Imamo super ideju za fini ručak - ovi aromatični svinjski kotleti u raskošnom umaku oduševit će sve za stolom. Isprobaj naš recept!
Svinjski kotleti su pravi kulinarski kameleoni. Možeš ih pržiti, pohati, peći na grillu, dodati im razne arome i teksture... I svaki put će ispasti slasni i savršeni!
Imamo i mi odličan recept za svinjske kotlete, koji jamči da će biti savršeno sočni i slasni, puni okusa, zasitni... Ovo su najsočniji aromatični svinjski kotleti u raskošnom umaku. Tajna njihove sočnosti i okusa je u salamuri koja će osigurati njihovu sočnost, ali i u dodatku aroma poput anisa.
Umak za ove divne svinjske kotlete sadrži mješavinu raznih šumskih gljiva, a ti koristi one koje su ti dostupne - na tržnici ili u supermarketu. Odličan je i ako staviš samo šampinjone!
Isprobaj naš recept za ove divne aromatične svinjske kotlete u raskošnom umaku!
Aromatični svinjski kotleti u raskošnom umaku
foto: Chocolatemoosey.com/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Aromatični svinjski kotleti u raskošom umaku
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Jabučni ocat
250
ml
Voda
250
ml
Sok od naranče
200
ml
Smeđi šećer
50
g
Sol
1
žlica
Sol
1
žličica
Anis
1
žličica
Svinjetina - kotleti bez kostiju
4
kom
Suhe smokve
1
šalica
Maslac
4
žlica
Gljive
4
šalica
Ljutika
1
šalica
Pileći temeljac
250
ml
Kvasina
2
žlica
Timijan
2
žlica
Dijon senf
2
žlica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Postupak
Pomiješaj zajedno jabučni ocat, vodu, 150 ml soka od naranče (50 ml trebat će ti kasnije), smeđi šećer, 1 žlicu soli i sjemenke anisa.
Prelij salamuru u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem, dodaj svinjske kotlete.
Dobro zatvorenu vrećicu stavi u hladnjak na minimalno 4 sata, najboje preko noći.
Namoči smokve u dovoljno vruće vode da ih prekrije. neka se smokve namaču oko 20 minuta.
Ocijedi smokve i nareži ih na četvrtine. Stavi sa strane.
U posudi od lijevanog željeza rastopi 1 žđilcu maslaca na srednjoj vatri. Dodaj osušene kotlete i prži ih sa svake strane oko 4 minute. Precabi meso na tanjur, prekrij aluminijskom folijom da ostanu topli.
U istoj posudi rastopi 2 žlice maslaca. Dodaj gljive i 1 žličičcu soli. Prži dok gljive ne ispuste vodu i počnu poprimati smeđu boju, uz povremeno miješanje (oko 5 minuta).
Dodaj nasitno nasjeckanu ljutiku i sotiral dok ne omekša i poprimi zlaćanu boju, oko 5 minuta.
Ulij pileći temeljac, kvasinu i 50 ml soka od naranče, promiješaj i kuhačom pokupi sve što se primilo za dno posude.
Umiješaj listiće svježeg timijana, senf, crni papar i smokve i pusti da zavrije.
Smanji vatru na slabu i pusti da lagano kipi dok se tekućina lagano ne reducira, oko 5 minuta.
Umiješaj preostali 1 žlicu maslaca.
Vrati kotlete u umak da se zagriju i stope s umakom.
Posluži uz tjesteninu, pire krumpir, rižu...
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
522 kcal
26 %
MASTI
26,00 g
36 %
KOLESTEROL
0,13 g
0 %
UH
35,00 g
12 %
PROTEINI
38,00 g
76 %
Svinjetina je izvrsna pripremljena i na ove načine: