gastro postao
Zrele banane iskoristi za pripremu ovog kremastog cheesecakea.
Banane vole gotovo svi. Osim što ih možeš jesti same, odlične su za pripremanje raznih recepata. No, koliko god smoothieja imala u planu s njima napraviti, uvijek se potkrade onih nekoliko banana koje posmeđe u košarici za voće. Upravo su one, slatke i meke, idealne za pripremu ovog jednostavnog recepta.
Sastojci:
- 200 g mrvljenih keksa
- 6 žlica rastopljenog maslaca
- 2 zrele banane
- 2 žlice svježeg soka od limuna
- 450 g krem sira
- 150 g šećera
- 200 g kiselog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
- 3 velika jaja
- dekoriranje po želji (karamela, komadići banane, mljeveni keksi)
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup ili lim za pečenje premaži maslacem.
- U srednje velikoj zdjeli dobro pomiješaj mrvljene kekse i maslac. Smjesu zatim čvrsto pritisni na dno i peci osam minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
- U manjoj zdjeli napravi pire od zrelih banana i dodaj u njih sok od limuna. Smjesu stavi na stranu.
- U većoj zdjeli pomiješaj krem sir i šećer. Uz pomoć ručnog miksera, dvije do tri minute promiješaj smjesu dok ona ne postane glatka.
- Dodaj u nju kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije i miješaj još dvije do tri minute dok smjesa ne postane kremasta.
- Dodaj jaja i miješaj dok se svi sastojci potpuno ne sjedine.
- Zatim u nju dodaj smjesu banana i limuna iz uz pomoć žlice ili lopatice lagano promiješaj.
- Dobivenu smjesu ulij preko prethodno pripremljene kore i peci 60 do 70 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
- Jednom pečen, cheesecake izvadi iz pećnice i pusti ga, najmanje sat vremena, da se ohladi. Nakon toga ukrasi po želji. U slast!
U slast!