Recepti 19. listopada 2022.

Američka pita od bundeve nije nam često na stolu, a trebala bi biti!

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Amerikanci je tradicionalno jedu na Dan zahvalnosti, ali i inače im se često nađe na stolu, posebno za blagdane. Kod nas nije baš uobičajen desert, a ne vidimo razlog za to!

Recepti za slastice s bundevom nekako kao da su uvijek češći u Americi. Doduše, moramo priznati da je sada situacija daleko bolja u korist bundeve nego što je to bilo prije tek desetak godina. Kad smo shvatili da bundeva može biti itekako fina i u slatkoj varijanti, puno toga se promijenilo u jesenskoj kuhinji. Danas su slastice od bundeve već itekako rasprostranjene i ne treba im često u imenu "američki", a pripremaju se za razne prilike. No, ovaj se kolač ipak mora nazvati pravim imenom: američka pita od bundeve

salata od bundeve Možda vas zanima... Salata od pečene bundeve i feta sira je sjajna ideja! Recepti

Dan zahvalnosti, koji se u Americi slavi u studenom, ne može proći bez punjene purice, umaka od brusnica i pite od bundeve. Naravno, svaka obitelj ima svoju omiljenu verziju, a verzija je uistinu puno. Američka pita od bundeve može se pripremati s kupljenim pireom od bundeve, može se pire pripremiti svjež prije pripreme pite, može se se bundeva kuhati, peći, može se koristiti đumbir, može i bez, može biti s brašnom, može i bez... Da, znamo, zbunjujuće je. 

Možda vas zanima... Vruća čokolada od bundeve – napravi ju jednom i morat ćeš ponovno Recepti

No, sve u svemu, ova slastica može biti - zdrava. A to je ono što nam nekad treba. Da, ima šećera, i da, ipak je to desert, ali sve u svemu - bundeva, i to puno bundeve, izvlači stvar i čini ovu pitu korisnom za organizam. Čini nam se, u svakom slučaju, da je američka pita od bundeve nepravedno zapostavljena na hrvatskim menijima i apsolutno ju stavljamo na popis slastica koje trebamo češće pripremati. Jesen je pravo vrijeme za to! 

Američka pita od bundeve 

Sastojci:

Tijesto

  • 1 1/2 šalica oštrog brašna
  • 1 šalica maslaca, slanog
  • 1,5 dl vode
  • 1 žličica šećera, kristal ili smeđeg
  • 1/2 žličice soli

Nadjev

  • 700 g hokaido bundeve
  • 3 jaja
  • 1 šalica šećera, smeđeg (djelomično rafiniranog)
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica klinčića u prahu
  • 0,5 g đumbira u prahu
  • muškatni oraščić
  • sol
  • 250 ml mlijeka 

Priprema:

  1. U zdjeli štapnim mikserom pomiješaj brašno, šećer, sol i maslac. Zatim polako dolijevaj vodu i miješaj na najmanjoj brzini miksera sve dok se smjesa ne počne grudati i poprimi izgled krušnih mrvica. Dobiveno tijesto možeš malo posipati brašnom kako bi se lakše oblikovala kugla. Zamotaj ju u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na cca 30 minuta kako bi odstajalo.
  2. Za to vrijeme oguli i očisti bundevu te ju nareži na kockice. Kockice bundeve zatim kuhaj u malo vode (dovoljno da prekrije bundevu) dok ne omekšaju. Druga mogućnost je da se bundeva nareže na polovice i peče u pećnici na 175°C dok ne omekša (cca 1h).
  3. Omekšanu bundevu zatim dobro ocijedi, usitni i stavi u zdjelu. Dodaj šećer, cimet, klinčić, đumbir, muškatni oraščić i sol.
  4. U posebnoj zdjeli istuci jaja, pa ih dodaj smjesi bundeve i začina. Dobro promiješaj te polako dolijevaj mlijeko, miješajući cijelo vrijeme.
  5. Na pobrašnjenoj površini razvaljaj tijesto (debljine cca 0,5 cm) te ga prebaci u lim za pečenje i oblikuj prema njemu. Tijesto po dnu izbodi vilicom i prelij pripremljenim nadjevom.
  6. Peci u pećnici zagrijanoj na 210°C oko 10 minuta, a zatim temperaturu smanji na 180°C i peci još 40-ak minuta.
Možda vas zanima... Tagliatelle s bundevom - malo kolesterola, puno okusa Recepti Možda vas zanima... Curry od bundeve – jesenska kraljica s još više okusa Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.