunov sok
  • sol i papar

 

Možda vas zanima... Šarena proljetna salata sasvim novih okusa i mirisa Kolumne

 

Postupak:

  1. Skuhaj krumpir, oguli ga i nareži na kockice. U međuvremenu 7-8 minuta kuhaj riblje meso na pari iznad vode s komoračem. Ribu posoli, popapri i podijeli na komadiće. 
  2. Posebno skuhaj bob. Zelene salate operi i dobro ocijedi. Oljušti češnjak, pa njime dobro natrljaj zdjelu, da salata samo dobije miris.
  3. Pomiješaj sve sastojke te začini umakom od ulja, maslinova soka, soli, papra, nasjeckanog luka i lišća komorača.

 

 | Author: Shutterstock Grčka salata od rotkvica foto: Shutterstock

Grčka salata od rotkvica

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 svežnjića rotkvica
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mali hren
  • 1 svežnjić vlasca
  • 25 dag svježeg kravljeg sira
  • 1,2 dl jogurta
  • 1,2 dl slatkog vrhnja
  • sol i bijeli papar

Postupak:

  1. Oprani hren sitno naribaj, a opranu rotkvicu krupno - rotkvicu možeš i narezati na tanke kolutiće.
  2. Oljušti češnjak i nasjeckaj ga s vlascem (malo sačuvaj za ukras).
  3. Dobro pomiješaj sir s jogurtom i slatkim vrhnjem, posoli, popapri, umiješaj hren, rotkvice, češnjak i vlasac. Ukrasi i posluži.

 

 | Author: Shutterstock Miješana salata s orasima foto: Shutterstock

Miješana salata s orasima

Sastojci (za 4 osobe):

  • 5 dag mesnate dimljene slanine
  • 4 žlice ulja
  • 1 hrpica matovilca
  • 1 dl kokošje juhe
  • vinski ocat
  • 2 crvene jabuke
  • 3 žlice limunova soka
  • 3 dag oguljenih oraha
  • 1-2 žlice svježe naribanog hrena

Priprema:

  1. Matovilac operi i osuši. Slaninu nareži na kockice i prži s uljem na niskoj temperaturi, da postane hrskava. 
  2. Zalij prženu slaninu juhom i octom, te makni sa štednjaka.
  3. Oprane neoguljene jabuke očisti, nareži i nakapaj limunovim sokom. Orahe krupno nareži.
  4. Pomiješaj sve sastojke, začini i na kraju pospi hrenom.

 | Author: Shutterstock Miješana salata s orasima foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Proljetna salata s rotkvicama, pirom i kozjim sirom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.