Recepti 13. listopada 2014.

Američka pita od bundeve

Američka pita od bundeve
gastro postao gastro.24sata.hr
Američki klasik idealan je za gurmanska uživanja u jesenskim danima

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 55

Tijesto

  • 1.50 šalica oštro brašno
  • 1 šalica maslac, slani
  • 1.50 dl voda
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • 0.50 mala žlica sol

Nadjev

  • 700 g hokaido bundeva
  • 3 kom jaje kokošje
  • 1 šalica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 0.50 mala žlica mljeveni cimet
  • 1 mala žlica klinčići u prahu
  • 0.50 g đumbir u prahu
  • muškatni oraščić
  • sol
  • 250 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )

Priprema

  1. Tijesto za pitu pripremite na način da u zdjeli pomoću štapnog miksera pomiješate brašno, šećer, sol i maslac. Zatim polako dolijevajte vodu i miješajte na najmanjoj brzini miksera sve dok se smjesa ne počne grudati i poprimi izgled krušnih mrvica. Dobiveno tijesto možete malo posipati brašnom kako bi lakše rukama oblikovali kuglu i zamotali je u prozirnu foliju. Tijesto zatim stavite u hladnjak na cca 30 minuta kako bi odstajalo.
  2. Za to vrijeme ogulite i očistite bundevu te ju narežite na kockice. Kockice bundeve zatim kuhajte u tek malo vode (dovoljno da prekrije bundevu) dok ne omekšaju. Druga mogućnost je da se bundeva nareže na polovice i peče u pećnici na 175°C dok ne omekša (cca 1h). Omekšanu bundevu zatim dobro ocijedite, usitnite i stavite u zdjelu. Dodajte šećer, cimet, klinčić, đumbir, muškatni oraščić i sol. U posebnoj zdjeli istucite jaja, dodajte ih smjesi bundeve i začina. Dobro promiješajte te polako dolijevajte mlijeko miješajući cijelo vrijeme.
  3. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto (debljine cca 0,5 cm) te ga prebacite u lim za pečenje i oblikujte prema njemu. Tijesto po dnu izbodite vilicom i prelijte pripremljenim nadjevom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C oko 10 minuta, a zatim temperaturu smanjite na 180°C i pecite još 40-ak minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.