gastro postao
Njoki u bijelom umaku su ukusno, toplo i zasitno jelo za koje će ti trebati nekoliko jednostavnih sastojaka i samo malo vremena.
Iako ovo jelo sadržava neke od omiljenih namirnica većine - njoke, sir i vrhnje, najbolji dio ovoga recepta zapravo je kratko vrijeme potrebno za njegovu pripremu! Od trenutka kad ogladniš do gotovog jela proći će samo 15 minuta!
Odlično se slaže kao prilog uz pečenu piletinu, ali ljubitelji njoka potvrdit će da je ovaj recept dobra ideja i za glavno jelo! Navedene namirnice dat će četiri porcije ako je riječ o glavnom jelu ili šest do sedam porcija ako je riječ o prilogu.
Njoki u bijelom umaku
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 3 mljevena češnja češnjaka
- 120 ml povrtnog temeljca ili bijelog suhog vina
- 1/2 žličice dijon senfa
- 500 g njoka
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g naribanog parmezana
- sol, papar
- 1 žlica svježeg peršina
- 1 žličica mješavine talijanskih začina po želji
Postupak:
- Dodaj maslac u tavu i stavi ju na srednje jaku vatru. Nakon što se rastopi, dodaj češnjak i pirjaj ga 30-ak sekundi.
- Umiješaj temeljac, dijon senf i talijanske začine po želji. Dobro promiješaj.
- U tavu dodaj njoke i vrhnje za kuhanje. Malo smanji vatru i poklopi tavu. Kuhaj 5 minuta.
- Skini poklopac i umiješaj parmezan. Ostavi da se sve zajedno kuha nepokriveno još nekoliko minuta dok se umak ne zgusne i njoki ne postanu kuhani.
- Začini solju i paprom po želji i ukrasi peršinom.